search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:55
MENU CLOSE

Σε κρίσιμη κατάσταση η Εύη Στατήρη – 18 μέρες σε απεργία πείνας

01.10.2015 11:04
Αποφυλακίζεται υπό όρους η Εύη Στατήρη - Media

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας η Εύη Στατήρη, που διανύει την 18η μέρα απεργίας πείνας.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας η Εύη Στατήρη, που διανύει την 18η μέρα απεργίας πείνας.

Σύμφωνα με την τελευταία ιατρική γνωμάτευση, η Εύη Στατήρη έχει χάσει το 12,2% του βάρους της, ενώ η» παράταση της αποχής από τη σίτιση με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό της σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ίδιας της ζωής της».

Αναλυτικά στην ιατρική γνωμάτευση αναφέρονται τα εξής:

«Οι υπογράφοντες ιατροί Σπύρος Σακκάς και Όλγα Κοσμοπούλου, που από την έναρξη της απεργίας πείνας της παρακολουθούμε κατόπιν αιτήματός της την κ. Στατήρη Ευαγγελία, 26 ετών, επανεκτιμήσαμε σήμερα συνολικά την κατάστασή της, στον θάλαμο νοσηλείας κρατουμένων του ΓΝ Νικαίας, και με την άδεια των θεραπόντων ιατρών. 

Η κ. Στατήρη, εξαρχής εύθραυστη ως ιδιοσυγκρασία (λιποβαρής, με σιδηροπενική αναιμία) διανύει την 18η ημέρα αποχής από την σίτιση. Από την 27η 9ου νοσηλεύεται στο Β΄ Παθολογικό Τμήμα, λόγω υπογλυκαιμικών επεισοδίων και ορθοστατικής υποτάσως. Κατά τη νοσηλεία της εμφάνισε επίμονη ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία που επιδεινώνεται σοβαρά με την απλή έγερση από την καθιστή στην όρθια θέση, χαμηλές τιμές σακχάρου ορού, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, μικρή παράταση χρόνων πήξεως, και διαταραχές επαναπολώσεως στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, χωρίς αντίστοιχη ενζυμική κίνηση.

Η κατάστασή της έχει επιπλέον επιβαρυνθεί, διότι εδώ και δύο ημέρες έχει εμφανίσει εικόνα οξείας γαστρεντερίτιδος, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων υπότασης και αφυδάτωσης που εμφανίζει. Σημειώνουμε ότι η κ. Στατήρη αρνείται χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών ενδοφλεβίως.

Κατά την σημερινή μας επίσκεψη διαπιστώσαμε ότι η απεργός πείνας, που είναι πλέον εμφανώς καταβεβλημένη, έχει απωλέσει συνολικά το 12.2 % του αρχικού σωματικού της βάρους. Έχει ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία που επιδεινώνεται με την έγερση, και αναφέρει αίσθημα παλμών και σκοτοδίνη κατά την έγερση. Η συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας συνεχίζεται, ενώ επίσης αναφέρει αιμωδίες άκρων, αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχές μνήμης. 

Είναι προφανές ότι η συνολική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Εκτιμούμε ότι η παράταση της αποχής από τη σίτιση με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό της σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ίδιας της ζωής της. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι η κ. Στατήρη διανύει το διάστημα εκείνο κατά το οποίο είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο των αιφνίδιων καρδιακών αρρυθμιών που είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένο ότι μπορεί να εμφανίσουν οι απεργοί πείνας.»

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη σύντροφο του καταδικασμένου για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνες της Φωτιάς, Γ. Τσάκαλου, της οποίας οι έως τώρα αιτήσεις αποφυλάκισης έχουν απορριφθεί, παρά το γεγονός ότι έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε ουδεμία σχέση με τη ΣΠΦ και το σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού, θέση που έχουν υποστηρίξει και τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης.

Σε πρόσφατη επιστολή της η Εύη Στατήρη, που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 14 Σεπτεμβρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν το δρόμο για τη δουλειά τους, χιλιάδες βιώνουν τα αδιέξοδα της οικονομικής τυραννίας, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές πηγαίνουν στις σχολές και τα σχολεία τους και η ζωή κυλάει όπως πάντα, συνεχίζω την απεργία πείνας ενάντια στον βελούδινο φασισμό της δημοκρατίας που φυλακίζει ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι συγγενείς πολιτικών κρατουμένων, μόνο και μόνο επειδή αντιστέκονται στο φόβο, στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση».

«Η αίτηση αποφυλάκισής μου έχει ήδη κατατεθεί εδώ και είκοσι μέρες στο δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει πόσο κοστολογεί την αξία της ανθρώπινης ζωής απέναντι σε πλαστές κατηγορίες που εξυπηρετούν τα σχέδια και τα συμφέροντα της εξουσίας.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04