search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 01:44
MENU CLOSE

Ομάδα με… cojones!

12.09.2013 18:41
Ομάδα με... cojones! - Media

Πολλοί είναι οι "κλισέ" τίτλοι που μπορούν να δοθούν στην εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκη της Ελλάδας επί της Ισπανίας με 79-75, όπως και στην… κατάθεση ψυχής που έκαναν οι διεθνείς μας απέναντι στους κακούς τους δαίμονες.

Πολλοί είναι οι "κλισέ" τίτλοι που μπορούν να δοθούν στην εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκη της Ελλάδας επί της Ισπανίας με 79-75, όπως και στην… κατάθεση ψυχής που έκαναν οι διεθνείς μας απέναντι στους κακούς τους δαίμονες. "Έπιασαν τον ταύρο από τα κέρατα", "Ταυρομάχος η Ελλάδα" και πολλοί άλλοι ακόμα μπορούν να δώσουν μία διάσταση της ψυχής και του πάθους που έβγαλαν οι παίκτες του Τρινκιέρι στο παρκέ, αλλά η ουσία είναι πως αυτή η ΟΜΑΔΑ έχει… cojones! Για όποιον αναρωτιέται τι σημαίνει αυτή η λέξη μία ματιά σε ισπανικό λεξικό θα τους κατατοπίσει…

Κορυφαίους ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης που όσα δεν έβαζε στο πρώτο δεκάλεπτο τα έβαλε… μαζεμένα στη συνέχεια, με τελικό απολογισμό 20 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 35 λεπτά αγώνα. Καθοριστικός στο τέλος ο Μάικ Μπράμος με τρίποντο-μαχαιριά στα 59 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα.

Έπειτα από 11,5 χρόνια η Εθνική ξόρκισε λοιπόν τον κακό της δαίμονα, την Ισπανία, στην πρεμιέρα της Β’ φάσης του Ευρωμπάσκετ και πλέον κρατά στα χέρια της την πρόκριση στην οκτάδα του Ευρωμπάσκετ.

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με την πεντάδα της Εθνικής να απαρτίζεται από τους Ζήση, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και… Καββαδά, με το νεαρό σέντερ να έχει επωμιστεί το ρόλο να περιορίσει τον Μαρκ Γκασόλ, πράγμα που το κατάφερε εξαιρετικά. Οι υπόλοιποι Ισπανοί όμως μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας έφτασαν να προηγούνται και με 12 πόντους (14-26). Τελικά η κόρνα της γραμματείας για τη λήξη της πρώτης περιόδου, βρήκε την Ισπανία να προηγείται με 10 (16-26) αλλά και τον Γκασόλ να είναι στον πάγκο με τρία φάουλ.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Ελλάδα ξεκίνησε την αντεπίθεση βελτιώνοντας την άμυνα , έπαιξε με ενέργεια και μείωσε σε 20-26 με εύστοχο τρίποντο του Μπράμου  στο 12', με τις βολές όμως να εξακολουθούν να μην μπαίνουν στο καλάθι (10/16). Ευτυχώς τα τρίποντα των Ζήση, Καϊμακόγλου βρήκαν στόχο και ο Μπουρούσης ήταν εύστοχος από τη γραμμή των βολών, μειώνοντας σε 29-30. Στα 2,57'' πριν το τέλος του ημιχρόνου ο Ζήσης στραβοπάτησε και αποχώρησε τραυματίας. Τότε ανέλαβε ο Kill Bill και με 8 σερί πόντους έβαλε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε θέση οδηγού (37-34). Το 41-38 του ημιχρόνου ήταν υπέρ της Ελλάδας που σούταρε με 50% στα τρίποντα (7/14), είχε μόλις 3 λάθη (έναντι 10) και πάλευε για να επανακτήσει τον έλεγχο των ριμπάουντ (13-19).

Παρά την καλή της άμυνα στην επανάληψη, τα προβλήματα και το… άγχος στην επίθεση άφησαν άποντη την Ελλάδα για σχεδόν πέντε λεπτά με τους Ίβηρες να ξαναπαίρνουν κεφάλι στο σκορ, 41-43. Το καλό για την Εθνική είναι ότι σε αυτό το διάστημα δέχθηκε μόλις πέντε πόντους, ενώ στην πορεία με επτά πόντους του Πρίντεζη ισοφάρισε σε 48-48. Ξέσπασμα από τον μέχρι εκείνη την ώρα… σιωπηλό Μαρκ Γκασόλ που με 11 γρήγορους δικούς του πόντους έφερε την Ισπανία στο +7, 50-57. Μείωσε η Εθνική στο τέλος του δεκαλέπτου με δύο βολές του Σλούκα σε 52-57. Ευχάριστο νέο η επιστροφή του Νίκου Ζήση στο παρκέ, ο οποίος ξεκίνησε κανονικά στην πεντάδα της Εθνικής στην τρίτη περίοδο.

Με όπλο τη σκληρή της άμυνα, η Ελλάδα κατάφερε να μείνει μέσα στο παιχνίδι, όμως πάση θυσία ήθελε σκορ. Ο Σπανούλης με πέντε σερί πόντους έδωσε το προβάδισμα (62-61) πριν ο Ροντρίγκεθ δώσει ανάσα στην Ισπανία. Οι μάχες ήταν σώμα με σώμα μέσα στη ρακέτα με τον Μπουρούση να δίνει σημαντικές ανάσες (68-64) και τον Μπράμο να κάνει το 70-66 στα 2.15'' πριν το τέλος. Στα 59'' με τρίποντο ο Μπράμος έδωσε τη χαριστική βολή στους Ισπανούς γράφοντας το 75-68. Στο τέλος οι Ισπανοί πάλεψαν να το γυρίσουν με τους Μούμπρου και Καλντερόν, αλλά στην ψυχοφθόρο διαδικασία των βολών ο Σπανούλης ήταν εύστοχος με την Ελλάδα να παίρνει μία πολύ σημαντική νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 16-26, 41-38, 52-57, 79-75

ΕΛΛΑΔΑ (Τρινκιέρι, 12/33διπ., 9/20τρ., 28/38βολ., 28ριμπ., 13ασ., 6λ., 9κλ., 3κοψ.): Σλούκας 7, Μπουρούσης 10, Ζήσης 4(1), Σπανούλης 20(3), Περπέρογλου, Παπανικολάου 5(1), Καββαδάς 3, Μαυροκεφαλίδης 1, Καϊμακόγλου 11(2), Μπράμος 8(2), Πρίντεζης 10.

Ισπανία (Ορένγκα, 17/35διπ., 8/20τρ., 17/18βολ., 34ριμπ., 15ασ., 17λ., 4κλ., 4κοψ.): Αγκιλάρ 3(1), Ρούντι Φερνάντεθ 20(2), Σέρχιο Ροντρίγκεθ 3(1), Ρέι, Καλντερόν 5(1), Ρούμπιο 6, Κλαβέρ 9(1), Σαν Εμετέριο 4, Γιουλ 2, Γκασόλ 20(1), Μουμπρού 3(1).

Σπανούλης: "Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε"

Ο Βασίλης Σπανούλης μετά τη λήξη της αναμέτρησης μίλησε στην τηλεοπτική κάμερα για το σπουδαίο θετικό αποτέλεσμα που κρατάει ζωντανό το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην υπόθεση πρόκριση.

"Παίξαμε ένα παιχνίδι με την πλάτη στον τοίχο. Προερχόμασταν από δύο κακά αποτελέσματα. Αυτό που έγινε μας πείσμωσε και πήραμε τον πρώτο από τους τρεις τελικούς που έχουμε", ήταν τα πρώτα λόγια του Σπανούλη, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε:

"Κάναμε μία μεγάλη νίκη. Στην Ελλάδα όσο ενθουσιαζόμαστε, τόσο εύκολα απογοητευόμαστε. Θα πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά τους τόνους και να συνεχίσουμε".

"Στην αρχή δεν ξεκινήσαμε καλά, αλλά στη συνέχεια συνήλθαμε, παίξαμε με καρδιά και πήραμε μία πολύ μεγάλη νίκη. Αυτή την στιγμή κοιτάμε τον εαυτό μας, θα ξεκουραστούμε και θα προετοιμαστούμε για το επόμενο ματς. Απέναντι στη Σλοβενία θα πρέπει να βγάλουμε την ίδια ενέργεια και να είμαστε για περισσότερο διάρκεια σταθεροί".

Τέλος, όσον αφορά την παράδοση των 11 χρόνων που είχαμε να νικήσουμε τους Ισπανούς ο Kill Bill ανέφερε: "Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε".

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58