search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:43
MENU CLOSE

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Αίτημα για ακόμα και… 50 πιστούς εντός εκκλησιών

15.12.2020 07:04
ekklisia_2.jpg

 

Η κρίσιμη διήμερη διαδικτυακή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο αναμένεται να ξεδιαλύνει τις θέσεις και τις «απαιτήσεις» της Εκκλησίας όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα κατά τον εορτασμό των Χριστουγέννων και τη λειτουργία των ναών.

Για το θέμα χθες επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο . Οι δύο πλευρές έκαναν κάποια βήματα, προκειμένου να «πέσουν» οι τόνοι , ο δε πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση την απόφαση των ειδικών.

Οι προτάσεις των ειδικών

Κατά τη συνεδρίαση τους στη συνέχεια οι ειδικοί προτείνουν στην κυβέρνηση:

Να επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα στις εκκλησίες.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων εντός των εκκλησιών να κυμαίνεται από 25 έως 50, ανάλογα με τη χωρητικότητα του ναού.

Την τέλεση μίας ακόμη λειτουργίας την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας νωρίτερα σήμερα στο briefing. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα επιτρεπόταν θεία λειτουργία τα Χριστούγεννα και τα Φωτα.

Την τέλεση κυλιόμενων λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

Η πρόταση της Εκκλησίας

Οι ναοί, όπως μετέφερε ο Αρχιεπίσκοπος την πρόταση της Εκκλησίας μπορούν να ανοίξουν για ατομική λατρεία, δηλαδή να μπορεί ο πιστός να ανάβει ένα κεράκι και να αποχωρεί. Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των πιστών που η Πολιτεία όρισε σε 9 και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς και η Εκκλησία θέλει αριθμό πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ναού και ανώτατο όριο 50 άτομα, το θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή των ειδικών δηλαδή των λοιμωξιολόγων.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στον πρωθυπουργό ότι για την αποσυμφόρηση των πιστών θα ήταν καλό να προστεθεί ακόμα μία Θεία Λειτουργία, ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Επίσης , θα μπορούσαν να αυξηθούν οι λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, στις 5, 7, 9 και 11 το πρωί, προκειμένου να μπορέσουν περισσότεροι πιστοί να πάνε στους ναούς χωρίς να προκληθεί συγχρωτισμός. Η Εκκλησία εξάλλου έχει κάνει πίσω στο θέμα του Αγιασμού των υδάτων που μπορεί να γίνει σε κολυμβήθρα και να δίνεται σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και το αντίδωρο σε χαρτί. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, στους ναούς μπορούν να βρίσκονται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. και 50 πιστοί κατ’ ανώτατο όριο, εντός των εκκλησιών.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:42