search
ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 17:53
MENU CLOSE

Προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κόντρα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνει τη ΝΔ και απαλλάσσει Αυγενάκη, Βορίδη από το φόβο διαρροών

16.07.2025 09:08
androulakis_famellos_new

Με την κατάθεση των δύο προτάσεων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, από το ΠΑΣΟΚ αφενός και τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Aριστερά αφετέρου, ξεκινά σε λίγες μέρες η αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη που θα δώσει η ΝΔ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τόσο απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο κυρίως απέναντι στην κατηγορία που θα επικρέμεται και σε επίπεδο κοινωνικού σώματος περί συγκάλυψης της υπόθεσης και απεμπλοκής των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη από οποιαδήποτε ποινική έρευνα.

Οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης με αναρτήσεις τους ανέφεραν ότι δεν έχουν καμιά ποινική ευθύνη για την υπόθεση και έδωσαν ραντεβού για να πείσουν τους συναδέλφους τους στην Βουλή την μέρα που θα συζητηθούν στην Oλομέλεια σε ειδική συνεδρίαση και οι δύο προτάσεις, μια συνεδρίαση που θα ολοκληρωθεί με τη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή τους ή όχι σε προανακριτική.

Ο Μάκης Βορίδης στην ανάρτηση του αναφέρει «εν κατακλείδι, το “έγκλημά” μου είναι ότι συμφώνησα με την υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή μιας Υπουργικής Απόφασης, αυτή της τεχνικής λύσης, και ότι ζήτησα την παραίτηση του προέδρου του οργανισμού»

Στην δική του ανάρτηση, ο Λευτέρης Αυγενάκης συμφωνεί με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και προσθέτει ως προς την δική του υπόθεση «από την απλή και μόνο καλόπιστη ανάγνωσή τους, αμέσως διαπιστώνει κανείς την αοριστία, την εύκολη γενίκευση και την απουσία στοιχείων που να παρουσιάζουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος».

Απίθανη πλέον η παραπομπή

Και οι δύο υπουργοί από το βήμα της Βουλής θα ζητήσουν από τους συναδέλφους τους με βάση και τις αναρτήσεις τους να απορρίψουν τις προτάσεις για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αφού όπως λένε δεν υπάρχει κανένα ποινικό στοιχείο η αδίκημα που να τους εμπλέκει.

Επειδή όμως σε μια μυστική ψηφοφορία οι εκπλήξεις πάντα είναι μία πιθανότητα, έχουν λόγο οι δύο υπουργοί ή και η κυβερνητική πλειοψηφία να ανησυχούν;

Με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσέρχονται στην συζήτηση διασπασμένα και όχι με μια ενιαία πρόταση, η πιθανότητα παραπομπής ενός εκ των δύο πολιτικών προσώπων είναι σχεδόν απίθανη, καθώς θα υπάρχουν ξεχωριστές κάλπες για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και ξεχωριστές για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.

Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς και αντιστοίχως τα δύο κόμματα δεν πρόκειται να ψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που στην αρχή του κειμένου της αναφέρει ότι το σκάνδαλο ξεκίνησε το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι όλες οι προτάσεις θα συγκεντρώσουν πολύ λιγότερες ψήφους από τους 145 που θα συγκεντρώνονταν αν όλη η αντιπολίτευση ψήφιζε μια και μόνο πρόταση.

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 155 βουλευτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με τους ανεξάρτητους αθροίζουν τον αριθμό 145.

Άρα, αν όλη η αντιπολίτευση στοιχιζόταν πίσω από μία πρόταση προανακριτικής επιτροπής αυτή θα μπορούσε να πάρει –στο καλύτερο σενάριο βέβαια- 145 ψήφους και θα χρειαζόταν άλλες έξι ψήφοι προκειμένου ένας ή και οι δυο υπουργοί να παραπεμφθούν σε προανακριτική.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο μιας παραπομπής, αφού υπάρχουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους θεωρούν ότι θα έπρεπε η κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει σε μια τέτοια επιλογή έστω και για  έναν εκ των δύο εμπλεκομένων.

Καθόλου απίθανες οι 6 διαρροές – απόδραση μέσω αποχής

Με το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε γαλάζιους βουλευτές δεν θα ήταν διόλου δύσκολο το 145 να γίνει 151 για ένα εκ των δύο πολιτικών προσώπων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις συμπάθειες αλλά και τις απόψεις για πρόσωπα, κατανοούν ότι η μία και μόνη προανακριτική επιτροπή θα τους έφερνε σε δύσκολη θέση και θα ήταν ορατός ο κίνδυνος παραπομπής ενός εκ των δύο υπουργών.

Μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα ήταν πολιτικά επιβεβλημένη και η αποχή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από την ψηφοφορία προκειμένου να αποφευχθεί ένα πολιτικό στραπατσάρισμα με την υπερψήφιση της πρότασης της αντιπολίτευσης.

Η αποχή όμως θα έδινε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι φοβάται για τη στάση που θα έχουν οι βουλευτές της στην μυστική ψηφοφορία και γι’ αυτό δεν τους αφήνει να ψηφίσουν.

Όλα αυτά όμως παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο με την πολυδιάσπαση που υπάρχει στα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν χρειάζεται να κάνει τέτοιους σχεδιασμός ούτε να φοβάται, αφού υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει πιθανότητα μιας θετικής κατάληξης σε μία από τις δύο προτάσεις προανακριτικής που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.   

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Τι μπορεί να «κερδίσει» με την προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Χτίζει μέτωπο κατά του «εκβιαζόμενου» Μητσοτάκη ο Ανδρουλάκης

Ελλάδα – Λιβύη: Ανοιχτές πληγές μεταναστευτικό και ΑΟΖ παρά την επίσκεψη Γεραπετρίτη – Τι γίνεται με τις έρευνες νότια της Κρήτης

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα καταθέτει η ΝΔ την πρόταση για εξεταστική – Πώς απαντά για τις προανακριτικές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 17:52