search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:42
MENU CLOSE

Τουσκ: Η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας δεν θα είναι ο τελικός σταθμός

20.06.2015 06:20
Σύνοδος Κορυφής: Παρατείνονται οι κυρώσεις στη Ρωσία - Media

Την καθιερωμένη πρόσκληση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προ των Συνόδων Κορυφής, έστειλε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ στην οποία επισημαίνει ότι αποφάσισε να συγκαλέσει άτυπη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης για να συζητηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα .

 

Την καθιερωμένη πρόσκληση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προ των Συνόδων Κορυφής, έστειλε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ στην οποία επισημαίνει ότι αποφάσισε να συγκαλέσει άτυπη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης για να συζητηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα .

Συγκεκριμένα, ο Ντ. Τουσκ στην επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ αναφέρει τα εξής:

“Λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup της 18ης Ιουνίου, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ως την τακτική μας συνάντηση για να συζητήσουμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Το υφιστάμενο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα λήγει σε 11 ημέρες. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούμε τις θέσεις μας και τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεών μας. Αυτή η Σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι κάτι που παραμένει στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών. Έχω προσκαλέσει, επίσης, τους Προέδρους της ΕΚΤ και του Eurogroup, καθώς και τη Διευθύντρια του ΔΝΤ».

Η Σύνοδος της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 8μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

Τελεσίγραφο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε νωρίτερα την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μια “κρίσιμη” κατάσταση, όπως είπε, να καταλήξει σε μια διευθέτηση με τους πιστωτές της, καθώς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία η χώρα θα οδηγηθεί “σε στάση πληρωμών”, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

“Πλησιάζουμε το σημείο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιλέξει αυτή που θεωρώ ότι είναι μια καλή πρόταση” των πιστωτών, “ή να οδηγηθεί απευθείας σε στάση πληρωμών”, είπε ο Τουσκ, που αποφάσισε χθες να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης αφιερωμένη στην Ελλάδα.

“Δεν απομένουν παρά μερικές ημέρες (…). Το παιγνίδι του ισχυρότερου πρέπει να σταματήσει”, πρόσθεσε ο Τουσκ.

Απόψε ο Ντόναλντ Τουσκ διευκρίνισε ότι εκτός των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των 19 κρατών μελών της Ευρωζώνης, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έχουν επίσης προσκληθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Επιπλέον έχει προσκληθεί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Τις δηλώσεις Τουσκ χαρακτήρισε αναμενόμενες, προβλέψιμες και αχρείαστες επί της ουσίας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:37