search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:22
MENU CLOSE

Σαουδάραβας μέλος του ISIS ο βομβιστής της Κωνσταντινούπολης, Γερμανοί τουρίστες οι νεκροί

12.01.2016 08:53
Σαουδάραβας μέλος του ISIS ο βομβιστής της Κωνσταντινούπολης, Γερμανοί τουρίστες οι νεκροί - Media

Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες, οι περισσότεροι τουρίστες, είναι ο απολογισμός έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στην Αγία Σοφία. Σαουδαραβικής καταγωγής ο δράστης, εισήλθε στην Τουρκία μέσω Συρίας. 

Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες, οι περισσότεροι τουρίστες, είναι ο απολογισμός ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στην Αγία Σοφία. Ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν Σαουδαραβικής καταγωγής και εισήλθε στην Τουρκία μέσω Συρίας. 

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις:

17:00 Ταυτοποιήθηκε ο δράστης – Σαουδάραβας τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους

Ο Σαουδαραβικής καταγωγής Ναμπίλ Φαντλί φέρεται να είναι ο δράστης της αιματηρής βομβιστικής επίθεσης στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

O Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι όλα τα θύματα της επίθεσης είναι ξένοι, ενώ ο βομβιστής ήταν τζιχαντιστής του ISIS.

Ο δράστης εισήλθε πρόσφατα στην Τουρκία μέσω Συρίας, δήλωσε ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, που νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι ο βομβιστής ήταν Σύρος.

16:15 Εννιά από τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης είναι Γερμανοί, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο. 

16:00 Η μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) είχε ενημερωθεί ότι στην χώρα είχαν εισέλθει καμικάζι αυτοκτονίας. Η ΜΙΤ με τη σειρά της είχε ενημερώσει την αστυνομία της Τουρκίας και την αντιτρομοκρατική. Οι καμικάζι φέρονται να έχουν σχέση με τον ISIS.

15:40 Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενημέρωσε τη γερμανίδα καγκελάριο, Αγνκελα Μέρκελ, ότι τα περισσότερα θύματα είναι Γερμανοί τουρίστες. Ανέφερε δε ότι οι τουρκικές αρχές θα συνεργαστούν με τις γερμανικές για τη διερεύνηση της αιματηρής επίθεσης. 

15:20 Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για το γεγονός ότι Γερμανοί πολίτες μπορεί να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων.

«Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το άσχημό της πρόσωπο», σημείωσε η καγκελάριος. «Απαιτείται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο εναντίον της», πρόσθεσε.

14.53 Η Τουρκία κάνει πιο αυστηρούς τους ελέγχους στα σύνορα με την Συρία σύμφωνα με δημοσίευμα του Russia Today. Η απόφαση της Τουρκίας θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της Συρίας συμπληρώνει το δημοσίευμα. Τα σύνορα των δύο χωρών μήκους 750 χιλιομέτρων φυλάσσονται από τον τουρκικό στρατό και υπάρχουν μόνο δύο σημεία από τα οποία μπορούν να περνάνε οι πρόσφυγες. Ο στρατός έχει λάβει οδηγίες να απαγορεύουν την είσοδο στην Τουρκία, σε όσους πρόσφυγες επιχειρούν να μπουν στη χώρα παράνομα. 

14.44 Οι περισσότεροι από τους νεκρούς στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είναι ξένοι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας  Numan Kurtulmus, δύο από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση πρόσθεσε.

14.40 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, καταδίκασε την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τονίζοντας ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ  θα σταθούν στο πλευρό της συμμάχου χώρας.

13.48  Η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες ίσα, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών της σημερινής επίθεσης περιλαμβάνονται ξένοι και Τούρκοι πολίτες.

13.37 Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν ρίχνει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση σε συριακής καταγωγής βομβιστή. Η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται σε “επίθεση αυτοκτονίας που διαπράχθηκε από Σύρο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Ενας καμικάζι συριακής καταγωγής διέπραξε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια”, είπε.

13.32 Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε ανάρτησή του στο twitter καταδικάζει τις βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις και συμπληρώνει ότι οι σκέψεις του είναι στα θύματα. 

13.20 Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι επιθέσεις να έγιναν από τον ISIS. Μέχρι αυτή την ώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Πόλη.

13.10 Η εφημερίδα Hürriyet αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας σχετίζεται με τον ISIS. Οι αρχές σχετίζουν τις επιθέσεις με δίκτυο του ISIS και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επιθέσεις έγιναν σε τουριστική περιοχή.

13.05 Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας σε ανακοίνωσή του καλεί τους Βρετανούς που βρίσκονται στην Τουρκία να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνουν οι τουρκικές αρχές. 

13.00 Φωτογραφία από τι στιγμή της έκρηξης ανήρτησε στο twitter η εφημερίδα Kibris

12.50 Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε στην Άγκυρα επείγουσα σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν υπεύθυνοι του τομέα της ασφάλειας, ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλα και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών MIT Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

12.40 Η Γερμανία εξέδωσε προειδοποίηση προς τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν μέρη όπου συγκεντρώνεται κόσμος και να αποφεύγουν τα τουριστικά αξιοθέατα. 

12.25 Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN Turk Γερμανοί, Νορβηγοί και τουρίστες από την Ανατολική Ασία είναι ανάμεσα στους τραυματίες. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν Γερμανοί τουρίστες ανάμεσα στους νεκρούς.

12.10 Υπάρχουν υπόνοιες για τους υπαίτιους των δραστών που ευθύνονται για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.  Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο 10 ατόμων και τον τραυματισμό 15. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους διεξάγονται έρευνες για τον δράστη ή τους δράστες των επιθέσεων.

11.59 Πανικός στην Κωνσταντινούπολη μετά από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στο κέντρο της πόλης. Η τουριστική περιοχή έχει αποκλειστεί, τα τραμ έχουν σταματήσει τα δρομολόγια και δεν υπάρχει κόσμος στο εμπορικό κέντρο της Πόλης. Τουλάχιστον έξι ασθενοφόρα πέρασαν τη γέφυρα του Γαλατά μετά την έκρηξη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian στην Κωνσταντινούπολη. 

11.40 Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιβάλλει απαγορεύσεις στις αναμεταδώσεις από το σημείο της έκρρηξης, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν τηρούνται. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο σε αυτές τις περιστάσεις και απλά ενισχύουν τη σύγχυση, αναφέρουν δημοσιεύματα.

11.30 Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ότι 10 άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη και 15 τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη κατά την ισχυρή έκρηξη, που πιθανότατα οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με τις αρχές, η οποία συγκλόνισε το ιστορικό κέντρο της πόλης, την πλατεία του Σουλτάναχμετ, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Η εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη που έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων σημειώθηκε στις 10.18 τοπική ώρα στο αρχαίο ιπποδρόμιο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα μνημεία της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού και είναι πόλος έλξης τουριστών.

Οι πρώτες φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης δείχνουν διαμελισμένα σώματα να κείτονται στο έδαφος στη μεγάλη πλατεία.

Οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών έφθασαν αμέσως στον τόπο της έκρηξης, που αποκλείσθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη της πόλης που μεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκανε λόγο για 10 νεκρούς και 15 τραυματίες, η κατάσταση των οποίων δεν διευκρινίσθηκε. “Διεξάγεται έρευνα για να προσδιορισθεί το αίτιο της έκρηξης, το είδος της και οι υπεύθυνοι”, διευκρίνιζε η ανακοίνωση.

Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, κυβερνητικός αξιωματούχος έδινε την πληροφορία, επιβεβαιώνοντας σειρά μαρτυριών, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

“Είδα τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ένας από τους οποίους υποβοηθείτο από τουρίστες. Είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι δεν πρόκειται για βόμβα, αλλά για επίθεση αυτοκτονίας”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

“Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σείστηκε το έδαφος”, δήλωσε άλλος μάρτυρας, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για μία “γιγάντια μπάλα φωτιάς”.

Γερμανοί και νορβηγοί τουρίστες περιλαμβάνονται στους τραυματίες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ενώ εκπρόσωπος τουριστικού γραφείου δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ομάδα γερμανών τουριστών βρισκόταν την περιοχή την ώρα της έκρηξης, αλλά δεν είναι σαφές εάν γερμανοί τουρίστες περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων.

Το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, κάνει λόγο για τουλάχιστον 10νεκρούς και 15 τραυματιες.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τουλάχιστον μία έκρηξη προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά κοντά σε τουρίστες που βρίσκονταν στην περιοχή.

Πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στον τόπο της έκρηξης και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την περιοχή, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδονται από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν μία δυνατή έκρηξη, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε εικόνες από τον τόπο της έκρηξης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:21