search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:52
MENU CLOSE

«Κόφτης» στις διαγνωστικές

07.01.2017 04:00
hosp-1.jpg

 

Χαμηλότεροι κατά 350 εκατομμύρια οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ το 2017.

Νέο «κόφτη» ενεργοποιεί το υπουργείο Υγείας σε όλες τις κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί και η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται χαμηλότεροι προϋπολογισμοί για όλες τις εξετάσεις, οι οποίες θα επιμερίζονται σε κατηγορίες για τη φετινή χρονιά.

Ειδικότερα οι εργαστηριακές εξετάσεις αρχικά θα χωριστούν σε δύο μεγάλες υποκατηγορίες: στις εξετάσεις βιολογικών υλικών (αιματολογικές), για τις οποίες θα προβλέπεται το 60% του συνολικού κονδυλίου, δηλαδή ετησίως 210 εκατ. ευρώ, και στις απεικονιστικές, που θα απορροφήσουν το υπόλοιπο 40%, περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι οι περικοπές αυτές έχουν στόχο να μπει φρένο σε φαινόμενα προκλητής ζήτησης και υπερσυνταγογράφη-σης, που σε μεγάλο ποσοστό επιβαρύνουν τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, κανείς δεν αποκλείει από τα απανωτά πλαφόν να επηρεαστούν ξανά οι ασφαλισμένοι και η πρόσβασή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως το 2016, παρά τις σαρωτικές μειώσεις που έγιναν στις τιμές αποζημίωσης των εξετάσεων (πέρυσι τον Ιανουάριο οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων με τη μεγαλύτερη δαπάνη μειώθηκαν μεσο-σταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές κατά 9%), έκλεισε με υπέρβαση άνω των 70 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις, όπως αναφέρουν, θα κληθούν να επιστρέψουν το 45% του τζίρου τους στον ΕΟΠΥΥ για να καλύψουν την τρύπα στον προϋπολογισμό (πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat έδειξε άλλωστε ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα έσοδα του κλάδου εμφανίζουν καθοδική πορεία, καθώς η επιβολή των οριζόντιων μέτρων του rebate και του claw back υποχρέωσε πολλές μονάδες να επιστρέψουν περίπου το 35% – 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους).

Την ίδια στιγμή ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων προσέφυγε στο ΣτΕ για τις 86 νέες εξετάσεις που το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς δεν έχει προβλεφθεί ανάλογη  αύξηση στον κωδικό των διαγνωστικών.

Μεταξύ των εξετάσεων που πλέον θα αποζημιώνονται είναι η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και β’ επιπέδου, ο προγεννητικός γονιδιακός έλεγχος για κυστική ίνωση, η αξονική στεφανιαιογραφία, PCR για γρίπη Α/Η1Ν1, αλλά με το ίδιο κλειστό κονδύλι για τις επιχειρήσεις.

Φορείς της αγοράς εκτιμούν πως, μετά την αύξηση των εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη θα εκτοξευτεί τουλάχιστον κατά 30 εκατ. επιπλέον – και αυτό στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρξει πάλι προκλητή ζήτηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24