search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:07
MENU CLOSE

Βίντεο – σοκ: Η απόβαση των ισραηλινών στρατιωτών στο «Στόλο της Ελευθερίας» – Χτυπούν ακτιβιστές με τέιζερ

06.07.2015 16:05
Βίντεο - σοκ: Η απόβαση των ισραηλινών στρατιωτών στο «Στόλο της Ελευθερίας» - Χτυπούν ακτιβιστές με τέιζερ - Media

Στη δημοσιότητα δόθηκαν βίντεο από την έφοδο Ισραηλινών στρατιωτών στο πλοίο του «Στολίσκου της Ελευθερίας» Marianne av Göteborg, που έπλεε προς τις ακτές της Γάζας, το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν βίντεο από την έφοδο Ισραηλινών στρατιωτών στο πλοίο του «Στολίσκου της Ελευθερίας» Marianne av Göteborg, που έπλεε προς τις ακτές της Γάζας, το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας.

Στο βίντεο φαίνονται άνδρες της ισραηλινής ακτοφυλακής να πλέουν παράλληλα με το υπό Σουηδική σημαία πλοίο, το οποίο προσπάθησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ένας από τους στρατιώτες που επέβαιναν στο σκάφος της ακτοφυλακής ακούγεται να απαιτεί από τους επιβάτες του Marianne να μετακινηθούν στο μπροστινό μέρος του πλοίου και να μειώσουν ταχύτητα ώστε για να μπορέσουν να επιβιβαστούν.

Ακτιβιστής του στολίσκου ακούγεται να απαντά: «Όχι. Απαιτούμε από τους στρατιώτες σας να εγκαταλείψουν το πλοίο μας. Μην μας απειλείτε. Φύγετε. Δεν έχετε δικαίωμα να έρθετε στο πλοίο μας».

Στο δεύτερο βίντεο Ισραηλινοί στρατιώτες φαίνονται να χρησιμοποιούν όπλα taser εναντίον των ακτιβιστών (ακούγεται και ο χαρακτηριστικός ήχος της ηλεκτρικής εκκένωσης).

Το πλοίο Marianne έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα, σε απόσταση 85 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Γάζας, όταν πραγματοποιήθηκε η έφοδος της ισραηλινής ακτοφυλακής, το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας.

Σε ανακοίνωσή της αναφορικά με τη νέα επιθετική κίνηση του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, η πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τα χαράματα της Δευτέρας 29 Ιουνίου,  το πρώτο επιχειρησιακό σκάφος Μαριάν του Στολίσκου FFΙΙΙ δέχτηκε την πειρατική επίθεση του ισραηλινού στόλου στα διεθνή ύδατα, ενώ έπλεε νόμιμα προς την Λωρίδα της Γάζας.

Τέσσερις ώρες πριν την επίθεση, τα μέσα και όργανα επικοινωνίας του σκάφους σίγησαν μετά την εφαρμογή τηλεπικοινωνιακού κλωβού από το ισραηλινό ναυτικό. Οι είκοσι δύο επιβαίνοντες στο πρώην αλιευτικό σκάφος, την στιγμή της κατάληψής του, προέβαλαν μη βίαιη αντίσταση. Ακολούθησε η σύλληψη, ανάκριση και απέλασή ορισμένων εκ των συμμετεχόντων, ενώ κάποιοι βρίσκονται ακόμα στη φυλακή Γκιβόν. Το πλοίο κατασχέθηκε παράνομα όπως και άλλα στο παρελθόν. 

Το πλοίο Μαριάν, το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του την 10η του Μάη από το Γκόττενμποργκ της Σουηδίας, συνόδευαν από απόσταση μερικών δεκάδων ναυτικών μιλίων τρία ιστιοφόρα υποστήριξης της αποστολής. Σε αυτά επέβαιναν 29 μέλη πληρώματος και ακτιβιστές. Τα τρία αυτά ιστιοφόρα έκφρασης αλληλεγγύης και υποστήριξης θα επιστρέψουν τις ερχόμενες μέρες στα ελληνικά λιμάνια από όπου απέπλευσαν.» 

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά που ακτιβιστές είχαν επιχειρήσει να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, ισραηλινοί κομάντος είχαν δολοφονήσει 9 Τούρκους, μετά από απόβαση στο πλοίο τους.

Το Ισραήλ διατηρεί υπό ναυτικό αποκλεισμό τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, απαγορεύοντας ουσιαστικά την επαφή των Παλαιστινίων με τον υπόλοιπο κόσμο. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:06