search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:07
MENU CLOSE

Η Φόρμουλα Ένα «αλλάζει χέρια» – Ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης;

08.09.2016 09:44
Fomula 1 τώρα και για γυναίκες  - Media

Η Φόρμουλα Ενα άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς από τα χέρια του Μπέρνι Έκλστοουν, πέρασε στην εταιρεία «Liberty Media» του Αμερικανού μεγιστάνα της καλωδιακής τηλεόρασης, Τζον Μαλόουν.

 

Η Φόρμουλα Ενα άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς από τα χέρια του Μπέρνι Έκλστοουν, πέρασε στην εταιρεία «Liberty Media» του Αμερικανού μεγιστάνα της καλωδιακής τηλεόρασης, Τζον Μαλόουν. Το κόστος της πώλησης έφθασε τα 4.4 δισεκατομμύρια δολάρια! Η συγκεκριμένη εταιρία, η μεγαλύτερη στον κόσμο που ασχολείται με τα ΜΜΕ και την επικοινωνία, με δραστηριότητα σε 30 χώρες της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, είναι, επίσης, ιδιοκτήτρια της ομάδας μπέιζμπολ Ατλάντα Μπρέιβς.

Ο Εκλστοουν, εμπορικός διευθυντής της Φόρμουλα Ενα, επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της πώλησης και δήλωσε ότι του έχει ζητηθεί να συνεχίσει για τρία χρόνια στο πόστο του. Ο 85χρονος Βρετανός επιχειρηματίας στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχει μετατρέψει την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε μια επιχείριση με ετήσιο τζίρο περίπου 1.9 δισ. δολαρίων.

Η πολυεθνική εταιρεία, στην οποία, επίσης, ανήκει το «Sirius XM Radio», η «Live Nation Entertainment Company», μερίδιο της «Viacom», της «Time Warner», της «Barnes & Noble» και άλλων, θα αποκτήσει άμεσα τον έλεγχο του 18,7% των μετοχών, και με το υπόλοιπο ποσοστό της όταν κλείσει η συμφωνία το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ο Τσέις Κάρεϊ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της «21th Century Fox», θα διοριστεί πρόεδρος της Φόρμουλα Ενα, με τον Εκλστοουν να παραμένει στη θέση του. Η «Liberty Media» θα δώσει 1.1 δισ δολάρια σε μετρητά, 138 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της και 351 εκατομμύρια δολάρια σε «exchangeable debt», ένα τύπο υβριδικού χρεογράφου που μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές της εταιρείας από την εταιρεία έκδοσης, την Φόρμουλα Ενα. Ακόμα, θα πληρώσει 4,1 δισ δολάρια του τρέχοντος χρέους της Φόρμουλα.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνία, η «Liberty Media» προτίθεται να αλλάξει το όνομά του ομίλου εταιριών, «Formula One Group», που είναι υπεύθυνες για την προώθηση του πρωταθλήματος. Η «CVC», σημερινή μεγαλομέτοχος της Φόρμουλα, όπου κατέχει το 63,4% των μετοχών, θα μετονομαστεί με το όνομα που θα επιλέξει η νέα ιδιοκτήτρια, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου. Ο Έκλστοουν μόνος του κατέχει το 5,3% και η εταιρία του «Bambino Trust» 8,5%, και θα βάλει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς το ποσό των 1.07 δισ.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:03