search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 08:24
MENU CLOSE

Εμβόλιο: Η προετοιμασία για την «Ελευθερία» – Ο συντονισμός και οι πρώτοι εμβολιασμοί

21.12.2020 07:31
Εμβόλιο: Η προετοιμασία για την «Ελευθερία» - Ο συντονισμός και οι πρώτοι εμβολιασμοί  - Media

 

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρκάκων και αναμένεται να…ανάψει πράσινο φως στην έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ένα τετ α τετ με κυρίαρχη θεματολογία τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και το εμβόλιο, καθώς η Ελλάδα (σύμφωνα με τον προγραμματισμό) θα παραλάβει τις πρώτες παρτίδες στις 26 Δεκεμβρίου και στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε υγειονομικούς πέντε νοσοκομείων αναφοράς της Αττικής.

Η απόφαση για την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι πιθανόν να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα, προκειμένου η Ευρώπη να περάσει άμεσα στην επόμενη φάση του σχεδιασμού της. Και αυτή προβλέπει την άμεση σύγκληση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ακόμα και αύριο) το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση του Οργανισμού, κοινοποιώντας της στα 27 κράτη-μέλη.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» θα μπει στις…ράγες την ερχόμενη Κυριακή. Στον Ευαγγελισμό, το Σωτηρία, το Θριάσιο, το Αττικό και το Ασκληπιείο περισσότερα από 200 άτομα (γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό) αναμένεται να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η στρατηγική, άλλωστε, εστιάζει στον εμβολιασμό όων εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις μονάδες Covid και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Με βάση την προτεραιοποίηση, στον εμβολιασμό θα προηγηθούν:

  • Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων.
  • Οι άνω των 65 ετών. Υπολογίζεται, δε, πως σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια πολίτες.

Η Ελλάδα θα λάβει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 400.000 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech. Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η χώρα μας θα παραλάβει 80.000 δόσεις.
  • Στη συνέχεια και για κάθε εβδομάδα του Ιανουαρίου, θα λαμβάνει από 80.000 δόσεις.

Η task force για το δύσκολο πρότζεκτ «μαζικοί εμβολιασμοί»

Ποια όμως είναι τα πρόσωπα που διαχειρίζονται το απαιτητικό και δύσκολο πρότζεκτ του εμβολιασμού στην Ελλάδα;

Πρόκειται για τους εξής:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ Υπουργός Υγείας

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Έχει το κομμάτι με τον κανονισμό των εμβολίων.

ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ Υφυπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ: Κομβικός ο ρόλος του για οτν συντονισμό όλου του πρότζεκτ

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας (logistics) : O άνθρωπος που διαχειρίζεται όλο το πρότζεκτ του εμβολίου στην Ελλάδα. Απο την Δευτέρα πιο τακτικά θα εμφανίζεται στις ενημερώσεις για τον κορωνοιο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ Γ.Γ Συντονισμού: Έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι του εμβολιασμού που έχει να κάνει με την έγκαιρη μεταφορά και παράδοση. 

ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (επικοινωνία): Έχει κάνει το επιστημονικό κομμάτι των εμβολιασμών και έχει και το επικοινωνιακό κομμάτι. Πρόκειται για τον «θηλυκό Τσίοδρα για τα εμβόλια»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ Α/ΓΕΕΘΑ: Ο στρατός θα παίξει κομβικό ρόλο και στα τεστ και στα εμβόλια τόσο για την φύλαξη όσο και για την διενέργεια τους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ Υφυπουργός Υγείας

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12