search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:50
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη η ιστορική διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη

12.01.2017 06:31
Σε εξέλιξη η ιστορική διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη - Media

Ξεκίνησε στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και όπως αναφέρεται από τα ΗΕ, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». 

Μετά την εναρκτήρια τελετή οι παρευρισκόμενοι θα συμμετέχουν σε δεξίωση στο Παλάτι των Εθνών και στις 14.30 ώρα Ελλάδος, τρία άτομα από κάθε εμπλεκόμενο μέρος θα συμμετάσχουν σε γεύμα εργασίας στην παρουσία  του γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες.

Χθες, στις συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ήταν η πρώτη φορά που ανταλλάχθηκαν χάρτες, όπως σημείωνε η Λευκωσία, γεγονός που επέτρεψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει λόγο για «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού». Ωστόσο, όπως διευκρίνιζε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις επί της τουρκοκυπριακής πρότασης. Ενστάσεις, που κατατέθηκαν, ήδη, γραπτώς, από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. 

 

Συνάντηση Γιούνκερ – Αναστασιάδη μετά το πέρας της τελετής έναρξης

Όλοι παρόντες στις δηλώσεις Γκουτέρες

 
«Καλά νέα από τις διαπραγματεύσεις θα μας δώσουν λόγο να ελπίζουμε ξανά» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Οπως έγινε γνωστό νωρίς το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου Νίκο Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον. Στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους καθώς και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την `Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Παρέμβαση Νίκου Αναστασιάδη στην εναξη της Διάσκεψης

Στην πρότασή του για το θέμα της ασφάλειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, μέσω της παρέμβασής του πως συμμετέχει σε αυτήν με διττή ιδιότητα, δηλαδή και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις συνομιλίες.

Αρχική τοποθέτηση Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Στην τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο με αναφορές για αναγκαιότητα συνέχισης των τουρκικών εγγυήσεων. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίσει το Sigmalive.com ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την Κυρπριακή Δημοκρατία «αυτοαποκαλούμενη» ως αντίδραση στα λεγόμενα του Προέδρου Αναστασιάδη.

Αρχική τοποθέτηση Γιουνκερ 

Σύμφωνα με πληροφορίες η τοποθέτηση του Προέδρου Γιούνκερ ήταν αρκούντως υποστηρικτική για την Κύπρο. Ο κ.Γιούνκερ ανέφερε ότι η Ε.Ε. είναι ο χώρος που εγγυάται την ασφάλεια και δεσμεύτηκε για υποκονομική υποστήριξη των κοινοτήτων στην περίπτωση λύσης του ζητήματος.

 

 

Αναστασιάδης και Ακιντζί λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης

Αντιδρούν για τους χάρτες τα κυπριακά κόμματα

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Διάσκεψης αντιδράσεις προέκυψαν μεταξύ των κυπριακών κομμάτων για την τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη για τους χάρτες, με την πρόεδρο της «Αλληλεγγύης»  Ελένη Θεοχάρους να αποχωρεί διαμαρτυρόμενη από τη διαδικασία.  Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανακοίνωσε πως δεν θα λάβει μέρος στη διάσκεψη διαφωνώντας με τη διαδικασία. Εκτός από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, στη δεξίωση που θα γίνει για τη διάσκεψη στη Γενεύη ανακοίνωσαν ότι δεν θα μεταβούν επίσης οι πρόεδροι της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γ. Περδίκης.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι τέσσερις Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβανομένης της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους, αναλύουν τα σημεία διαφωνίας τους, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποδοχή των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης. Υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί: Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενώ η συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος. Δεύτερον, δεν υπάρχει έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, με την απαράδεκτη απαίτηση για εκ περιτροπής προεδρία. Τρίτον, δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό, ενώ παράλληλα φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν και Τέταρτον, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης, των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κυπριακών Μέσων Ενημέρωσης, η Ελένη Θεοχάρους αναχώρησε από τη Γενεύη δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τη διαδικασία της πολυμερούς διάσκεψης.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών χαρακτήρισε κρίσιμες τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι αυτό το οποίο προέχει είναι η υπεράσπιση της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υποστηρίζει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος υποχώρησης του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων και ο κίνδυνος να τεθούν στη πενταμερή διάσκεψη όλα τα θέματα, ώστε να γίνει ένα ανατολίτικο παζάρι, όπως είναι η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς. Όπως είπε ο κ. Περδίκης, δεν υπήρξε συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο στο θέμα της κατάθεσης χαρτών, προσθέτοντας ότι ο ίδιος διαφώνησε και με τη διαδικασία και με το περιεχόμενο του χάρτη.

 Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι παρά τις διαφωνίες με την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αποφάσισε όπως τον συνοδεύσει στη Διάσκεψη της Γενεύης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες στη Γενεύη, θα καταθέτει με υπευθυνότητα τις διαφωνίες και τις προτάσεις του, εκεί και όπου ο Πρόεδρος το ζητεί. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η εκτίμηση της Συμμαχίας Πολιτών γι’ αυτή την φάση του Κυπριακού και η κριτική για λάθη επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, θα γίνει δημόσια μετά το τέλος της Διάσκεψη

 

Η αίθουσα των συνεδριάσεων

Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος»με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ να είναι ο επικεφαλής της αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσκεψη.

Άφιξη Νίκου Αναστασιάδη

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Κοτζιά

Πριν από την έναρξη για της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Ανασταστιάδη με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

 Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν ο γγ υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ευάγγελος Καλπαθάκης, ενώ από κυπριακής ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Μπόρις Τζόνσον

Πριν τη διάσκεψη ο Κύπριος Πρόεδρος είχε τετ- α-τετ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρενατίας, Μπόρις Τζόνσον. Πριν μεταβεί στη Γενεύη ο κ.Τζόνσον δήλωσε πως «είμαστε κοντά» σε μια συμφωνία για να σταματήσει ο διαχωρισμός και η διάσπαση της Κύπρου που κρατά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί.

 

Θερμός εναγκαλισμός Τσαβούσογλου – Κοτζία πριν την έναρξη της διάσκεψης

 

 

Τζανακόπουλος: Θετική η πρόοδος των συζητήσεων – Ο Πρωθυπουργος θα πάει στη Γενεύη αν υπάρξει ενδεχομενο λύσης

Θεωρούμε θετική την πρόοδο των συζητήσεων για το Κυπριακό αλλά και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Επισήμανε ότι η πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό ξεκινά σήμερα στη Γενεύη τόσο με τη συμμετοχή του γγ του ΟΗΕ όσο και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται στη Διάσκεψη από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη». Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει». Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».

Σε σχετικό ερώτημα, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση». Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης. 

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, έγινε γνωστό πως αν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα μεταβεί στη Γενεύη και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. 

 

Προκόπης Παυλόπουλος: Λύση του Κυπριακού επι τη βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου

Όσο και εάν είναι δύσκολοι οι καιροί, όπως, η σημερινή δύσκολη συγκυρία, έχουμε αποδείξει διαχρονικά ως Έλληνες ότι την υπεράσπιση της πατρίδας, της ιστορίας μας, την υπεράσπιση των εθνικών ζητημάτων και εθνικών δικαίων δεν πρόκειται να την επηρεάσει κατ’ ελάχιστο οποιαδήποτε κρίση, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας το πρωί σε σπουδαστές της σχολής Εθνικής Άμυνας για «τα εθνικά θέματα στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Επιπλέον, κατέστησε σαφές και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους. Προς τούτο, μάλιστα, επικαλέστηκε την περίπτωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, προϋπόθεσεις για την οποία αποτέλεσαν η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη. Την ομιλία του κ. Παυλόπουλου παρακολούθησαν επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

Δηλώσεις ελληνικών κομμάτων για το Κυπριακό

 

Νέα Δημοκρατία: Σημαντικό σταθμός για την επανένωση της Νήσου η Διάσκεψη

Στη διαδικασία της Γενεύης αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας: «Η διαδικασία της Γενεύης που μπαίνει σήμερα σε αποφασιστικό στάδιο. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στο δρόμο για την επανένωση της Κύπρου. Υπάρχει θετική δυναμική, αλλά παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες προκειμένου να επιτευχθεί λύση λειτουργική και άρα βιώσιμη».

«Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για να μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση κατοχής που εδώ και 43 χρόνια κόβει στα δύο το νησί. Η Τουρκία, οφείλει να συμβάλει αποσύροντας κατοχικές δυνάμεις, εγκαταλείποντας επεμβατικές αξιώσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος και σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, επισήμανε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένουμε ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση της ΕΕ, των εταίρων και συμμάχων, της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία»

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από το: Sigmalive.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 14:49