search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 05:42
MENU CLOSE

Στουρνάρας: Ο Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα

11.10.2016 08:48
Κορωνοϊός: Το 50% του μισθού του για τους επόμενους δύο μήνες δίνει ο Γιάννης Στουρνάρας - Media

 

“Έβγαλε” το κοστούμι του κεντρικού τραπεζίτη ο Γιάννης Στουρνάρας και “ξάπλωσε” τον Γιώργο Προβόπουλο στο ντιβάνι του ψυχολόγου. Η κόντρα του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με τον προκάτοχο του δείχνει ότι παραμένει ανοιχτή σχετικά με την Τράπεζα Αττικής. 

“Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα” σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας προς τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, απαντώντας σε όσα του καταλόγισε πριν από λίγες μέρες στην ίδια αίθουσα της Βουλής ο προκάτοχος του. “Εγω στη θέση του θα πρόσεχα” συμπλήρωσε ο νυν κεντρικός τραπεζίτης, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την επίθεση σε βάρος του Γιώργου Προβόπουλου. Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε μάλιστα πως ο Γιώργος Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα κατά την διάρκεια της θητείας του “να καθάριζε με την Τράπεζα Αττικής. Δεν το έκανε και το έκανα εγώ”, ρίχνοντας τις ευθύνες για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής στον προκάτοχο του. 

Ο Γιάννης Στουρνάρας μάλιστα τόνισε ότι ο Γιώργος Προβόπουλος δεν τον είχε ενημερώσει για την υπόθεση όταν βρισκόταν στη ηγεσία του υπουργείου ΟΙκονομικών, διαψεύδοντας όσα είχε υποστηρίξει ο πρώην κεντρικπος τραπεζίτης στην καταθέση του στην Εξεταστική. “Διάβασα την κατάθεση του κ. Προβόπουλου και είπε ότι με ενημέρωσε. Δεν με ενημέρωσε ποτέ. Δεν υπάρχει επιστολή σε μένα” είπε ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέροντας ότι “έψαξα στα αρχεία μου και δεν βρήκα τίποτα”. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, κατά την παρουσία του την περασμένη εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή, καταλόγισε στον Γιάννη Στουρνάρα, με έμμεσο τρόπο, ολιγωρία να πάρει μέτρα, ως αρμόδιος τότε  υπουργός, για την Τράπεζα Αττικής. 

«Σαν να ήταν η Microsoft»

Αναφερόμενος στην δανειοδότηση Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως “εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους, π.χ. Τοξότης, από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου, και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Έδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft”.

Δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τα capital controls

Για το πότε θα αρθούν τα capital controls ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα, σημειώνοντας ότι η επιστροφή των καταθέσεων, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποτελούν παράγοντες που σχετίζονται με την άρση των capital controls. Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως ήταν απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ είπε ότι το αίτιο ήταν η λανθασμένη οικονομική πολιτική του πρώτου εξαμήνου της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. “Την πρώτη περίοδο είχαμε κόστος.  Από τότε έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια αυτό το κόστος να μειωθεί” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.

Με την έναρξη της ομιλίας του άφησε αιχμές κατά των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή.

«Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν είναι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά η δημοσιονομική κρίση ετών 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους» είπε ο Διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας ενώ λίγο αργότερα ανέφερε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.

Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι το PSI ήταν μεταξύ εκείνων των αιτιών που προκάλεσε προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, που έχουν όμως καλυφθεί πλήρως. 

Έντονες αντιδράσεις από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Από τα δάνεια ύψους 1,311 δισ. των Μέσων Ενημέρωσης, τα 317 εκατ. ευρώ είναι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφορούν καταγγελμένες συμβάσεις και καθυστερήσεις πάνω από 90 μέρες, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Μέσων Ενημέρωσης είναι, όπως υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, από τους χαμηλότερους. Προβλήματα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ο «ΔΟΛ» και ο «Πήγασος», ενώ τα υπόλοιπα δάνεια είναι ενήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, το σύνολο των δανείων σε όλη τη χώρα που έχουν ανοίγματα και υπάρχει πιθανότητα να καταγγελθούν, υπολογίζονται στο 45%. Στους επαγγελματίες ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι της τάξεως του 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,5%, στη ναυτιλία 27% και στα ΜΜΕ στο 25%.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Στουρνάρας για τα δάνεια των ΜΜΕ που έχουν καταγγελθεί και δεν εξυπηρετούνται, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τα αμφισβήτησαν.

«Μόνο τα δάνεια του ΑΛΤΕΡ ξεπερνούν κατά πολύ τα νούμερα που επικαλείστε» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας. Για μεγάλη απόσταση των αριθμών σε σχέση με τα πορίσματα που έχουν σταλεί από την Τράπεζα της Ελλλάδος, μίλησε και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Η κατάθεσή του συνεχίζεται μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα, με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι τα λεγόμενα του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50