search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:30
MENU CLOSE

Guardian: Η διπλή κρίση της Ελλάδας

04.09.2015 06:37
Guardian: Η διπλή κρίση της Ελλάδας - Media

Για τη διπλή κρίση που βιώνει η Ελλάδα γράφει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Guardian. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας τονίζει ότι μέσα στην οικονομική κρίση, σε μία χώρα που περιμένει πολλά από τον τουρισμό, αντιμετωπίζει την καθημερινή άφιξη χιλιάδων προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, που όπως αναφέρει η εφημερίδα, φθάνουν σε μία χώρα που οι πολίτες της έχουν πολλούς λόγους να αισθάνονται απελπισμένοι και εξουθενωμένοι.

 

Για τη διπλή κρίση που βιώνει η Ελλάδα γράφει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Guardian. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας τονίζει ότι μέσα στην οικονομική κρίση, σε μία χώρα που περιμένει πολλά από τον τουρισμό, αντιμετωπίζει την καθημερινή άφιξη χιλιάδων προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, που όπως αναφέρει η εφημερίδα, φθάνουν σε μία χώρα που οι πολίτες της έχουν πολλούς λόγους να αισθάνονται απελπισμένοι και εξουθενωμένοι.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης, της πιο βαθιάς ύφεσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ αναπτυγμένη οικονομία. Μετά από 8 μήνες άτακτων διαπραγματεύσεων που έφθασαν στα όρια της ρήξης και ολονύχτιες συνόδους, δεν υπήρξε κάποια ελάφρυνση προκειμένου η Ευρώπη να κρατήσει την Ελλάδα στην επιφάνεια.

Η συνταγή της λιτότητας με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια για να πληρώσει η χώρα τις δανειακές της υποχρεώσεις και να παραμείνει στο ευρώ, παρέμεινε σταθερή.

 Το ορατό μέλλον, συμπληρώνει η εφημερίδα, θα είναι με μεγαλύτερη ανεργία, πιο βαθιά ύφεση και πολιτική αστάθεια. Ο Αλέξης Τσίπρας, που εκλέχτηκε πρωθυπουργός επιμένοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει την «ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα, παραιτήθηκε και περιμένει να δει εάν οι πολίτες θα του τον εμπιστευθούν για άλλη μία φορά.

Κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι η ελληνική ύφεση, η χειρότερη σε περίοδο ειρήνης που έχει αντιμετωπίσει ένα αναπτυγμένο έθνος έχει δηλητηριώδη αποτελέσματα και μπορεί να ανιχνευθεί παντού, από το δείκτη των αυτοκτονιών, τους άστεγους και την παιδική φτώχεια και την υποστήριξη ακραίων πολιτικών. Αλλά όπως τονίζει η εφημερίδα κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει τη χώρα με αυτό που συμβαίνει στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη ή την Ερυθραία, όπου οι πολίτες τους επιχειρούν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν την Ευρώπη, στην χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μεταπολεμικά.  

Μία από τις ιδιαιτερότητες αυτού του Αυγούστου ήταν ότι η χώρα βίωσε ταυτόχρονα και τις δύο κρίσεις. Στην Ελλάδα οι μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου είναι πιο «χαλαροί», αλλά αυτή τη χρονιά τα capital controls και ο φόβος του Grexit, περιόρισαν τις διακοπές των Ελλήνων και αυτό είχε επιπτώσεις σε νησιά που δέχονται λιγότερους ξένους τουρίστες.

Ο Guardian, αναφέρεται στην Τήνο, ένα νησί που δέχεται κυρίως Έλληνες τουρίστες, τα τουριστικά έσοδα ήταν περιορισμένα και άφησε τους ντόπιους να παραπονούνται μιλώντας για ένα αδυσώπητο Αύγουστο.

Από την άλλη τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, όπως η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Λέσβος, εκτός από την οικονομική αστάθεια, μόνο το μήνα Αύγουστο υποδέχθηκαν 33.000 πρόσφυγες. Οι Έλληνες που σχημάτιζαν ουρές στα ΑΤΜ, έβλεπαν παρακολουθούσαν μεγαλύτερες ουρές στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, από πρόσφυγες που ήθελαν να αποκτήσουν μία κάρτα sim για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους και να τους πουν ότι είναι καλά και επιβίωσαν στο πέρασμά τους στην Ευρώπη.

Η βρετανική εφημερίδα, αναφέρει ότι οι πρόσφυγες μεταφέρονται στην Αθήνα από ένα πλοίο που ονομάζεται «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, συμπληρώνει, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες πολιτικούς, πρωθυπουργός που βίωσε μία από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές πληθυσμών στην ιστορία, το 1922 μετά τον καταστροφικό πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο οποίος ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινηθούν από τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Για άλλη μία φορά το Αιγαίο γεμίζει με πλοία προσφύγων και κάποιος με στοιχειώδη αίσθηση της ιστορίας δεν μπορεί αυτό να το υποβαθμίζει αποκαλώντας το, μεταναστευτική κρίση. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01