search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:02
MENU CLOSE

Guardian: Όπλα συνολικής αξίας 1.2 δις φτάνουν στην Μέση Ανατολή από την Ευρώπη

28.07.2016 10:16
Guardian: Όπλα συνολικής αξίας 1.2 δις φτάνουν στην Μέση Ανατολή από την Ευρώπη - Media

Σύμφωνα με έρευνα της Guardian και στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών της B.I.R.N και της Ο.G.C.R.P., οι δυτικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιτρέψει την διακριτική πώληση όπλων συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 1 δις ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια σε χώρες της μέσης ανατολής που είναι γνωστό ότι στέλνουν όπλα στην Συρία.

Εκατοντάδες όπλα, όπως AK-47, εκτοξευτές ρουκετών, αντιαρματικά όπλα  και οπλοπολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος μεταφέρονται δια μέσου μιας νέας διαδρομής, από τα βαλκάνια προς την Αραβική χερσόνησο και τις χώρες που συνορεύουν με την Συρία.

Υπάρχουν υποψίες ότι τα περισσότερα από τα όπλα στέλνονται στην Συρία, τροφοδοτώντας τον πενταετή πόλεμο, σύμφωνα με μια ομάδα δημοσιογράφων από το Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) και το organised Crime and Corruption Reporting Project (OGCRP)

Σύμφωνα με αναφορά των Ηνωμένων Εθνών, τα δεδομένα της εξαγωγής όπλων, η παρακολούθηση των αεροπλάνων και οι συμβάσεις όπλων που έχουν εξεταστεί κατά την διάρκεια μιας μακράς έρευνας αποκαλύπτουν πως τα πολεμοφόδια στάλθηκαν ανατολικά της Βοσνίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, Τσεχίας, Σλοβακίας, Σερβίας και Ρουμανίας.

Από την κλιμάκωση της Συριακής σύγκρουσης το 2012, οι οκτώ χώρες έχουν εγκρίνει εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών συνολικής αξίας 1,2 εκατομμυρίων ευρώ προς την Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία – αγορές κλειδιά για την Συρία και την Υεμένη.

Στο παρελθόν, η περιοχή δεν είχε – τουλάχιστον καταγεγραμμένο – ιστορικό αγοράς όπλων από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. Αλλά οι πωλήσεις φαίνεται να αυξάνονται, με μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες να εγκρίνονται το 2015.

Εγκρίθικαν άδειες εξαγωγής όπλων παρά τους φόβους από ειδικούς και από μέλη των κυβερνήσεων ότι τα όπλα θα μπορούσαν να καταλήξουν στην ένοπλη Συριακή αντίσταση, αναμφισβήτητα κατά παράβαση εθνικών, Ενωσιακών και διεθνών συμφωνιών.

Τα όπλα και τα πυρομαχικά από την ανατολική και την κεντρική Ευρώπη, που αναγνωρίζονται και σε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί στα social media, χρησιμοποιούνται τώρα από τον υποστηριζόμενο από την δύση Έλεύθερο Συριακό Στρατό αλλά είναι επίσης και στα χέρια ισλαμικών ομάδων όπως την  Ανσάρ αλ Σαμ, της λεγόμενης συριακής Αλ Κάιντα «Τζαμπάτ αλ Νούσρα», το Ισλαμικό κράτος, φατρίες που μάχονται για τον Μπασάρ αλ Άσαντ, και τις δυνάμεις σουνιτών στην Υεμένη.

Σημάνσεις πάνω σε κάποια από τα πυρομαχικά που ταυτοποιούν  την προέλευση και την ημερομηνία παραγωγής αποκαλύπτουν ότι αρκετές ποσότητες έχουν προέλθει από γραμμές παραγωγής που υπάρχουν από το 2015.

Απαντώντας στα ευρήματα της έρευνας, ο Πάτρικ Γουιλκεν, ερευνητής για τον έλεγχο των όπλων στο Amnesty International, και ο Μποντίλ Βαλέρο, εισηγητής του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου για τα όπλα, δήλωσαν ότι τουλάχιστον μερικές από τις μεταφορές πιθανών να παραβίασαν Ενωσιακούς, διεθνής και εθνικούς νόμους για τις εξαγωγές όπλων.

«Οι αποδείξεις δείχνουν την συστηματική μεταφορά όπλων προς ένοπλες ομάδες που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Γουίλκεν. Αν αυτό όντως ισχύει, οι μεταφορές είναι παράνομες…σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία και θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:59