search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:04
MENU CLOSE

« Ήρωες» από τα μετόπισθεν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1872
09-07-2015
10.07.2015 03:00
3_0.jpg

Χωρίς διάθεση να σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

 

Σε ακροβατικές κινήσεις επιδίδονται αυτές τις μέρες τα κόμματα της συστημικής αντιπολίτευσης προκειμένου να ισορροπήσουν ανάμεσα στη γραμμή εθνικής υπευθυνότητας και στην απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. 
 
Μερικές μόλις μέρες μετά τη δεινή ήττα στο δημοψήφισμα, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έδειξαν από τη συνεδρίαση κιόλας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν επιθυμούν να σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων, θεωρώντας ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν απόλυτη ευθύνη για τους χειρισμούς. 
 
Αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο «και πέντε» σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και υπό την απόλυτη πίεση των δανειστών πιέζουν την κυβέρνηση να υπογράψει μια επώδυνη, αλλά σωτήρια συμφωνία. 
 
Εντάσεις 
 
Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρούν συστηματικά – και θα διαφανεί από τις κινήσεις τους αυτές τις ημέρες – να μεταδώσουν στην κοινή γνώμη, που έχει πια πολύ σοβαρές ενστάσεις για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα στα εξής σημεία: 
 
♦ Να υπογράψει συμφωνία και να αποφύγει τη ρήξη και την εθνική καταστροφή, ακριβώς όπως δεσμεύτηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 
♦ Να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τους πολύ σκληρότερους όρους που θα έχει αυτή η συμφωνία λόγω της διαπραγματευτικής του τακτικής.
♦ Να υπογράψει κι αυτός ένα μνημόνιο για να συνειδητοποιήσει ότι δεν επαρκεί η αντιμνημονιακή ρητορική στο εσωτερικό της χώρας.
♦ Να αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης σκληρότατων μέτρων προκειμένου να υποστεί και αυτός τη φθορά την οποία συστηματικά προκάλεσε στην Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων από τη μνημονιακή ρητορική του. 
♦ Να ξεκαθαρίσει τη θέση του στα εσωκομματικά και να αντιμετωπίσει το «λόμπι της δραχμής» που συστηματικά επεξεργαζόταν και «ενθάρρυνε» την έξοδο της χώρας από το ευρώ. 
♦ Να απομονώσει ακραίες και έξαλλες φωνές, ενώ στο παρασκήνιο τουλάχιστον από το Ποτάμι θα γίνει προσπάθεια να υπονομευτούν στο πλαίσιο αυτό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. 
 
Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δέχτηκαν τηλεφώνημα χθες το πρωί από τον Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, του είπαν ότι πρέπει αμέσως να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο και του κατέστησαν σαφές ότι δεν έχει δικαίωμα να βγάλει τη χώρα από το ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι αυτήν την ώρα υπάρχει μια δυσθυμία να συμμετάσχουν σε μια νέα σύσκεψη αρχηγών, αν δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, και θα προτιμούσαν ο πρωθυπουργός να καταθέσει δημοσίως την πρότασή του. 
 
Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι προσβλέπουν σε μια έστω και παρασκηνιακή κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, προκειμένου να μην πάει η Ελλάδα στα βράχια και αποχωρήσει από το ευρώ, όπως δεσμεύτηκε η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών κομμάτων στην τελευταία σύσκεψη. 
 
Ενδεικτικό των συζητήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο είναι το χτεσινό tweet του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που αναφέρθηκε ευθέως στον Προκόπη Παυλόπουλο: «Οι ευθύνες του ΠτΔ είναι ιστορικές, ας αφήσει τις συναντήσεις με τους υποψήφιους προέδρους της Ν.Δ. και ας αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσα». 
 
Εσωστρέφεια 
 
Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν έχουν και τα τρία κόμματα τις ίδιες επιδιώξεις. Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να έκανε λόγο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας τρεις μέρες πριν προκηρυχθεί το δημοψήφισμα, αλλά μόνο το Ποτάμι μοιάζει να επιθυμεί «ενθουσιωδώς» συμμετοχή σε μια κυβέρνηση. 
 
Η Ν.Δ. βρίσκεται σε δίνη εσωστρέφειας και πολλά στελέχη της επισημαίνουν ότι, αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, θα πρέπει το κόμμα να στηρίξει να μετάσχουν τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Ο Σαμαράς, που πήρε τον λόγο χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ευχήθηκε, έστω την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός να αλλάξει γραμμή και συμπλήρωσε: «Η ζημιά που ήδη έχει κάνει είναι πολύ μεγάλη, αλλά η καταστροφή ενός Grexit θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη, θα ήταν αδιανόητη».
 
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιχείρησε να κλείσει στην παρούσα φάση την εσωκομματική συζήτηση: «Δεν είναι του παρόντος», είπε, ενώ με την αναφορά του λατινικού ρητού «primus inter pares» («πρώτος μεταξύ ίσων») θέλησε να εξάρει τη συλλογικότητα που θα χαρακτηρίζει από εδώ και πέρα τη λήψη των αποφάσεων μέχρι να υπάρξει διάδοχη κατάσταση, η οποία πάγωσε τη διαδοχολογία: 
 
«Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε. Δεν είναι του παρόντος» σημείωσε επικαλούμενος το καταστατικό, ενώ ζήτησε την έγκριση των χειρισμών που έκανε και θα κάνει βάσει της στρατηγικής που έχει αποφασιστεί από κοινού με τα άλλα στελέχη. 
 
Ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία είπε πως «ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της παράταξης και μπορεί να ενώσει το σύνολο των δυνάμεών της»
Τόσο στο Ποτάμι όσο και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι πριν «αλέκτορα φωνήσαι τρις» επιβεβαιώθηκαν στις προβλέψεις τους για τον αντίκτυπο του δημοψηφίσματος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ότι η Ελλάδα βρέθηκε τραγικά μόνη της χωρίς συμμάχους και συνεννοήσεις τέτοιες, που να μπορεί να αντέξει την τρομακτική πίεση. 
 
Πιστεύουν ότι ένα προς ένα τα επιχειρήματα που εξέθεσαν στον ελληνικό λαό για τις επιπτώσεις της πορείας που κινείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. επιβεβαιώνονται με οδυνηρό τρόπο και πως οι δέκα τελευταίες μέρες με την απότομη διακοπή των διαπραγματεύσεων από τον πρωθυπουργό την προπερασμένη Πέμπτη θα στοιχίσουν πολύ ακριβά σε οικονομικό επίπεδο για τη χώρα. 
 
Πιέσεις
 
Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις τους προκειμένου ο Τσίπρας να καταθέσει την πρόταση της χώρας και να υπογράψει, ενώ θα επιδιώξουν να γίνει σήμερα συζήτηση για το θέμα στη Βουλή. Βουλευτές τόσο από το Ποτάμι όσο και από το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι αν αποφευχθεί η εθνική καταστροφή επίκεινται από Δευτέρα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. 
 
Ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη χθεσινή του δήλωση σημείωσε με νόημα ότι χρειάζεται ένας πρωθυπουργός που θα αντέχει σε σκληρές διαπραγματεύσεις. «Η διαπραγμάτευση διεξάγεται τώρα με πολύ σκληρό τρόπο και όλοι θέλουμε έναν ισχυρό Έλληνα πρωθυπουργό που εκπροσωπεί όλο το έθνος και υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον», είπε ο Βενιζέλος. 
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για εθνική προδοσία που θα αντιμετωπιστεί έτσι. «Το δράμα λοιπόν κάπου εδώ πρέπει να τελειώσει. Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει την πρότασή της που θα μας κρατήσει στην Ε.Ε. Κάθε άλλη πράξη είναι προδοσία και θα αντιμετωπισθεί ως προδοσία από τον ελληνικό λαό» είπε. Μιλώντας χθες στην ιταλική «Corriere della Sera» ο Θεοδωράκης είπε ότι ο πρωθυπουργός έχασε από το δημοψήφισμα και επαναλαμβάνει: «Δεν νομίζω ότι η κυβέρνησή μας έχει ένα σχέδιο για το τι συμβαίνει ή το τι θέλει να συμβεί».
 
«Αν δίναμε τον ορό της αλήθειας στον κ. Τσίπρα», λέει ο Θεοδωράκης, «θα εξομολογούνταν ότι έχει μετανιώσει για το δημοψήφισμα. Με αυτή την ψηφοφορία δόθηκε το μήνυμα ότι οι Έλληνες είπαν όχι στην Ευρώπη, ενώ ακόμη και εκείνοι που ψήφισαν “Όχι” θέλουν το ευρώ και την Ευρώπη». Και με μπόλικη δόση υπερβολής είπε ότι «ο αγώνας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι αγώνας για τη δημοκρατία».
 
Πιο σκληρός από όλους, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης απαίτησε πρώτα την ενημέρωση στη Βουλή από τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις και μετά να πραγματοποιηθεί η σύγκληση των πολιτικών αρχηγών. «Να έρθει στη Βουλή ο Τσίπρας να μας πει γιατί γελάει», τόνισε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
 
Ο Μεϊμαράκης κάλεσε τον Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα σε προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κλειστές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών. «Πρέπει να μας πει ανοιχτά τι ζητάει από εμάς για να δούμε αν μπορούμε να συνδράμουμε ή όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Σκληρή στάση
 
Εξίσου σκληρή ήταν και η αντίδραση του Βενιζέλου, που περιγράφει και τον καταλογισμό των ευθυνών που θα επιχειρήσει η αντιπολίτευση:
 
«Η εντολή του κ. Τσίπρα είναι σαφής και οριοθετημένη. Δεν έχει εντολή εξόδου από το ευρώ, το αντίθετο. Ο ίδιος μπορεί όμως να πει ότι έχει εντολή απόρριψης των όρων στους οποίους είπε “Όχι” το 61% του εκλογικού σώματος απαντώντας σε ένα ερώτημα που ανέμειξε σκοπίμως όσα δέχτηκε και όσα απέρριψε, μέχρι τις 25 Ιουνίου, η κυβέρνησή του. Αυτή η αντίφαση μπορεί να αποδειχθεί εθνικά καταστροφική. Για τον λόγο αυτόν πρέπει η αντίφαση αυτή να αρθεί τάχιστα, ώστε την Κυριακή να υπάρξει συμφωνία συμφέρουσα για το έθνος εν όψει των συνθηκών. Όχι συμφωνία χωρίς διαπραγμάτευση, αλλά διαπραγμάτευση χωρίς περιττές και επικίνδυνες μπλόφες. 
 
Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να χάσουν αρκετά, αλλά η Ελλάδα κινδυνεύει με αλυσιδωτή υποβάθμιση που θα λάβει διαστάσεις εθνικής καταστροφής. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των χειρισμών ανήκει προφανώς στην κυβέρνηση. Το ζήτημα όμως δεν είναι η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων και η εκ των υστέρων κατανομή των ευθυνών, αλλά η αποτροπή τετελεσμένων που μπορεί να θίξουν καίρια το ιστορικό κεκτημένο και τη φυσιογνωμία της πατρίδας μας».
 
Πιο συγκρατημένη στην πρώτη της αντίδραση ήταν η Φώφη Γεννηματά, η οποία έκανε – προσεκτικά, είναι η αλήθεια – λόγο για προδοσία, αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. απέτυχε οικτρά και έχει μόνο πέντε μέρες προκειμένου να επιτύχει συμφωνία. Όπως επισημαίνει: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει “λευκή επιταγή” στον κ. Τσίπρα, στην κυβέρνησή του και σε κανέναν άλλον για επιλογές, πρωτοβουλίες, παραλείψεις και παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων». 
 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί συστηματικά τις τελευταίες μέρες να διατηρήσει μια αυτονομία του εύθραυστου κόμματός της απέναντι σε σενάρια ανατροπής ή συμμετοχής σε νέο κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο ενεργοποίησης του σεναρίου της «αριστερής παρένθεσης»:
 
«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει άλλοθι σε σκοτεινά διπλά σχέδια με σκοπιμότητες και κρυφές ατζέντες. Ήταν και είναι απέναντι στους ριψάσπιδες, στους τυχοδιώκτες και τους ψευτοπατριώτες. Γιατί οι πράξεις τους αντικειμενικά ισοδυναμούν με προδοσία και καταστροφή. Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει δείγματα γραφής για να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια με σθένος και ιστορική ευθύνη». 
 
Η Γεννηματά, μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της, έκανε λόγο για «αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη “διαπραγμάτευση” των Τσίπρα, Βαρουφάκη, Καμμένου, Λαφαζάνη και όλων των υπουργών, που έφερε τη χώρα εμπρός σε μια αληθινή τραγωδία».
 
Αποδίδοντας σημαντικές ευθύνες στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. σημείωσε ότι αυτούς «τους έξι μήνες τώρα μειώθηκαν σημαντικά η αξιοπιστία, οι συμμαχίες, τα διεθνή ερείσματα, η φερεγγυότητα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο και η χώρα οδηγήθηκε βήμα – βήμα σε μια ιδιότυπη απομόνωση, που την καθιστά μετέωρη, αδύναμη και ευάλωτη.
 
Έξι μήνες χάθηκαν δυνατότητες, πόροι και ευκαιρίες, η οικονομία βουλιάζει. Η ανεργία φουντώνει, οι τράπεζες είναι κλειστές. Καμιά εγγύηση δεν υπάρχει για μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στον αέρα, στα πρόθυρα της διάλυσης».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:03