search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:53
MENU CLOSE

Μυστήριο από το διάστημα: Ισχυρότατα επαναλαμβανόμενα ηχητικά σήματα «πιάνουν» τα ραδιοτηλεσκόπια

04.03.2016 08:02
Μυστήριο από το διάστημα: Ισχυρότατα επαναλαμβανόμενα ηχητικά σήματα «πιάνουν» τα ραδιοτηλεσκόπια - Media

Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των επιστημόνων που ασχολούνται με την εξερεύνηση του διαστήματος.

Σύμφωνα με τον Independent, τα ραδιοτηλεσκόπια «έπιασαν» έναν μακρύ, επαναλαμβανόμενο ήχο να έρχεται από το απώτερο διάστημα – και κανείς δεν ξέρει περί τίνος ακριβώς πρόκειται.  

Οι αστρονόμοι κατέγραψαν ένα ηχητικό σήμα διάρκειας 10 μιλισεκόντ, το τελευταία μιας σειράς μυστηριωδών ραδιοκυμάτων με προέλευση εκτός του γαλαξία μας.

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η καταγραφή τέτοιων περίεργων σημάτων αποτελούσε μεμονωμένο περιστατικό. Ωστόσο μια νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποια από τα σήματα είναι επαναλαμβανόμενα.

Τα ευρήματα μοιάζουν να αποτελούν ένδειξη του ότι κάτι περίεργο τα προκαλεί. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον Independent, οι επιστήμονες είχαν φτάσει στο σημείο να θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο τα ηχητικά σήματα να αποστέλλονται από εξωγήινους, καθώς είναι τυποποιημένα και επαναλαμβανόμενα.

Η νέα έρευνα ελάχιστα φωτίζει το από πού ακριβώς προέρχονται αυτά τα μηνύματα. Αντιθέτως, περιπλέκει τα ερωτήματα για το ποια είναι η πηγή αυτών των μηνυμάτων.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι όποια μπαταρία παρέχει την ενέργεια για την αποστολή των μηνυμάτων μπορεί να επαναφορτίζεται μέσα σε μερικά λεπτά», ανέφερε ο James Cordes, καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο του Cornell.

«Η πηγή της ενέργειας μας προβληματίζει έντονα. Τα σήματα προέρχονται από πολύ πολύ μακριά, κάτι που δείχνει ότι κατά την εκπομπή τους πρέπει να είναι εξαιρετικά καθαρά. Μόνο λίγες αστροφυσικές πηγές μπορούν να παραγάγουν ηχητικά σήματα σαν αυτά, και πιστεύουμε ότι πρόκειται μάλλον για αστέρες νετρονίου σε άλλους γαλαξίες.

Πρόσφατα επιστήμονες είχαν υποστηρίξει ότι πηγή των μηνυμάτων ήταν η σύγκρουση αστέρων νετρονίου, που απελευθερώνει απίστευτα ποσά ενέργειας στο σύμπαν. Ωστόσο τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η πηγή της ενέργειας δεν καταστρέφεται αλλά συνεχίζει να υπάρχει, αφού συνεχίζει να στέλνει μηνύματα.

«Ό,τι κι αν ισχύει το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άκρως αινιγματικό φαινόμενο», σημειώνουν οι επιστήμονες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:53