search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:41
MENU CLOSE

Το «Κεφάλαιο»… ΚΨΜ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1908
17-03-2016
17.03.2016 04:00
kefalaio_k_marx_tomos1_exof_1.jpg
Σε δύσκολους από κάθε άποψη καιρούς είναι ευχάριστη έκπληξη η προσπάθεια που ανέλαβε ο εκδοτικός οίκος ΚΨΜ να κυκλοφορήσει μια νέα – εξαρχής – μετάφραση του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου» του Καρλ Μαρξ.

 

Σε δύσκολους από κάθε άποψη καιρούς είναι ευχάριστη έκπληξη η προσπάθεια που ανέλαβε ο εκδοτικός οίκος ΚΨΜ να κυκλοφορήσει μια νέα – εξαρχής – μετάφραση του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου» του Καρλ Μαρξ.
 
Η εν λόγω έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το πρόγραμμα των MEGA (Marx Engels Gesamtausgabe – Άπαντα των Μαρξ – Ένγκελς). Το απαιτητικό εγχείρημα του ΚΨΜ ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας οι: 
Μετάφραση: Θανάσης Γκιούρας
 
Επιστημονική Επιμέλεια: Θανάσης Γκιούρας, Θωμάς Νουτσόπουλος σε συνεργασία με τον Διονύση Γράβαρη
Επιλογή και επιμέλεια εποπτικού υλικού: Ηλίας Γεωργαντάς
Γλωσσική Επιμέλεια: Βάσω Μπαχούρου
 
Η νέα μετάφραση αναδεικνύει τον εννοιολογικό και υφολογικό πλούτο του πρωτοτύπου και πλαισιώνεται από πραγματολογικές σημειώσεις για τις πηγές και την πορεία τού εν λόγω μαρξικού έργου. 
Καθώς η Ιστορία, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, δεν τελείωσε στις αρχές του 21ου αιώνα, το «Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ διατηρεί αμείωτη τη σημασία του. Η ανάπτυξη της κριτικής που επιτυγχάνεται στο «Κεφάλαιο» έχει επηρεάσει βαθιά τη συγκρότηση των κοινωνικών επιστημών στη σύγχρονη Ιστορία, καθώς και αυτή καθεαυτήν τη σύλληψη του ιστορικού παρόντος.
 
Η διαπίστωση αυτή αποκτά και μιαν επιπλέον διάσταση για τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη από το γεγονός ότι η δημοσίευση χειρογράφων και σημειώσεων του Μαρξ στα τέλη του 20ού αιώνα έχει εμπλουτίσει τις δυνατότητες προσέγγισης αυτού του θεμελιώδους έργου. 
 
Η αναβάθμιση αυτή της έρευνας και της πρόσληψης έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς έκδοσης των Απάντων του Μαρξ και του Ένγκελς (MEGA), η οποία συντονίζεται από την Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου. Η έρευνα έχει πλέον στη διάθεσή της όλα τα σχετικά χειρόγραφα του Μαρξ (τόσο εκείνα που χρησιμοποίησε ο Ένγκελς μετά τον θάνατο του Μαρξ όσο και εκείνα που άφησε κατά μέρος), ώστε πλέον είναι σαφής η δυναμική ανάπτυξη του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου», του μοναδικού που ενέκρινε ο Μαρξ για δημοσίευση και τον οποίο επιμελήθηκε επανειλημμένα ο ίδιος.
 
Βάση της μετάφρασης είναι η τρίτη γερμανική έκδοση (1883) του πρώτου τόμου (την οποία επιμελήθηκε ο Μαρξ), ενώ έχουν ληφθεί υπόψη τόσο η πρώτη και δεύτερη γερμανική έκδοση, του 1867 και του 1872 αντίστοιχα, όσο και η γαλλική έκδοση του 1875, την οποία επίσης επιμελήθηκε συστηματικά ο Μαρξ. 
 
Εκτός από το κυρίως κείμενο του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου», η έκδοση περιλαμβάνει σε μια σειρά Παραρτημάτων περαιτέρω κείμενα (μεταφρασμένα όλα εξαρχής ή για πρώτη φορά στα ελληνικά), που στοιχειοθετούν μια εις βάθος κατανόηση του μαρξικού έργου:
 
α) Το πρώτο κεφάλαιο από την αναφερθείσα πρώτη έκδοση του πρώτου τόμου, με τίτλο «Εμπόρευμα και χρήμα», καθώς και το Παράρτημα της ίδιας έκδοσης με τίτλο «Η αξιακή μορφή», όπου αναπτύσσεται για πρώτη φορά διεξοδικά η θεωρία της εμπορευματικής αξίας. 
 
β) Τις χειρόγραφες σημειώσεις του Μαρξ για τις διορθώσεις και αναδιατυπώσεις της δεύτερης έκδοσης (1872), οι οποίες συντάσσονται την περίοδο Δεκέμβριος 1871 – Ιανουάριος 1872. 
 
γ) Ένα πλήθος διατυπώσεων και παραθεμάτων από τη γαλλική έκδοση (1875), οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν σε καμία άλλη έκδοση, αλλά διασαφηνίζουν πολλές πλευρές της μαρξικής επιχειρηματολογίας. 
 
δ) Τις σημειώσεις και τους προλόγους του Φρίντριχ Ένγκελς στις εκδόσεις του πρώτου τόμου που επιμελήθηκε ο ίδιος μετά τον θάνατο του Μαρξ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:41