search
ΣΑΒΒΑΤΟ 22.08.2026 07:59
MENU CLOSE

Ποιος κερδίζει και ποιος πληρώνει

22.08.2026 07:00
ioanna liouta

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Τα στοιχεία από το τελευταίο δελτίο «7 ημέρες οικονομία» της Eurobank για το ελληνικό λιανεμπόριο αποκαλύπτουν χωρίς περιστροφές τη μεγάλη εικόνα. Η υποτιθέμενη «ανθεκτικότητα» της κατανάλωσης δεν είναι τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς αφαίμαξης των νοικοκυριών μέσω των ανατιμήσεων.

Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της αγοράς αρέσκονται να πανηγυρίζουν για την «αύξηση» του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο. Ξεχνούν όμως ,τεχνηέντως, να εξηγήσουν στον κόσμο από πού ακριβώς προέρχονται αυτά τα «φουσκωμένα» έσοδα.

Τα νούμερα της Eurobank φανερώνουν,ότι στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2026, ενώ ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε μόλις κατά 11% σε σχέση με το 2019, η αξία των πωλήσεων εκτοξεύτηκε κατά 40,6%.Το 2022, η αξία αυξήθηκε κατά 12,4% με τον όγκο καθηλωμένο στο 3,4%.Το 2023, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 3,3%, αλλά τα ταμεία των επιχειρήσεων είδαν τα έσοδά τους να ενισχύονται κατά 3,8%.

Τι σημαίνουν πρακτικά αυτοί οι αριθμοί; Ότι οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα πράγματα, αλλά πληρώνουν χρυσάφι για να τα αποκτήσουν. Η αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο δεν προήλθε από την ευημερία των πολιτών, ούτε από την πραγματική επέκταση της αγοράς. Προήλθε αποκλειστικά και μόνο από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα ράφια.

Ακόμη και η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες αποτυπώνει τη στενότητα των νοικοκυριών. Η στροφή του όγκου πωλήσεων κατά 13,3% προς τα μεγάλα σούπερ μάρκετ (έναντι μόλις 1,6% στα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων) δεν έγινε από άποψη, αλλά από ανάγκη. Ο κόσμος κυνηγάει τις προσφορές και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για να μπορέσει απλώς να βγάλει τον μήνα, εγκαταλείποντας τη συνοικιακή αγορά.

Όταν η αγορά κινείται με όρους όπου τα έσοδα αυξάνονται ενώ οι ποσότητες μειώνονται, δεν μιλάμε για  ανάπτυξη· μιλάμε για πληθωριστικό αρμεγμα του καταναλωτή. Όσο οι υπεύθυνοι συνεχίζουν να βαφτίζουν την ακρίβεια ως «ανθεκτικότητα της λιανικής», η πραγματικότητα θα παραμένει μία. Τα νοικοκυριά φτωχαίνουν, ενώ οι αριθμοί των τζίρων φουσκώνουν πάνω στην άδεια τσέπη των πολιτών.

*Η Ιωάννα Λιούτα είναι πολιτική και οικονομική αναλύτρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22.08.2026 07:53