search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:00
MENU CLOSE

Reuters: Αδικείται η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς από την ΕΚΤ;

12.03.2015 09:22
Reuters: Αδικείται η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς από την ΕΚΤ; - Media

«Μερικώς δικαιολογημένα» χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον, τα παράπονα που διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση για άδικη μεταχείριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) 

«Μερικώς δικαιολογημένα» χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον, τα παράπονα που διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση για άδικη μεταχείριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο θέμα της αύξησης του πλαφόν των εντόκων γραμματίων.
Σε άρθρο του με τίτλο «Έχει υπάρξει η ΕΚΤ άδικη με την Ελλάδα;» ο Ντίξον,-που προσφάτως έχει δημοσίως έλθει σε αντιπαράθεση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα θεωρεί πως αδικείται από την ΕΚΤ, καθώς παραπονιέται ότι η Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης δείχνει πιο σκληρή στάση από αυτή που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση της Δεξιάς πριν από τρία χρόνια.

«Η ασυνεπής προσέγγιση της ΕΚΤ είναι δικαιολογημένη, διότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα λειτουργήσει καλά με τους πιστωτές της. Αλλά, αν αυτό αλλάξει, η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να φανεί πιο ευέλικτη», αναφέρει ο Ντίξον.

Σε ότι αφορά στη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι αν η ΕΚΤ αύξανε το όριο στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να αγοράσουν ακόμα περισσότερο ελληνικό χρέος, αυτό θα ήταν έμμεση χρηματοδότηση του Δημοσίου, η οποία απαγορεύεται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, από το άρθρο 123 της συνθήκης, ο Ντίξον σημειώνει ότι «αν αυτό ισχύει σήμερα, τότε ίσχυε και το 2012, προσθέτοντας πως  το άρθρο 123 αφορά μόνο σε άμεση και όχι έμμεση χρηματοδότηση».

Ο αρθρογράφος του Reuters σημειώνει πως αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν επιδείξει πνεύμα συνεργασίας τότε θα φταίει ο ίδιος που η ΕΚΤ δεν θα στηρίξει την Ελλάδα, ωστόσο αν φανεί διαλλακτικότερος και η ΕΚΤ επιμείνει στη σκληρή γραμμή, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι εκτεθειμένη στην κριτική για άδικη και ασυνεπή αντιμετώπιση.

Σημειώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:00