ΔΕΥΤΕΡΑ 22.12.2025 22:24
MENU CLOSE

Αρνείται ο Νετανιάχου τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου - Έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ

22.12.2025 16:04

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζει να αρνείται τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 – τις πρωτοφανείς για την ιστορία του εβραϊκού κράτους επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς και από άλλους Παλαιστίνιους μαχητές, που αποτέλεσαν το έναυσμα για τον διετή πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπουργική επιτροπή ενέκρινε σχέδιο νόμου για τη συγκρότηση μιας τέτοιας κυβερνητικής επιτροπής που κατέθεσε βουλευτής του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, τόνισε σήμερα ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος ynet.

Μια προκαταρκτική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο μεθαύριο Τετάρτη.

Η κίνηση αυτή έχει επικριθεί έντονα από ειδικούς, την αντιπολίτευση και συγγενείς πρώην ομήρων και θυμάτων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη.

Επικριτές κατηγορούν τον Νετανιάχου και τον κυβερνητικό συνασπισμό του ότι δεν αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη για τις πολιτικές και στρατιωτικές αστοχίες που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς.

Η Γενική Εισαγγελέας Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι «γεμάτο σημαντικά προβλήματα» που θα καθιστούσαν αδύνατο για ερευνητές να ξεδιαλύνουν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 και να εξαγάγουν αξιόπιστα συμπεράσματα.

Κατά την άποψή της, το νομοσχέδιο στην τρέχουσα μορφή του δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την παραγωγή μιας αποτελεσματικής και αξιόπιστης έκθεσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αντιθέτως, στηρίζει ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας δεν θα είχε την υποστήριξη των πολιτών.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής. Αυτό θα πρέπει να συμβεί «αν όχι τώρα, τότε την πρώτη εβδομάδα της κυβέρνησής μας», δήλωσε, με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές να είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν μέσα στο επόμενο έτος.

Ο Τζόναθαν Πολίν, πατέρας ενός ομήρου που δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν σε αιχμαλωσία από τη Χαμάς, είναι μεταξύ εκείνων που ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα, σύμφωνα με το ynet.

Σε μια δημοκρατία, οι κρατικοί και πολιτικοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δεν μπορούν να διερευνούν τους εαυτούς τους, είπε.

Η έρευνα έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι «τίποτα από όσα συνέβησαν στον γιο μου δεν θα συμβεί ποτέ ξανά», συμπλήρωσε.

Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 και περισσότεροι από 250 άλλοι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ κήρυξε την ίδια μέρα πόλεμο κατά της Χαμάς και ξεκίνησε μαζικά πλήγματα που ισοπέδωσαν τον παλαιστινιακό θύλακα, αφήνοντας περισσότερους από 70.000 Παλαιστινίους νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους στα σχεδόν δύο χρόνια πολέμου.

Μια εύθραυστη εκεχειρία ισχύει από τις αρχές Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Πανικός στον αέρα: Αεροσκάφος της Air France έχασε 5.000 πόδια σε λίγα λεπτά – Πέταξε με έναν κινητήρα λόγω βλάβης

Η Paramount τροποποιεί την προσφορά της για την Warner Discovery με νέες προσωπικές εγγυήσεις από τον Έλισον

Η μπύρα που είναι παράνομη σε 15 αμερικανικές πολιτείες και μπορεί να λιώσει ένα ποτήρι

ΔΕΥΤΕΡΑ 22.12.2025 22:21
Exit mobile version