search
ΣΑΒΒΑΤΟ 09.05.2026 01:29
MENU CLOSE

Συνάντηση Μακρόν με πολιτικούς αρχηγούς: Δεν διαλύεται η κυβέρνηση – Ορίζεται πρωθυπουργός τις επόμενες ώρες

10.10.2025 18:25
arxigoi gallia

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων μετά από περίπου δύο ώρες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρώας ομάδας LIOT, Λοράν Πανιφούς, η κυβέρνηση δεν διαλύεται, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να οριστεί ο νέος πρωθυπουργός.

Ο αρχηγός του κράτους «καταλάβαινε πολύ καλά ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν ο δείκτης ισορροπίας», πρόσθεσε ο βουλευτής, μετά από αυτή τη συνάντηση των αρχηγών κομμάτων και πολιτικών ομάδων γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά την αποχώρησή της από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, η επικεφαλής των Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ, επιβεβαίωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα είναι αριστερός, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για την επιλογή. «Φύγαμε χωρίς απαντήσεις για όλα εκτός από το ότι ο επόμενος πρωθυπουργός που θα διορίσει ο Μακρόν δεν θα είναι στο πολιτικό μας στρατόπεδο».

O επικεφαλής του του Κομμουνιστικού Κόμματος μίλησε με τη σειρά του καθώς έφευγε από τα Ηλύσια. «Πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στην πολιτική. Απαιτεί αλλαγή πρωθυπουργού» είπε ο Φαμπιέν Ρουσέλ. «Θα προχωρήσει στον διορισμό πρωθυπουργού αντί για τη διάλυση», συνέχισε. «Θα αποφασίσει τις επόμενες ώρες. Περιμένουμε πραγματική αλλαγή και αν δεν συμβεί αυτό, (…) δεν θα το αποδεχτούμε».

Ο Εμανουέλ Μακρόν «δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση», ούτε «για την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, ούτε για τις συντάξεις ούτε για κανένα άλλο θέμα», δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, υποσχόμενος «καμία εγγύηση για μη κατάθεση πρότασης μομφής» για μια μελλοντική κυβέρνηση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Με τον ρυθμό που εξελίσσονται τα πράγματα και υπό τις συνθήκες που βρισκόμαστε σήμερα, (…) δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα καταθέσουμε πρόταση μοφής», εξήγησε πριν απειλήσει ρητά ότι «αν όλα τα θέματα δεν μπουν στο τραπέζι», συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, «τότε θα προχωρήσουμε αμέσως σε πρόταση μομφής».

Έτσι, το ομιχλώδες πολιτικό τοπίο παραμένει στη Γαλλία μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης του προέδρου Εμανουέλ Μακράν με τους εκπροσώπους σχεδόν όλων των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων της χώρας, με εξαίρεση την Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού και την εκπρόσωπο από το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

«Φοβούνται τις εκλογές, είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν με κάθε κόστος. Είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα πάντα, ειδικά για να αποφύγουν την τιμωρία των ψηφοφόρων», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν στο X, αναφερόμενη σε «πολιτικά κόμματα».

Η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού δήλωσε ότι παρακολουθούσε «ένα οδυνηρό, απελπισμένο και αξιολύπητο θέαμα» από «πολιτικά κινήματα που θέλουν να αποφύγουν τις εκλογές με κάθε κόστος».

Από την πλευρά της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας διευκρινίστηκε ότι ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων που δεν επιθυμούν την διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών.

Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος προς το παρόν αρνείται να ανοίξει τα χαρτιά του, αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού τις επόμενες ώρες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι υπάρχει «μια πιθανή οδός» για να «σφυρηλατηθούν συμβιβασμοί και να αποφευχθεί η διάλυση», σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε άτομο από το περιβάλλον του στο Γαλλικό πρακτορείο.

«Σε αυτή τη βάση θα αναλάβει τώρα τις ευθύνες του διορίζοντας έναν πρωθυπουργό», πρόσθεσε ένα μέλος της συνοδείας του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα αυτού του διορισμού ή το προφίλ του μελλοντικού επικεφαλής της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει η συμφωνία για τη Γάζα για το πολιτικό μέλλον του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Πούτιν: «Ο Τραμπ κάνει πολλά για την ειρήνη – Δεν είναι στη δικαιοδοσία μου να αποφασίσω αν ήταν άξιος του Νόμπελ Ειρήνης»

Λονδίνο: Ισόβια σε πέντε άνδρες για τη δολοφονία Έλληνα τουρίστα – Τον χτύπησαν με ματσέτες για να τον ληστέψουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 09.05.2026 01:29