Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ενα (ακόμη) βήμα πίσω κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τα αντίμετρα κατά των ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε δασμούς 30% στην ΕΕ.
Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου και όπως δηλώνουν αξιωματούχοι του, αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει παράταση. Ωστόσο, εξακολουθεί να αφήνει «παράθυρο» διαπραγματεύσεων όσο… υπάρχει καιρός. Είναι ξεκάθαρο ωστόσο πως στις διαπραγματεύσεις θέλει να έχει κυριαρχικό ρόλο και η Ευρώπη δείχνει πως… υποκύπτει καθώς «πάγωσε» τα αντίποινα ελπίζοντας σε μια αμοιβαία λύση μέσω συζητήσεων.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, μετά την επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από την ΕΕ από την 1η Αυγούστου.
«Θα παρατείνουμε, λοιπόν, και την αναστολή των αντίμετρων μέχρι τις αρχές Αυγούστου και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε την προετοιμασία επιπλέον αντίμετρων ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι», δήλωσε.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν από τη ξαφνική ανακοίνωση του Τραμπ το Σάββατο για γενικευμένο δασμό 30%, ενώ ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε επιπλέον αντίποινα από την ΕΕ θα αντιμετωπίζονταν με ανάλογες αυξήσεις, όπως αναφέρει το Politico.
Ενώ Μερτς και Μακρόν επιμένουν για άμεσα αντίποινα, η Κομισιόν δείχνει να έχει αμφιβολίες για μια τέτοια κίνηση καθώς ο απρόβλεπτος Τραμπ, μπορεί να φέρει μεγαλύτερους δασμούς, όπως έκανε και με τη Κίνα εξάλλου.
Το σχέδιο για τα αντίμετρα υπάρχει και αν ενεργοποιηθεί, θα στοχεύσει εξαγωγές των ΗΠΑ αξίας περίπου 72 δισ. ευρώ. Θα παρουσιαστούν στις πρωτεύουσες της ΕΕ σήμερα, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ. Οι 27 χώρες μέλη έχουν διαφορετική οπτική ως προς την αντιμετώπιση του Τραμπ και αυτό έχει φέρει εντάσεις εντός της ΕΕ.
«Όπως γνωρίζετε, έχουμε μια προσέγγιση δύο επιπέδων. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι προτιμάμε μια διαπραγματευτική λύση. Αυτό παραμένει η θέση μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Το Σαββατοκύριακο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις Βρυξέλλες να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση απέναντι στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση των δασμών.
«Είναι περισσότερο από ποτέ καθήκον της Επιτροπής να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Ένωσης να υπερασπιστεί σθεναρά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», έγραψε στο διαδίκτυο. «Αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση της προετοιμασίας αξιόπιστων αντίμετρων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, περιλαμβανομένων και των μέτρων κατά του εξαναγκασμού, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως την 1η Αυγούστου».
Τα αντίμετρα τα οποία θα επηρέαζαν προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ, όπως σόγια, μοτοσικλέτες και χυμό πορτοκαλιού, επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από τις 12:01 π.μ. την Τρίτη. Η αναστολή τους ανακοινώθηκε μετά τη δέσμευση της ΕΕ να απαντήσει στην ανακοίνωση Τραμπ το Σάββατο.
Το δεύτερο, μεγαλύτερο πακέτο, το οποίο θα στοχεύει αεροσκάφη και αυτοκίνητα των ΗΠΑ, έχει συντονιστεί ανεπίσημα με βασικές πρωτεύουσες, αλλά απαιτεί ακόμη επίσημη έγκριση από τα κράτη μέλη για να τεθεί σε εφαρμογή. Η συνάντηση της Δευτέρας θα έχει στόχο την παρουσίαση των νέων λιστών, ενώ η επίσημη ψηφοφορία αναμένεται να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Όταν ρωτήθηκε αν η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το «Εργαλείο κατά του Εξαναγκασμού» για να πλήξει αμερικανικές τράπεζες και επιχειρήσεις σε απάντηση, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «τα μέτρα αυτά δημιουργήθηκαν για εξαιρετικές καταστάσεις και δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί. Τώρα είναι η ώρα των διαπραγματεύσεων. Αλλά είμαστε έτοιμοι για όλα τα πιθανά σενάρια», είπε.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.