Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε αυτή την εβδομάδα την αεράμυνα της Ουκρανίας με νέες συστοιχίες Patriot, απείλησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με κυρώσεις εάν δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και φέρεται να έδωσε ακόμη και σιωπηρή έγκριση για περισσότερα ουκρανικά πλήγματα κατά της Μόσχας. Το ερώτημα βέβαια είναι αν η βοήθειά του θα είναι αρκετή για να «φρενάρει» την ρωσική προέλαση πριν η Ουκρανία βυθιστεί σε μια κρίσιμη στρατιωτική, πολιτική και κοινωνική κρίση που απειλεί να την καταστρέψει εκ των έσω.
Ο Πούτιν δεν φαίνεται να… «ιδρώνει» από τα τελεσίγραφα 50 ημερών του Αμερικανού προέδρου, καθώς οι πληροφορίες του λένε πως η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Είναι ανησυχητικό ότι μπορεί να έχουν δίκιο. Άλλωστε και η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «η Ρωσία δεν δέχεται απειλές», προειδοποιώντας παράλληλα, ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει την ιδέα του «συνασπισμού των προθύμων» ως σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης και θα θεωρήσει τις δυνάμεις του στην Ουκρανία ως νόμιμους στόχους.
Η Ουκρανία ξεμένει από μάχιμους άνδρες, οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής είναι εξαντλημένοι και η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ έχει περιοριστεί για να επικεντρωθεί στην αεράμυνα. Η κυβέρνηση του Κιέβου μαστίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς και εκκαθαρίσεις, η πίστη της κοινής γνώμης στο μέλλον και στους ηγέτες της καταρρέει και η πίεση για ειρήνη σχεδόν με οποιοδήποτε τίμημα αυξάνεται.
Από πολλές απόψεις, το πιο αξιοσημείωτο πράγμα σχετικά με τη σύγκρουση είναι ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να πολεμά παρά την ανελέητη επίθεση της Ρωσίας.
«Αν ο πόλεμος συνεχιστεί σύντομα δεν θα μείνει καμία Ουκρανία για να πολεμήσουμε», λέει ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης του Ζελένσκι στον βρετανικό Spectator. Τώρα πιστεύουν ότι το πρώην αφεντικό τους «παρατείνει τον πόλεμο για να κρατηθεί στην εξουσία». Ακόμα και οι άλλοτε υποστηρικτές του Ζελένσκι, όπως η Μαρίγια Μπερλίνσκα, επικεφαλής του Κέντρου Υποστήριξης Εναέριας Αναγνώρισης, εκφράζουν την απόγνωσή τους. «Κρεμόμαστε πάνω από την άβυσσο», δήλωσε πρόσφατα η Berlinska. «Η Ουκρανία είναι ένα αναλώσιμο πιόνι σε ένα αμερικανικό παιχνίδι… Ο Τραμπ, ο Πούτιν, ο Σι θα μας ξοδέψουν σαν ψιλά αν χρειαστεί».
Το ουκρανικό ηθικό, αξιοθαύμαστα υψηλό για μεγάλο μέρος του πολέμου, καταρρέει. Τον Οκτώβριο του 2022, ακόμη και μετά από έξι μήνες βίας και αιματοχυσίας, το 88% των Ουκρανών πίστευε ότι θα ήταν μια «ακμάζουσα χώρα εντός της ΕΕ» μέσα σε μια δεκαετία. Τώρα, το 47% πιστεύει ότι «η Ουκρανία θα είναι μια ερημωμένη χώρα με κατεστραμμένη οικονομία». Σε ξεχωριστή έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 70% των Ουκρανών πιστεύει επίσης ότι οι ηγέτες τους χρησιμοποιούν τον πόλεμο για να πλουτίσουν.
Τι χρειάζεται παραπάνω για να πέσει το ηθικό εν καιρώ πολέμου από την ιδέα ότι οι ηγέτες ενός έθνους κλέβουν καθώς ο λαός του πολεμά και πεθαίνει. «Η διαφθορά σκοτώνει και χάνει πολέμους», λέει ο Kyrylo Shevchenko, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας, ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στην Αυστρία αφού κατηγορήθηκε για διαφθορά το 2023.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία έχει βυθιστεί σε σκάνδαλα διαφθοράς. Δύο αναπληρωτές πρωθυπουργοί, ο υπουργός εθνικής ενότητας Oleksiy Chernyshov και ο υπουργός ανοικοδόμησης Oleksandr Kubrakov, έχουν ερευνηθεί για υπεξαίρεση και προδοσία. Ο Ζελένσκι έχει επίσης επανειλημμένα προσπαθήσει να απολύσει τον υποστράτηγο Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, δήθεν λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητάς του. Μόνο η πίεση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο απέτρεψε την απόλυση ενός από τους πιο δημοφιλείς στρατηγούς της Ουκρανίας, λέει ένας εν ενεργεία ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στον Spectator, με γνώση της υπόθεσης.
Το πρόσφατο κύμα συλλήψεων και ερευνών εναντίον πιστών του Ζελένσκι υποδηλώνει σοβαρές πολιτικές εσωτερικές διαμάχες στην καρδιά της κυβέρνησης του Κιέβου – και επίσης μια απερίσκεπτη ετοιμότητα να εξοντώσει εξέχουσες προσωπικότητες που ωστόσο είναι επικριτές τόσο εντός όσο και εκτός του κράτους, ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται στον έξω κόσμο. Ίσως η πιο σοκαριστική από όλες τις πρόσφατες συλλήψεις είναι αυτή του Vitaliy Shabunin, ενός από τους σημαντικότερους ακτιβιστές κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία, ο οποίος κατηγορείται για αποφυγή στρατιωτικής θητείας και απάτη. Ο Shabunin, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του Κέντρου Δράσης κατά της Διαφθοράς και κορυφαίος παρατηρητής της στρατιωτικής διαφθοράς, επιτέθηκε στην κυβέρνηση αμέσως μετά τη σύλληψη.
«Εκμεταλλευόμενος τον πόλεμο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει τα πρώτα αλλά σίγουρα βήματα προς τον διεφθαρμένο αυταρχισμό», έγραψε ο Shabunin στο Telegram. Έχει επικρίνει έναν προτεινόμενο νόμο για τις αμυντικές προμήθειες που θα επέτρεπε στο υπουργείο Άμυνας να απαλλάσσει επιλεγμένες εταιρείες που υλοποιούν κυβερνητικές συμβάσεις από την ποινική ευθύνη.
Ταυτόχρονα, η ουκρανική κυβέρνηση έχει εμποδίσει τον διορισμό ενός νέου ανεξάρτητου επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικής Ασφάλειας, μιας ισχυρής υπηρεσίας επιβολής του νόμου με δυσάρεστο ιστορικό διώξεων πολιτικών αντιπάλων του Ζελένσκι.
«Η Ουκρανία έχει δύο εχθρούς, δύο Βλαντιμίρ: Τον Ζελένσκι και τον Πούτιν», λέει ένας πρώην υπουργός του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος κάποτε ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ζελένσκι. «Ο Πούτιν καταστρέφει την Ουκρανία από το εξωτερικό, αλλά ο Ζελένσκι την καταστρέφει εκ των έσω, καταστρέφοντας τη θέλησή της να πολεμήσει αλλά και το ηθικό της. Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, ασκείται πίεση στους πολιτικούς αντιπάλους, πλούσιοι και άνθρωποι με επιρροή που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση εξαγοράζονται και τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης φιμώνονται. Και η ειρωνεία είναι ότι αυτή η “πουτινικοποίηση” της Ουκρανίας χρηματοδοτείται από τη Δύση».
Σύμφωνα με τους όρους της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε καιρό πολέμου, περισσότεροι από 5.000 Ουκρανοί έχουν υποστεί κυρώσεις και η περιουσία τους έχει παγώσει. Το μέτρο, που επινοήθηκε αρχικά για να εμποδίσει πολιτικούς, ομάδες μέσων ενημέρωσης και ολιγάρχες που συνδέονται με τη Ρωσία που θέλει να επηρεάσει την ουκρανική πολιτική, χρησιμοποιείται τώρα ευρέως για να φιμώσει τους αντιπάλους του καθεστώτος, λένε οι επικριτές, καθώς και για να καταστείλει τα μέσα ενημέρωσης. «Οι κυρώσεις οδήγησαν στο κλείσιμο τριών καναλιών στο YouTube που ανήκουν σε επικριτές του Ζελένσκι τον τελευταίο μήνα», λέει ο Σεβτσένκο. «Η λογοκρισία συχνά θωρακίζει αυταρχικούς ηγέτες και η ανεξέλεγκτη εξουσία γεννά δικτατορία».
Η θητεία του Ζελένσκι έληξε επίσημα τον περασμένο Μάιο. Ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ανέφικτη η διεξαγωγή εκλογών σε καιρό πολέμου, υπάρχει απογοήτευση για το γεγονός ότι ο Ζελένσκι εξόρισε βασικούς πιθανούς αντιπάλους του και φυλάκισε και επέβαλε κυρώσεις σε άλλους. «Τον Μάιο του 1940 ο Τσόρτσιλ κάλεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Άτλι να γίνει αναπληρωτής του και ένωσε όλο το κοινοβούλιο σε μια κυβέρνηση», σημειώνει ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Oleksiy Goncharenko. «Ο Ζελένσκι έκανε το αντίθετο, κρατάει την εξουσία με κάθε μέσο». Ο Goncharenko προκάλεσε αντιδράσεις συγκρίνοντας τον Ζελένσκι με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και την Ουκρανία με τη Βόρεια Κορέα.
Εν τω μεταξύ, η δυσαρέσκεια, η αντίσταση και ο θυμός αυξάνονται για τα επιθετικά μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές για την βίαια ένταξη νέων ανδρών στο στρατό – μια διαδικασία γνωστή ως «λεωφοριοποίηση» (Busification).
Σε αντίθεση με τον ρωσικό στρατό, ο οποίος αποτελείται από συμβασιούχους στρατιώτες, η Ουκρανία έχει θεσπίσει την πλήρη κινητοποίηση των ανδρών άνω των 26 ετών που δεν απασχολούνται σε ζωτικής σημασίας εργασία.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ουκρανίας γεμίζουν καθημερινά με βίντεο με άνδρες που μπαίνουν σε βανάκια από αξιωματικούς στρατολόγησης, μερικές φορές υπό την απειλή όπλου. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς που στρατολογούνται με τη βία φαίνεται να μην έχουν ιδιαίτερη επιθυμία να πολεμήσουν.
Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, η Εισαγγελία της Ουκρανίας ανέφερε ότι άνοιξε 107.672 νέες ποινικές υποθέσεις για λιποταξία. Από το 2022 έχουν κινηθεί περίπου 230.804 τέτοιες ποινικές υποθέσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι περισσότεροι στρατιώτες έχουν λιποτακτήσει από τον ουκρανικό στρατό από όσους υπάρχουν στον σημερινό βρετανικό, γαλλικό και γερμανικό στρατό μαζί.
Όσοι παραμένουν στο μέτωπο είναι εξαντλημένοι. Οι Ουκρανοί στρατιώτες υπηρετούν μέχρι να έρθει το τέλος των εχθροπραξιών, το οποίο σημαίνει ότι ορισμένοι πολεμούν συνεχώς επί 3μιση χρόνια.
Ένα σχέδιο νόμου για την αποδέσμευση του στρατιωτικού προσωπικού από την υπηρεσία μετά από 36 μήνες το «έπνιξε» η κυβέρνηση πέρυσι, υπό τον φόβο ότι το προσωπικό που αποχωρεί δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί. Κανένας άνδρας ηλικίας 18 έως 60 ετών δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τη χώρα από τον Φεβρουάριο του 2022 χωρίς ειδική άδεια.
Μετά τη ρωσική εισβολή, περισσότεροι από 6,8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ άλλα οκτώ εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της. Αυτό ισοδυναμεί με το 40% του πληθυσμού της που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας. Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός εξαθλιώνει όλο και μεγαλύτερα τμήματα της χώρας. Σήμερα 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, από έξι εκατομμύρια πριν από τον πόλεμο.
Την περασμένη εβδομάδα κυβερνήσεις και επιχειρήσεις συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για την τρίτη ετήσια Διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας. Κεντρικό σημείο της διάσκεψης επρόκειτο να είναι η αποκάλυψη ενός ταμείου ανάκαμψης της Ουκρανίας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, πάνω στο οποίο εργάζεται από το 2022 ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός BlackRock. Όμως νωρίτερα φέτος η BlackRock ανακοίνωσε ότι κλείνει το ταμείο «λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος». Ο Φρίντριχ Μερτς, η Τζόρτζια Μελόνι και ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν εκεί για να δώσουν τις συνήθεις υποσχέσεις υποστήριξης. Ωστόσο, όσον αφορά τη συγκεκριμένη βοήθεια, η ΕΕ κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ – σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για… 524 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των υποδομών της Ουκρανίας.
«Όλη η πολιτική ελίτ κατανοεί ότι η Ουκρανία χρειάζεται ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», λέει ο πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Ζελένσκι. «Ο κόσμος θέλει να σταματήσει να ζει μέσα στο φόβο. Αλλά η ΕΕ αντί να ρωτήσει πώς να βοηθήσει τη μετάβαση της εξουσίας στην Ουκρανία, κλείνει τα μάτια». Πολλοί από τους συμμάχους του Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους κορυφαίους υπουργούς της χώρας, φοβούνται ότι θα μπορούσαν να διωχθούν ή να εξοριστούν εάν εγκαταλείψουν την εξουσία. Η ομάδα του Ζελένσκι έχει «κάνει πολλούς εχθρούς» στην πολιτική τάξη της Ουκρανίας, εξηγεί ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στη διάσκεψη της Ρώμης. «Φοβούνται ότι το μέλλον τους είναι η εξορία ή η φυλακή» – κάτι που, με τη σειρά του, αυξάνει τον «πειρασμό να γεμίσουν τις τσέπες τους όσο μπορούν».
Το πακέτο με τους Patriot που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Τραμπ είναι ευπρόσδεκτο, όπως και οι συνεχείς υποσχέσεις της Ευρώπης για σταθερή υποστήριξη. Αλλά κανένας από τους συμμάχους της Ουκρανίας δεν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει για τη χρόνια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού της χώρας ή με την εντεινόμενη κρίση νομιμότητας που αντιμετωπίζει ο Ζελένσκι. Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι κανένας ξένος δεν μπορεί να αντιστρέψει το σπιράλ των συλλήψεων πρώην πιστών στο καθεστώς, την καταστολή των μελών της αντιπολίτευσης, του κλεισίματος των μέσων ενημέρωσης και την καταβαράθρωση του ηθικού και της πίστης των Ουκρανών στον Ζελένσκι και την πολεμική του προσπάθεια.
Διαβάστε επίσης:
Συρία: Οι Βεδουίνοι λένε ότι εξαπέλυσαν νέα επίθεση στη Σουέιντα
Γερμανικό «όχι» στην αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ – «Απαράδεκτο» το σχέδιο
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέπεμψε την εισαγγελέα που άσκησε δίωξη σε Diddy και Έπσταϊν
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.