search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:58
MENU CLOSE

Δημοσκόπηση Prorata για Εφ Συν: Βουβή, αλλά οριστική αποχώρηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ- Παγίωση διαφοράς υπέρ ΝΔ

24.10.2016 06:07
Δημοσκόπηση GPO: Λιγνάδης και Κουφοντίνας πληγώνουν τα δύο κόμματα - Media

 

Βουβή, αλλά μάλλον οριστική αποχώρηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, παγίωση της διαφοράς υπέρ της Ν.Δ. αλλά και μαζική έξοδο των ψηφοφόρων (έμμεσα ή άμεσα) από την εκλογική διαδικασία καταγράφει ο «Σφυγμός» του Οκτωβρίου, η δεύτερη μηνιαία έρευνα της Prorata για λογαριασμό της «Εφ.Συν.».

Αναλυτικότερα η δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων (με πιθανότητα επιλογής ίση ή μεγαλύτερη του 50%) στο σύνολο των ερωτηθέντων καταγράφεται ως εξής (στην παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό του Σεπτεμβρίου):

• ΣΥΡΙΖΑ 17% (18%)

• Ν.Δ. 28% (26%)

• ΚΚΕ 13% (11%)

• Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 10% (12%)

• Ποτάμι 9% (9%)

• Χρυσή Αυγή 8% (9%)

• Ένωση Κεντρώων 7% (8%)

• Πλεύση Ελευθερίας 6% (5%)

• ΑΝΤΑΡΣΥΑ 5% (4%)

• Λαϊκή Ενότητα 5% (5%)

• Ανεξάρτητοι Έλληνες 3% (4%)

Η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 25% και τα Λευκά/Ακυρα στο 22%.

Αξιοπρόσεκτο στην έρευνα είναι και το συναίσθημα που νοιώθουν οι ψηφοφόροι αναφορικά με την κατάσταση που βιώνουν: υπερβολικό και μεγάλο  φόβο αισθάνεται το 59% των ερωτηθέντων. Υπερβολικό και μεγάλο θυμό το 77% των ερωτηθέντων, ενώ ελπίδα αισθάνονται ελάχιστοι..

Ειδικότερα: υπερβολική και μεγάλη ελπίδα αισθάνεται το 10%, ενώ το 51% των ερωτηθέντων δεν νιώθει καθόλου ελπίδα και το 25% έχει αυτό το συναίσθημα σε μικρό βαθμό.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Prorata  για την Εφημερίδα των Συντακτών, επιβεβαιώνεται η υποχώρηση των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος του περασμένου καλοκαιριού. Η εκτίμηση για την τρέχουσα «οροφή» του κόμματος δηλαδή το άθροισμα των ποσοστών εκείνων που δηλώνουν ως βέβαιη την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη και εκείνων που δηλώνουν ως σχετικά πιθανή την επιλογή του στην κάλπη, υπολείπεται πλέον του τρέχοντος «πατώματος» της ΝΔ δηλαδή του ποσοστού εκείνων που δηλώνουν ως βέβαιη  την επιλογή της ΝΔ στην κάλπη.

Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, επιστημονικά υπεύθυνος της εταιρείας Prorata παρά τις πολλές ενδείξεις διάρρηξης των σχέσεων τμήματος του εκλογικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα που στήριξε πέρσι, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΝΔ κερδίζει μόνο ένα μικρό ποσοστό όσων δηλώνουν ότι υπάρχει μηδενική πιθανότητα να στηρίξουν εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ (δυνητικό επίπεδο εισροών στο 14%), στοιχείο που την κρατά σε χαμηλά επίπεδα εκλογικής δυνητικής επιρροής δεδομένης της σταθερής απώλειας δυνάμεων του βασικού αντιπάλου της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:54