search
ΤΡΙΤΗ 05.08.2025 22:39
MENU CLOSE

Oι απαντήσεις των εργαζομένων στις δηλώσεις Κυρανάκη για την κατάργηση των τρόλεϊ

05.08.2025 08:31
Απεργία: Χωρίς τρόλεϊ στις 18 Φεβρουαρίου  - Media

Στα επιχειρήματα του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη για τη σταδιακή κατάργηση του δικτύου των τρόλεϊ της Αθήνας απάντησαν μέσω ανακοινώσεων εργαζόμενοι στο μέσο.

Όπως διαβάζουμε στο athenstransport.com το Σωματείο Τεχνικών και Υπαλλήλων ΟΣΥ Α.Ε. υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του κ. Κυρανάκη περί συνεχούς κατανάλωσης ενέργειας από το δίκτυο των τρόλεϊ, ακόμα και όταν δεν κινούνται τα οχήματα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού η κατανάλωση είναι ελάχιστη και μπορεί να μειωθεί περαιτέρω μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας.

Όσο για το επιχείρημα περί «αισθητικής επιβάρυνσης» του ουρανού της Αθήνας από τα καλώδια του δικτύου, αυτό χαρακτηρίζεται ως προσχηματικό και παραπλανητικό, αφού η πραγματική επιβάρυνση προέρχεται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση η οποία θα αυξηθεί αν καταργηθούν τα τρόλεϊ.

Το σωματείο ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό να παρουσιάσει τεκμηριωμένα στοιχεία για την ενεργειακή κατανάλωση και να σεβαστεί την τεχνογνωσία των εργαζόμενων στο μέσο.

Επιπλέον, ζητείται από τις διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις όπως για παράδειγμα την προμήθεια οχημάτων νέας τεχνολογίας (in motion charging).

Με δική της ανακοίνωση, η παράταξη Πρωτοβουλία Οδηγών ΗΛΠΑΠ απαντά για το ζήτημα της ενεργειακής κατανάλωσης των τρόλεϊ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, δεν υπάρχει κατανάλωση ρεύματος όταν δεν κινούνται τρόλεϊ, με ελάχιστες τεχνικές εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, οι υποσταθμοί του δικτύου βρίσκονται σε κατάσταση ‘stand by’ όταν δεν υπάρχει ζήτηση ενέργειας από οχήματα και έτσι δεν καταναλώνεται ενέργεια. Επιπλέον, οι απώλειες ενέργειας στο δίκτυο είναι ελάχιστες της τάξης των μερικών watt ανά μετασχηματιστή που αντιστοιχούν σε μηδενικό κόστος για το σύνολο της λειτουργίας.

Μετρήσεις στο δίκτυο έχουν δείξει πως η κατανάλωση ενέργειας εμφανίζεται μόνο κατά την διέλευση ή επιτάχυνση οχημάτων, ενώ κατά τις νυχτερινές ώρες ή διακοπές κυκλοφορίας είναι μηδενική.

Τέλος, σε σύγκριση με τα συστήματα φόρτισης μπαταριών ηλεκτρικών λεωφορείων, το δίκτυο των τρόλεϊ χαρακτηρίζεται ενεργειακά αποδοτικότερο.

Διαβάστε επίσης

Χανιά: Στον ανακριτή σήμερα ο γιατρός κατασκήνωσης που κατηγορείται για ασέλγεια σε παιδιά

Νοσοκομείο Τρικάλων: Πλημμύρισε το υπόγειο από το ξαφνικό μπουρίνι 

Παλαιό Φάληρο: Νέο βίντεο με τη μητέρα να επιστρέφει στο σπίτι αφού είχε εγκαταλείψει την 3χρονη κόρη της νεκρή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 05.08.2025 22:38