search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:17
MENU CLOSE

Γιορτές με ένα βιβλίο!

26.12.2016 06:55
Γιορτές με ένα βιβλίο! - Media

 

 

Πολλοί από τη γενιά των σημερινών πενηντάρηδων και εξηντάρηδων μεγάλωσε με ένα βιβλίο στο χέρι. Παρά τα μικρά τιράζ που δεν βοηθούν στο να πέσει η τιμή του, το βιβλίο στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα ακριβό. Τη δεκαετία του ’80 ένα βιβλίο γύρω στα 15 τυπογραφικά δεν ξεπερνούσε την τιμή ενός ποτού στο μπαρ – και τότε όλοι πίναμε αρκετά ποτά… Τότε στήθηκαν μια σειρά από πολύ καλές προσωπικές βιβλιοθήκες (με αρκετούς πολύ ενδιαφέροντες τόμους βιβλίων) των οποίων το βασικότερο γνώρισμα ήταν η ευρύτητα της θεματολογίας. Όποια λόξα κι αν κουβαλούσε κανείς στις προτιμήσεις του, τα ράφια της βιβλιοθήκης του περιείχαν αρκετές κατηγορίες βιβλίων: λογοτεχνία, δοκίμια, πολιτικά και ιστορικά κείμενα, ψυχολογία, βιογραφίες, περιοδικά… Υπήρχε ένα γενικό ενδιαφέρον για όλους τους αναγνωστικούς τομείς και τα βιβλιοπωλεία ήταν τόποι συνάντησης με γνωστούς και φίλους, τόποι γνώσης και ψυχαγωγίας. Τα πρωινά μού άρεσε να περνώ από διάφορα βιβλιοπωλεία όπου συναντούσα γνωστούς και αγνώστους οικείους, ανταλλάσσοντας κουβέντες ή και συνωμοτικές αλληλέγγυες ματιές καθώς ξεφυλλίζαμε μια νέα έκδοση.

Σήμερα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, ιδιαίτερα με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της κοινωνίας μας η οποία, εδώ που τα λέμε, δεν είχε ποτέ σαν βασική της προτεραιότητα το βιβλίο… Ήδη, αρκετά βιβλιοπωλεία έχουν κλείσει, τα περισσότερα, ωστόσο – για να λέμε την αλήθεια – με δική τους υπαιτιότητα. Έτσι κι αλλιώς, όλα βρίσκονται σε μιαν έκπτωση και το βιβλίο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτή τη γενικότερη παρακμή.

Όλα αυτά τα θυμάμαι και τα γράφω όχι με νοσταλγική διάθεση αλλά προκειμένου να υπερασπιστώ την συνήθειά μου να αγοράζω μερικά βιβλία από αυτά που μου έκαναν εντύπωση και να τα δωρίζω σε καλούς φίλους θέλοντας να μοιραστώ αυτή την ανυπολόγιστης αξίας αίσθηση ολοκλήρωσης που μας χαρίζει η διαδικασία της ανάγνωσης.

Αυτές τις γιορτές προτιμήστε να κάνετε δώρο ένα βιβλίο σε αυτούς που το αξίζουν.

Καλές γιορτές!

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:16