27/09/2020 09:40:25

Νέα διαμάχη ΕΕ-Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία - Ο Ερντογάν απαιτεί άμεση εκταμίευση των 3 δισ.

Νέα διαμάχη ΕΕ-Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία - Ο Ερντογάν απαιτεί άμεση εκταμίευση των 3 δισ. - Media

 

Διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, για τα δισεκατομμύρια της βοήθειας για την φιλοξενία των Σύρων προσφύγων που θα λάβει η γειτονική χώρα από την Ευρώπη. Η νέα διαμάχη γράφουν οι Financial Times, προσθέτουν νέες αμφιβολίες για την βιωσιμότητα της ήδη εύθραυστης συμφωνίας.

Η Τουρκία σύμφωνα με το δημοσίευμα απαιτεί την άμεση εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ της οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η χώρα. Οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν δισταγμούς με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να κατηγορήσει την ΕΕ των 28 ότι «χλευάζουν την αξιοπρέπεια του τουρκικού λαού».

Τα χρήματα ήταν μέρος του πακέτου της συμφωνίας με την Τουρκία, για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, και να αποτραπεί η επανάληψη του χαοτικού σκηνικού όπου πρόσφυγες πλήρωναν δουλεμπόρους για να τους μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά. Η νέα διαμάχη απειλεί την συμφωνία η οποία ήδη μοιάζει αβέβαιη.

Η Τουρκία ζητάει τα 3 δισ. ευρώ να δοθούν κατευθείαν στην τουρκική κυβέρνηση και θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να χτίσει νέα σχολεία και νοσοκομεία για τα 2,75 εκατ. εγγεγραμμένων  Σύρων που ζουν στη χώρα και να αναβαθμίσει τους χώρους συγκέντρωσης.

Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι τα χρήματα πρέπει να κατευθυνθούν μέσα από τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην Τουρκία μέσω οργανώσεων, περισσότερα από 190 εκατ. ευρώ και υπάρχει δέσμευση ότι μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν δοθεί ένα δισ. ευρώ.

Η διαμάχη για την χρηματοδότηση προστίθεται στην έντονη κόντρα και τις διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα η ξαφνική απομάκρυνση του Νταβούτογλου από την θέση του πρωθυπουργού της χώρας αντιμετωπίστηκαν ως βόμβα στα θεμέλια της συμφωνίας.

Είναι αδύνατο για την Τουρκία να δεχθεί αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, η οποία ανταποκρίνεται ήδη στα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Μποζκίρ είπε ακόμη ότι οι αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν είναι ένα στοιχείο της συμφωνίας που σχεδιάζεται με την Ευρώπη για την κατάργηση της βίζας.

Η ΕΕ ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τα κράτη-μέλη να καταργήσουν τις θεωρήσεις εισόδου για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη σε αντάλλαγμα για την αναχαίτιση, από την Άγκυρα, των μεταναστών που επιθυμούν να φθάσουν στην Ευρώπη, αλλά είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει ακόμη να επιφέρει αλλαγές σε κάποιους νόμους, περιλαμβανομένης και της εναρμόνισης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της με την ΕΕ.

Πηγή: Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.