search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:02
MENU CLOSE

Προσφυγικό ώρα μηδέν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1935
22-09-2016
23.09.2016 03:00
tsip1_0.jpg

 

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξέγερσης

Η αδυναμία της Ευρώπης να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Ελλάδας να διασφαλίσει την ομαλή υποδοχή και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στη χώρα – τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στους προσωρινούς καταυλισμούς στο Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα – ήταν μια «βραδυφλεγής βόμβα» που ανά πάσα στιγμή κινδύνευε να εκραγεί.
 
Ειδικά στη Λέσβο, όπου στο hotspot της Μόριας και τον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ παραμένουν από τον περασμένο Μάρτιο τουλάχιστον 5.700 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν οι προδιαγραφές των δύο δομών είναι για μέγιστο αριθμό φιλοξενίας 3.000 ατόμων, η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες «μύριζε μπαρούτι».
Αρχικά τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων του νησιού επιχείρησε να καπηλευτεί η Χρυσή Αυγή. 
 
Τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης κατάφεραν να παρεισφρήσουν σε ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας πολιτών στον Μόλυβο και να πρωταγωνιστήσουν σε επεισόδια που συνοδεύτηκαν από προπηλακισμούς σε βάρος του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού και τον ξυλοδαρμό τεσσάρων εθελοντριών ΜΚΟ και αλληλέγγυων.
 
«Νοικοκυραίοι» και φασισταριό
 
Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα οξυμμένα πνεύματα αποδοκιμάστηκε και προπηλακίστηκε από ορισμένους «θερμοκέφαλους», μίλησε στο «Π» σχετικά με το τι συνέβη. 
«Πρόκειται για χρυσαυγίτες και πρόθυμους υποστηρικτές τους, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο νησί, και ελπίζω τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να τους καταδικάσουν. Είναι μια κατάπτυστη υπόθεση όπου ορισμένοι χρυσαυγίτες και άλλοι γνωστοί με τα ονοματεπώνυμά τους στην τοπική κοινωνία, οι οποίοι όλο τον προηγούμενο καιρό του σοβαρού ζητήματος που αντιμετωπίζουμε παρέμεναν άφαντοι, τώρα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν για ίδιον όφελος τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της Λέσβου».
 
Επιπλέον ο Σπ. Γαληνός επανέλαβε τη διορία λίγων εβδομάδων που έχει δώσει προς την ελληνική πολιτεία, προκειμένου να μεριμνήσει για την άμεση μεταφορά τουλάχιστον 3.000 από τους συνολικά 5.700 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Μόρια και το Καρά Τεπέ, ζητώντας η κεντρική διοίκηση των προσφυγικών δομών να περάσει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της δημοτικής Αρχής. 
Μάλιστα, την Τρίτη το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία – ντοκουμέντο ορισμένων εκ των πρωταίτιων των επεισοδίων της Δευτέρας έξω από το δημαρχείο και του τραυματισμού των αλληλέγγυων γυναικών να ποζάρουν σε ομαδική φωτογραφία ενός «τάγματος εφόδου» της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Λέσβο, πριν από τρία χρόνια, το 2013.
Ήδη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για την εξακρίβωση των συνθηκών πρόκλησης των επεισοδίων. 
 
Εμπρηστικό ψέμα 
Λίγη ώρα μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής στο hotspot στη Μόρια, όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες περισσότεροι από 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών, η διασπορά της ψευδούς πληροφορίας περί ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία για όσους απορρίφθηκε το αίτημα χορήγησης ασύλου προκάλεσε αντιδράσεις και συγκρούσεις μεταξύ των έγκλειστων μεταναστών. 
Σύντομα όμως η ένταση γενικεύτηκε και κάποιοι, επωφελούμενοι των ταραχών, έβαλαν φωτιές σε διάφορα σημεία του καταυλισμού με συνέπεια να καούν περισσότερες από 80 σκηνές και πλαστικά κοντέινερ, όπου έμεναν τουλάχιστον 800 άνθρωποι, ενώ από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις δομές φιλοξενίας από τις συμπλοκές και την πυρκαγιά υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η παραμονή στο hotspot τουλάχιστον 2.000 ανθρώπων.
 
Με την κατάσταση να εμπνέει άμεσο κίνδυνο για τις ζωές των προσφύγων δεκάδες οικογένειες, κυρίως Σύρων και Αφγανών, άρχισαν να εγκαταλείπουν τη νύχτα το hotspot, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε άλλα σημεία του νησιού. Παράλληλα μέλη των ΜΚΟ και ο Ερυθρός Σταυρός ανέλαβε τη μεταφορά των 95 ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Μόρια στο κτήριο του πρώην ΠΙΚΠΑ, ενώ από την καθυστερημένη επέμβαση των ΜΑΤ προσήχθησαν συνολικά 18 μετανάστες, εκ των οποίων οι εννέα συνελήφθησαν ως πρωταίτιοι των επεισοδίων.
 
Παράλληλα ξεκίνησε μια ευρεία επιχείρηση των αρχών σε συνεργασία με αλληλέγγυους και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, ώστε οι οικογένειες που εγκατέλειψαν τη νύχτα τη Μόρια να επιστρέψουν στον καταυλισμό.
Το ξημέρωμα της Τρίτης βρήκε τους περισσότερους πίσω στο μισοκατεστραμμένο hotspot, όπου κλιμάκια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είχε ήδη αρχίσει να στήνει εκ νέου σκηνές, ενώ μέλη των ΜΚΟ μοίραζαν στρώματα, κουβέρτες και νερό στους άστεγους πρόσφυγες. 
 
Την Τετάρτη επρόκειτο να μεταφερθούν στη Λέσβο 100 νέες σκηνές των οκτώ και 10 ατόμων από την Αθήνα, ενώ με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα θα ναυλωθεί επιβατηγό πλοίο για την προσωρινή φιλοξενία όσων προσφύγων το επιθυμούν, έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές στη Μόρια. 
Επιπλέον, την Τρίτη μετέβησαν στο νησί δύο διμοιρίες ανδρών των ΜΑΤ προκειμένου να ενισχύσουν την υπάρχουσα αστυνομική δύναμη.
 
Στον απόηχο των ταραχών, οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, οι οποίοι από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και υπογράφθηκε η περιβόητη – αλλά στην πράξη ανεφάρμοστη – συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, ζητούν από την πολιτεία να «αφήσει τις ατέρμονες συζητήσεις και τα ευχολόγια» και να πιέσει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων τουλάχιστον 10.500 ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο.
 
«Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον η αποσυμφόρηση των νησιών. Ειδικά στη Λέσβο υπάρχουν αυτή τη στιγμή 5.700 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν οι δομές δεν επαρκούν για παραπάνω από 3.000 άτομα. Έχω επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη εντατικοποίησης της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από τα κλιμάκια της αντίστοιχης υπηρεσίας. Και σε αυτό ειδικά το σημείο πρέπει να επισημάνω την ολιγωρία και αδιαφορία των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι παρότι είχαν δεσμευθεί για την αποστολή στα νησιά εκατοντάδων εξειδικευμένων υπαλλήλων, δεν έφθασαν παρά λίγοι δεκάδες», είπε στο «Π» η περιφερειάρχης ΒΑ Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
 
Αυτό έχει συνέπεια να εξετάζονται καθημερινά κατά μέσο όρο 50 με 60 αιτήσεις για άσυλο, όταν ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν με δουλεμπορικά από τα τουρκικά παράλια είναι ο διπλάσιος (κατά μ.ό. 100 με 120 άτομα οι νέες αφίξεις ημερησίως). 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:59