search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:03
MENU CLOSE

Τσίπρας: Θέμα πολιτικής βούλησης η επίτευξη συμφωνίας

08.05.2015 10:31
Στο Νταβός για χρέος και «Σκοπιανό» ο Αλέξης Τσίπρας - Media

«Δεν υπάρχει πια κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία» με τους εταίρους, είναι θέμα πολιτικής βούλησης, όπως «πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ το 1980 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν, όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και στην Ευρωζώνη το 2000 με τον κ. Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις». Έτσι και τώρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης «αν η Ευρώπη θα ανεχθεί τη δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε».

 

«Δεν υπάρχει πια κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί συμφωνία» με τους εταίρους, είναι θέμα πολιτικής βούλησης, όπως «πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ το 1980 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν, όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και στην Ευρωζώνη το 2000 με τον κ. Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις». Έτσι και τώρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης «αν η Ευρώπη θα ανεχθεί τη δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε».

Με αυτή την αναφορά ο πρωθυπουργός έκλεισε τη δευτερολογία του απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου για τη διαπλοκή και τη ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. «Δεν ζητάμε να μας στηρίξουν αυτοί που στήριξαν με νύχια και με δόντια τα μνημόνια», είπε αλλά ο ελληνικός λαός και πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες μέρες είναι σε όλους φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου διατηρώντας την λαϊκή εντολή να πετύχει μια έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία» ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει «αίσιο τέλος» στη διαπραγμάτευση.

Για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου

Αναφορικά με το βασικό σκέλος της ερώτησης ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει τον κύκλο της διαπλοκής μεταξύ πολιτικού συστήματος. Τραπεζών και ΜΜΕ και να προχωρήσει στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, όχι με όρους ρεβανσισμού αλλά με όρους δημοσίου συμφέροντος. Πρώτο βήμα, είπε, για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι η διενέργεια ενός διαφανούς και αδιάβλητου διαγωνισμού για την χρήση των συχνοτήτων.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών.

Επιπλέον τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη ρύθμιση του ρ/τα τοπίου ανεξαρτήτως του αν έχει απέναντι της εχθρικά ή φιλικά μέσα και ειδικότερα διεμήνυσε ότι όποιος έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το κράτος θα κληθεί να πληρώσει Από την άλλη, «αν ένα κανάλι είναι υγειές, αν είναι νόμιμο, δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμοής με τις τράπεζες και με το κράτος, δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται» υπογράμμισε.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι επιθέσεις στους επιχειρηματίες των ΜΜΕ καθώς αναφερόμενος στην αφετηρία της παραχώρησης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πίσω στο 1989 σημείωσε: «Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες έναντι κάποιων άλλων, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες».

Για Στουρνάρα

Στο ερώτημα του Ν. Νικολόπουλου αν προτίθεται να ζητήσει την παραίτηση Στουρνάρα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «απέναντι στους ανθρώπους που επιτελούν πολύ σημαντικό έργο δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε αν έχουμε τις ίδιες απόψεις ή όχι, απαιτούμε να είναι συνεπείς απέναντι στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή». Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε «θα κριθεί από την ικανότητα του να φέρει εις πέρας την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος», ενώ για τη διερεύνηση της ύπαρξης ή μη ευθυνών σχετικά με τη λειτουργία τους τραπεζικού συστήματος παρέπεμψε στην Εξεταστική Επιτροπή, για την οποία ανέφερε πως ελπίζει ότι δε θα διστάσει να φέρει στη Βουλή το θέμα αν ανακύψουν  ενδείξεις για ευθύνες «όχι μόνο πολιτικές».

Για “κομματοκρατία”

Προηγουμένως, απαντώντας σε αιχμές του Σταύρου Θεοδωράκη στο πλαίσιο της ερώτησής του για την Παιδεία, σημείωσε ότι δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να κατηγορείται για κομματοκρατία όταν εδώ και τρεις μήενς δεν έχει αλλάξει ούτε έναν διευθυντή νοσοκομείου, ή τους επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, της ΓΓΔΕ και εως χτες του ΤΧΣ. Σε ό,τι αφορά την επιλογή των διευθυντών εκπαίδευσης, αναφορικά με τους οποίους ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό ότι έκανε επιλογή μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε το υπάρχον πλαίσιο και από κει και πέρα συζητά το αν το πλαίσιο αυτό πρέπει να αλλάξει.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του Σταύρου Θεοδωράκη για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ με αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι στη διάθεση του αρχηγού του Ποταμιού. Και συμπλήρωσε με σκωπτικό ύφος: «Άμα θέλετε όμως, να ταυτιστείτε με τους Σαμάρα-Βενιζέλο υπάρχουν προσφορότεροι τρόποι να το κάνετε, δε χρειάζεται να ταλαιπωρούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Θεοδωράκης: Χρειάζεται μια συμμαχία της δημιουργικής προοδευτικής Ελλάδας

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κλείνοντας το δεύτερο μέρος της ομιλιας του σημείωσε ότι «η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Έχετε την διακυβέρνηση. Να παραμερίσετε τα συμφέροντα, τις συντεχνίες και τις κλειστές συνιστώσες. Σας στηρίζουμε σε αυτή την διαπραγμάτευση. Δεν θέλουμε τον δρόμο της λιτότητας αλλά τον δρόμο της ανάπτυξης. Χρειάζεται μια συμμαχία της δημιουργικής προοδευτικής Ελλάδας» και επαναδιατύπωσε την πρόταση του για συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε σε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τον Χάρη Θεοχάρη λέγοντας πως «Κάνατε μια προσωπικη αναφορά στον κ. Θεοχάρη. Θα θέλαμε τώρα που έχετε τα στοιχεία να πείτε σε ποιες υποθέσεις παρενέβη και ποιους διόρισε. Είναι γνωστό ότι ο Θεοχάρης ήταν αγύριστο κεφάλι και για αυτό απομακρύνθηκε. Αν έχετε στοιχεία ότι εξυπηρέτησε οποιοσδήποτε από εμάς να το πείτε».

Ανέφερε επίσης ότι «είναι στραβός ο τρόπος που αρμενίζουν οι Υπουργοί σας. Στην Παιδεία δεν νομοθετούμε με διαδικασίες κατεπείγοντας, βρείτε έναν τρόπο να επικοινωνείτε με τους πολλούς και όχι με τα μικρά τμήματα του κόμμματος σας».

Στην αρχική του τοποθέτηση του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι η Παιδεία δεν είναι παράδεισος, ούτε πριν ήταν παράδεισος. «Όλα είναι όμως κατεπείγοντα, ο πρωθυπουργός δεν συζητά όπως είχαμε πει», αναφέροντας ότι  «το νομοσχέδιο του κ. Κουράκη ήρθε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο Κοντονή. Δεν έχει υπάρξει κανένας διάλογος για το νομοσχέδιο για την Παιδεία». «Η χώρα χρειάζεται μεγάλες κοινωνιές συμμαχίες, υπάρχει ένα βουνό και δεν μπορείτε μόνοι σας, χρειάζεται συστράτευση της κοινωνίας και με αυτά που κάνετε απομονώνετε την δημιουργική Ελλάδα και δεν οδηγείται σε σύνθεση τη χώρα», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως ανέφερε με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας επί της ουσίας εκμηδενίστηκαν τα πρότυπα σχολεία ενώ έκανε ειδική αναφορά στους αιώνιους φοιτητές λέγοντας ότι «δεν είναι μόνο τα πρότυπα σχολεία είναι και οι αιώνιοι φοιτητές, να έχουμε μεν μία ανεκτική συμπεριφορά, αλλά αιώνιοι φοιτητές χωρίς κανένα λόγο».

Όπως υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης «γυρνάμε την Παιδεία πίσω», θίγοντας το ζήτημα της αξιολόγησης στην Παιδεία και της κατάργησης της λέγοντας πως «οι διαδικασίες κατάργησης αξιολόγησης στην Παιδεία δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον» για την χώρα μας. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ακόμη πως «13 περιφερειακοί διευθυντές διορίστηκαν από την κυβέρνηση σας. 11 ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 2 των ΑΝΕΛ. 400 άνθρωποι όντως κάνανε αίτηση για αυτές τις θέσεις, δεν βρέθηκε ένας εκτός κομμάτων να είναι ικανός;». Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης «το έκανε και το προηγούμενο καθεστώς. Το μόνο κράτος που έχει συνέχεια στην Ελλάδα είναι το πελατειακό». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:01