search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:32
MENU CLOSE

Άναψε φωτιές ο Νίκος Φίλης στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Σύμμαχός μας το ΠΑΣΟΚ κι ας βρωμάει

11.02.2017 15:46
Φίλης: Να μην επιμείνει στο άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση - Media

 

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να καταπίνουμε την κάμηλο. Ο Καμμένος είπε για εξοπλιστικό πρόγραμμα δύο δισ. Πως θα ταιριάξει με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής».

Ανέφερε επίσης πως με βάση την κυβερνητική πρόβλεψη για κλείσιμο αξιολόγησης στις 5 Δεκέμβρη και αποχώρηση του ΔΝΤ «καμία εκτίμηση μας δεν επιβεβαιώθηκε».

«Κάκιστοι αντίπαλοι» συμπλήρωσε αλλά «μοιάζουμε να βαδίζουμε αμέριμνοι».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει προγραμματικό άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ για το οποίο είπε πως «μπορεί να βρωμάει αλλά είναι ο συγγενέστερος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν είναι δυνατόν -σημείωσε- να απορρίπτουμε την πρόταση της Φώφης για τον ΔΟΛ. Χαρακτήρισε δε «μπαρούφα» την απάντηση που δόθηκε σχετικώς ότι δηλαδή υπάρχει αμετάκλητη απόφαση μονομελούς δικαστηρίου.

Επίσης, έδειξε να υιοθετεί τα σενάρια περί της ανάγκης ευρύτερης κοινοβουλευτικής στήριξης στη συμφωνία που θα έρθει, η οποία -όπως είπε- «δεν μπορεί να έχει νομιμοποίηση μόνο της κυβέρνησης».

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της τοποθέτησης Φίλη

  • Έχει δίκιο ο Αλέξης που λέει ότι χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός. Έχει έρθει η επόμενη μέρα. Ευρώπη, κρίση του μοντέλου ευρωπαϊκής πορείας. Το μοντέλο λιτότητας φτιάχνει τέρατα ακροδεξιάς. Μιλάνε για πολλές ταχύτητες. Το είπε Μερκελ, Ολαντ κτλ Η σημερινή Ευρώπη δεν μπορεί να περπατήσει. Εμείς με την εισήγηση Τσίπρα το κλείσαμε. Λάθος!! Θα πάμε στην σύνοδο της Ρώμης ή θα παραμείνουμε ένα κυβερνητικό κόμμα που μιλάει μόνο με τη Μέρκελ.
  •  Μνημόνιο – αντιμνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Με τον Καμμένο κάναμε κυβέρνηση. Δεν έχει καμία νομιμοποιητικη βάση αυτή η κυβέρνηση. Το «εμείς και οι άλλοι» τελείωσε. Τελείωσε το εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι.
  • Είναι δυνατό να καταπίνουμε την κάμηλο; Ο Καμμένος είπε για εξοπλιστικό προγραμμα δύο δισ. Πως θα ταιριάξει με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής; Πως θα τα δώσουμε τα δύο δισ, όταν δίνουνε μάχη για τα πεντακόσια εκατομμύρια της Φωτίου; Αυτό που συζητήθηκε; Που βρήκε πολιτική νομιμοποίηση;
  • Καμία αμφιβολία ότι ο εχθρός στη διαπραγμάτευση είναι πολύ ισχυρός. Κάνουμε ότι μπορούμε θα πει κάποιος. Κάνουμε; Το αίμα που στάξαμε για το ασφαλιστικό ήταν αυτό και τελειώσαμε; Είχαμε πει στις 5 Δεκεμβρίου κλείσιμο της αξιολόγησης και θα φύγει ΔΝΤ. Σταθείτε ρε παιδιά. Δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμηση μας. Κάκιστοι οι αντίπαλοι αλλά εμείς μοιάζουμε να πηγαίνουμε αμέριμνοι.
  • Το ούτε ένα ευρώ μέτρα το είπε ο Αλέξης για να το ακούσει ο Σόιμπλε αλλά το ακούν και οι Έλληνες. Επειδή λοιπόν μπορεί, όμως να συμβεί και να πάρουμε νέα μέτρα, θα μας το χρεώσουν οι αντίπαλοι.
  • Δεν μπορεί η συμφωνία που θα έρθει να έχει νομιμοποίηση μόνο  της κυβέρνησης.
  • Ο συγγενέστερος σύμμαχος μας έστω και αν βρωμάει είναι το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό. Δεν είναι δυνατό να απορρίπτουμε της πρόταση Φώφης για τον ΔΟΛ. Αμετάκλητη απόφαση ενός μονομελούς δικαστηρίου απαντήσαμε, τι μπαρούφα ποιος την είπε.
  • Πρέπει να κάνουμε μονομερή νομοθετική πρωτοβουλία σε υγεία, εκατό δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, παιδεία εκτός μνημονίου.
  • 3,5% πλεόνασμα την επόμενη δεκαετία βγαίνει, ας το συζητήσουμε

Και ο διάλογος με Παππά

Νικος Φίλης: Δεν μας εμποδίζει η τρόικα να δίνουμε μάχη αξιών. Φεύγοντας να έχουμε δώσει το αποτύπωμα μας.
Στέλιος Παππάς: Μη λες φεύγοντας
Νίκος Φιλης: Φεύγοντας, παραμένοντας σε δυο χρόνια…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24