Κικίλιας: «Θλίβομαι γι' αυτά που συμβαίνουν με το μνημείο του Άγνώστου Στρατιώτη»
«Δεν μπορώ να διανοηθώ 85 χρόνια μετά το μεγάλο “ΟΧΙ” που είπαν οι πρόγονοί μας, οι οποίοι πολέμησαν στα βουνά της Β. Ηπείρου, μάτωσαν και έχασαν τη ζωή τους, ότι τίθεται θέμα και χρειάζεται μια τροπολογία για αυτό το οποίο έπρεπε να είναι δεδομένο: το τι συμβολίζει το μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη» και με ποιο τρόπο πρέπει να περιφρουρούμε την ιστορία μας και τους αγώνες των προγόνων μας. Θλίβομαι για όλο αυτό και πρέπει να πω ότι αφορά όλους. Υπάρχει τοξικότητα, λαϊκισμός, καιροσκοπισμός και μικροπολιτικές τακτικές σε αυτή τη δημόσια συζήτηση» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.
Σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ και τη διεύρυνση συνεργασιών της χώρας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ως στόχο, να εξαγάγει τα επόμενα τρία χρόνια φυσικό αέριο 750 δισ. ευρώ. Κάνει εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου και θέλει να κάνει εξαγωγές σε φίλους και συμμάχους. Υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για κορυφαία συμφωνία στο επίπεδο των δύο χωρών, έτσι ώστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός πόλος και μέσα από το δικό της στόλο – τα 5.800 πλοία της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας – να μπορέσει να μεταφέρει αυτό το LNG, αξιοποιώντας τη Ρεβυθούσα, το FSRU και τους ανάστροφους αγωγούς από την Αλεξανδρούπολη σε επτά ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε υποδομές, λιμάνια, σε FSRU, σε αγωγούς και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε έναν βαρύ κλάδο της οικονομίας που δεν είχαμε. Είναι ένας νέος τρόπος να έχουν καλά πληρωμένες δουλειές τα παιδιά μας και η επόμενη γενιά και ταυτόχρονα, να έχει η χώρα μας ενεργειακή ασφάλεια. Όλο αυτό απέναντι στους γείτονές μας, σε μια ασταθή κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη. Και αυτό να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ενίσχυσή μας και στον ευρωπαϊκό χώρο και στη γειτονιά μας. Εμπλέκει και την Αίγυπτο, την Κύπρο, φυσικά και το Ισραήλ. Νομίζω ότι είναι το project των επόμενων 25 χρόνων».
Τέλος, αναφορικά με τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο υπουργός δήλωσε: «Είναι μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα, μια πολύ δυναμική γυναίκα και επιτυχημένη επαγγελματίας. Θυμίζω ότι έχει track record πάνω από 90% ως γενική εισαγγελέας στην Καλιφόρνια. Είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του πλάνου που προανέφερα, δηλαδή ναυπηγεία – ναυτιλία – ενέργεια, με στόχο την ευημερία, τον πλούτο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους δύο λαούς. Μέσα από την Ελλάδα θα περάσει όλη αυτή η επένδυση. Η κ. Γκιλφόιλ είναι στοχοπροσηλωμένη, σκληρή στη δουλειά της, είναι σκληρή διαπραγματεύτρια και φυσικά, θα υπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Όμως, είναι εμφανής η αγάπη της για τη χώρα μας και η διάθεσή της να στηρίξει τις κοινές προσπάθειες. Αυτό θα μας ωφελήσει».
Διαβάστε επίσης:
Σοφιανός: «Ο κόσμος θα συνεχίσει να διαδηλώνει μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη»
Σύγκρουση στα μαρμαρένια αλώνια: Γιατί η κυβέρνηση ανακίνησε ζήτημα για τον Άγνωστο Στρατιώτη