search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:59
MENU CLOSE

Αυτά είναι τα χάπια των τζιχαντιστών – Έτσι ντοπάρονται οι μακελάρηδες του ISIS

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1892
26 Νοεμβρίου 2015
03.06.2016 17:30
captagon_isis.jpg

Μετά τις εξελίξεις με την κατάσχεση στον Πειραιά περισσότερων από 26 εκατ.οπιούχων χαπιών που προορίζονταν για τον ISIS, επαναδημοσιεύουμε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Π» για τους… ντοπαρισμένους μακελάρηδες του ISIS.

 

Μετά τις εξελίξεις με την κατάσχεση στον Πειραιά περισσότερων από 26 εκατ. οπιούχων χαπιών που προορίζονταν για τον ISIS, επαναδημοσιεύουμε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Π» για τους… ντοπαρισμένους μακελάρηδες του ISIS.

Ντοπαρισμένοι με το ναρκωτικό Captagon οι μακελάρηδες τζιχαντιστές του ISIS

Στις 26 Ιουνίου 2015 ο τρομοκράτης του ISIS Σαϊφεντίν Ρεζγκούι γάζωσε 38 ανυποψίαστους τουρίστες σε παραλία ξενοδοχείου της Τυνησίας.

Οι επιζώντες δήλωσαν ότι ο ζωσμένος με εκρηκτικά εκτελεστής γελούσε ασταμάτητα όσο σκότωνε.

Η εφημερίδα «Independent», γνωρίζοντας τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων στο πτώμα του τζιχαντιστή, δημοσίευσε ότι «ο Ρεζγκούι έκανε χρήση διεγερτικών πριν από την επίθεση, του ίδιου σκευάσματος που χορηγεί το ISIS σε όσα άτομα αναλαμβάνουν τρομοκρατικά χτυπήματα», ενώ η «Mirror» έγραψε τον Ιούλιο ότι «ο Ρεζγκούι είχε πάρει ένα χάπι Captagon πριν από τη σφαγή».

Η είδηση τότε δεν απασχόλησε ιδιαίτερα, όμως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το Captagon είναι το «ναρκωτικό επιλογής» για τους μαχητές του ISIS στη Συρία, ενώ σύριγγες βρέθηκαν στα δωμάτια του ξενοδοχείου στα οποία διέμεναν οι εκτελεστές πριν από τις φρικαλεότητες στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Φίλτρο του τρόμου»

Ειδικοί εικάζουν ότι οι τρομοκράτες του ISIS στο Παρίσι, των οποίων η όψη ήταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, «σαν ζόμπι», είχαν πιθανότατα ντοπαριστεί με Captagon, το αποκαλούμενο «Terror Potion», δηλαδή «Φίλτρο του Τρόμου». Οι γαλλικές αρχές, μάλιστα, άρχισαν έρευνα από την πρώτη στιγμή για το σοβαρό ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να διέπραξαν τη σφαγή υπό την επήρειά του. Η «Washington Post» αποκάλεσε το Captagon «το μικροσκοπικό χάπι που πυροδοτεί τον πόλεμο της Συρίας και μετατρέπει τους μαχητές σε στρατιώτες – υπερανθρώπους».

Το Captagon είναι μια αμφεταμίνη που υπήρχε στη Δύση από τη δεκαετία του ’60, όταν και χορηγείτο αρχικά σε όσους υπέφεραν από ναρκοληψία, βαριά κατάθλιψη, υπερκινητικότητα κ.ά. Μέχρι που τη δεκαετία του ’80 απαγορεύτηκε λόγω της υψηλής εθιστικότητας και επικινδυνότητάς του.

Όμως το Captagon δεν εξαφανίστηκε. Ο διεθνής Γερμανός τερματοφύλακας Χάραλντ Σουμάχερ αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία του το 1987 ότι στην Εθνική Γερμανίας τα αμέσως προηγούμενα χρόνια γινόταν ευρεία χρήση του σκευάσματος. Ανάλογα δημοσιεύματα για θραύση της ουσίας σε αρκετούς συλλόγους της Μπουντεσλίγκα είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας.

Σήμερα, η Συρία θεωρείται η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα και «επικεφαλής» στο λαθρεμπόριο Captagon. Οι τζιχαντιστές όχι μόνο παράγουν, για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, αλλά και μάχονται υπό την επήρεια του σκληρού διεγερτικού, για να αποκτούν αφύσικη αυτοπεποίθηση και κτηνώδεις αντοχές. Χρήση κάνουν και μαχητές άλλων εμπλεκομένων στον πόλεμο.

Στο Captagon δόθηκε το παρατσούκλι «Φίλτρο του Τρόμου» λόγω της σοκαριστικά ισχυρής επήρειας που έχει στον χρήστη. Συνήθως λαμβάνεται ως χάπι, αλλά μπορεί να χορηγηθεί και ενέσιμα. Το συγκεκριμένο ναρκωτικό αποτελεί το αγαπημένο των μαχητών του ISIS και, πράγμα παράδοξο για φανατικούς που απαγορεύουν ακόμα και το… αλκοόλ, τους επιβάλλεται να το λαμβάνουν τακτικά.

Τρομο…διεγερτικό

Η δρ Μίρι Βέρνλι, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (ICT), δήλωσε πως «η χρήση Captagon, σε συνδυασμό με τον θρησκευτικό ριζοσπαστισμό, θα μπορούσε να ερμηνεύσει την ακραία βαρβαρότητα των τζιχαντιστών του ISIS. Ως πανίσχυρο διεγερτικό, μειώνει ή και εξαφανίζει την αίσθηση του πόνου, εξουδετερώνει τις αναστολές, δημιουργεί αίσθημα έκστασης που προκαλεί ακραία επιθετική συμπεριφορά, ενώ καταστέλλει το αίσθημα της πείνας και της ανάγκης για ύπνο».

Η δράση του Captagon το έχει αναδείξει στο δημοφιλέστερο προϊόν στα κράτη του Κόλπου.

Όταν ξέσπασαν οι πόλεμοι σε Συρία και Ιράκ, οι διάφορες ομάδες, μεταξύ των οποίων το ISIS, η Αλ Νούσρα, οι δυνάμεις του Άσαντ και η Χεζμπολά, ανακάλυψαν ότι τα χάπια Captagon κρατούσαν τους μαχητές σε μόνιμη εγρήγορση.

Τα έσοδα από το λαθρεμπόριο Captagon, εξάλλου, χρηματοδοτούν σημαντικά το ISIS. Πρόσφατα, στις 19.11.15 οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν ποσότητα-ρεκόρ 11 εκατ. χαπιών κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τα ναρκωτικά προορίζονταν για τις αγορές του Κόλπου.

Το Captagon κοστίζει λιγότερο από ένα δολάριο για να παραχθεί στη Συρία, ενώ πωλείται από το ISIS κι άλλους λαθρέμπορους για 20 δολάρια στη Σαουδική Αραβία, όπου 55 εκατ. χάπια κατάσχονται κάθε χρόνο. Στις 26 Οκτωβρίου στον Λίβανο κατασχέθηκαν από το ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα 2 τόνοι Captagon συριακής παραγωγής, αξίας 291 εκατ. δολαρίων!

Χάπια Captagon εντοπίζονται στις τσέπες νεκρών κι αιχμαλώτων μαχητών στη Συρία. Αξιωματούχος της Υπηρεσίας Ελέγχου Ναρκωτικών από τη συριακή πόλη Χομς δήλωσε στο Reuters για ανακρίσεις μαχητών: «Τους χτυπούσαμε και εκείνοι δεν αισθάνονταν πόνο. Πολλοί γελούσαν. Έπρεπε να τους αφήσουμε πρώτα για 48 ώρες, μέχρι να φύγει η επίδραση του Captagon, για να γίνει ευκολότερη η ανάκριση».

Κόμβος διακίνησης

Η Kοιλάδα Μπεκά, μια νευραλγική περιοχή στα σύνορα Λιβάνου και Συρίας, έχει κυριολεκτικά εξελιχθεί σε έναν τεράστιο κόμβο διακίνησης Captagon. Ουσιαστικά, ο πόλεμος της Συρίας ήταν αυτός που δημιούργησε και την προσφορά και τη ζήτηση. Η προσφορά σε Captagon στην ευρύτερη περιοχή ανέβηκε κατακόρυφα όταν η στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσέιρ ερημώθηκε και άλλαξε χέρια περνώντας από Σύρους αντάρτες στη Χεζμπολά. Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ βαρόνων ναρκωτικών, πολέμαρχων, «φυλών» και τζιχαντιστών, που αλωνίζουν σε όλη την περιοχή, είναι πλέον θολές. Αυτό που επιμελώς φροντίζουν όλες οι πλευρές να μην αναδεικνύεται, είναι ο τεράστιος ρόλος που παίζει το Captagon στο να τροφοδοτεί τον πόλεμο στη Συρία. Η πόλη του Μπάαλμπεκ, παγκοσμίως γνωστή για τις περίφημες ρωμαϊκές της αρχαιότητες, έχει γεμίσει με αναρίθμητα εργαστήρια παραγωγής του σκευάσματος. Στους δρόμους της μπορεί κάποιος να αγοράσει χάπι Captagon για 2 δολάρια. Στη Βηρυτό η συνήθης τιμή είναι 10 δολάρια. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ναρκωτικό «σκουπίδι», με εφιαλτικές επιπλοκές και ρίσκα, που ντοπάρει τους τζιχαντιστές στις μάχες, αλλά και σε τρομοκρατικά χτυπήματα. Το Captagon είναι ένας από τους πιο αποκρουστικούς από τους θανάτους που γεννάει ο πόλεμος της Συρίας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50