search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:54
MENU CLOSE

Ολοκληρώθηκε η απενεργοποίηση της βόμβας (Photos-Videos)

12.02.2017 06:24
Ολοκληρώθηκε η απενεργοποίηση της βόμβας (Photos-Videos) - Media

Ολοκληρώθηκε, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού. Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Ακολουθούν τα στάδια της μεταφοράς της και της εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη φάση της επιχείρησης, η απενεργοποίηση δηλαδή, του εκρηκτικού μηχανισμού της βόμβας και τώρα ξεκινά η δεύτερη φάση της επιχείρησης που είναι η απομάκρυνση της βόμβας από την περιοχή. Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης εκκένωσης για το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στις 11.05 ξεκίνησε η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , δήλωσε πριν λίγο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία κάποια τελευταία ζητήματα που εμπόδιζαν την έναρξη της επιχείρησης και θέλω να παρακαλέσω ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας που ακόμα – και είναι ελάχιστοι ευτυχώς – δεν έχουν μετακινηθεί από τη ζώνη εκκένωσης να το κάνουν στα επόμενα 5 λεπτά σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου είχε απευθύνει έκκληση για την απομάκρυνση κάμερας μέσου ενημέρωσης που είχε τοποθετηθεί στον 4ο όροφο, ακριβώς πάνω από το βενζινάδικό όπου θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση. Ή θα μπει εισαγγελέας και θα σταματήσει την κάμερα ή αλλιώς δεν θα αρχίσει η επιχείρηση. Δεν μπορούμε να παίξουμε με τις ζωές και των πυροτεχνουργών αλλά και των ανθρώπων που έχουν φύγει τόνισε. Αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι η κάμερα τελικά απομακρύνθηκε από το σημείο.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της εκκένωσης της περιοχής, έγινε γνωστό ότι η ζώνη των 750 μέτρων έχει εκκενωθεί από αυτοκίνητα ενώ δεν κυκλοφορεί κανένα όχημα. Αυξημένη κίνηση σημειώνεται αυτή τη στιγμή στις εξόδους από τη ζώνη εκκένωσης, ακτίνας 1900 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Να σημειωθεί ότι άρχισε στις 7 το πρωί η διαδικασία απομάκρυνσης 72.000 κατοίκων από τη ζώνη εκκένωσης που ορίστηκε σε ακτίνα 1.900 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού. 

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης που εκκενώνεται, ενώ τη διαδικασία θα περιφρουρήσουν χίλιοι αστυνομικοί. Από το πρωί οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ γίνονται δωρεάν, ενώ από τις 9.30 και μέχρι το τέλος της επιχείρησης θα διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων. 

Δείτε εδώ σε live streaming όλη την επιχείρηση εκκένωσης

Φωτογραφίες-βίντεο απο το thestival.gr 

Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε χθες μεταφορές ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται από τις 10 το πρωί και μετά.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επαναλαμβάνει ότι η απομάκρυνση των κατοίκων από την ζώνη εκκένωσης είναι υποχρεωτική για λόγους προληπτικούς και για λόγους ασφαλείας, ενώ οι δήμοι έχουν ορίσει συγκεκριμένους χώρους στους οποίους θα μπορούν να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μετά τις 10 το πρωί δεν θα πρέπει να βρίσκεται κανείς εντός της ζώνης που έχει οριστεί, εκτός από τα μέλη της ομάδας ναρκαλιείας 112, τα οποία έχουν απενεργοποιήσει στο παρελθόν δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου TAP και σε άλλες περιοχές.

Η αστυνομία διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα περιφρούρησης της περιοχής προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων.

Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης θα λειτουργούν κέντρα Τύπου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη αστυνομία που θα ενημερώνουν τους πολίτες για την εξέλιξη της διαδικασίας και την απενεργοποίηση και ασφαλή μεταφορά της βόμβας. Η ενημέρωση για την άρση της υποχρεωτικής -προληπτικής- εκκένωσης θα γίνει από το τηλεφωνικό κέντρο 2311805300, μέσω ανακοινώσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, κλειστός ο σταθμός «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ και ακυρώσεις από ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αλλαγές θα υπάρξουν παράλληλα και στην κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Κλειστός από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι θα παραμείνει ο σταθμός «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη. Ο ΟΣΕ ενημέρωσε ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των τρένων από 9.30 το πρωί της Κυριακής ως το τέλος της επιχείρησης. Αλλαγές θα υπάρξουν επιπλέον στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ.

Συγκεκριμένα οι μεταβολές ανά Σταθμαρχείο και λεωφορειακή γραμμή θα είναι οι εξής:

1) Σταθμός Μετεπιβίβασης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

α) Σταθμαρχείο ΚΤΕΛ Α΄ (Κάτω Σταθμαρχείο) – τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 8, 12, 31, 45 και 78 θα εκτελούνται κανονικά έως τις 09.00. Οι λεωφορειακές γραμμές 8, 12, 45 και 78 μετά τις 09.00΄ θα καταλήγουν στον Ν.Σ.Σ. ενώ η λεωφορειακή γραμμή 31 θα επιστρέφει στη Βούλγαρη από τα Δικαστήρια.

β) Σταθμαρχείο ΚΤΕΛ Β΄ (Άνω Σταθμαρχείο) – τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 81, 89Α και 89Β θα εκτελούνται κανονικά έως τις 09.00΄. Τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής 80 έως τις 08.45 και της λεωφορειακής γραμμής 82 έως τις 08.30΄. Μετά από τις προαναφερθείσες ώρες, η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

2) Από το Ν.Σ.Σ. τα τελευταία δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 9, 19, 40, 51, 52 και 54 θα πραγματοποιηθούν στις 08.45΄. Μετά από την προαναφερθείσα ώρα, η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

3) Το τελευταίο δρομολόγιο της λεωφορειακής γραμμής 20 θα πραγματοποιηθεί στις 08.45 από το Σταθμαρχείο Μενεμένης. Μετά από την προαναφερθείσα ώρα, η λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

4) Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 1 και 18 θα εκτελούνται κανονικά μέχρι τις 09.00΄. Μετά τις 09.00΄ οι λεωφορειακές γραμμές 1 και 18 θα τερματίζουν στο Σταθμαρχείο Ευόσμου.

5) Τα λεωφορεία των ειδικών για την περίσταση λεωφορειακών γραμμών που θα φέρουν την αρίθμηση 501 μέχρι και 508 θα μετακινούν δωρεάν τους πολίτες, μεταξύ των σημείων επιβίβασης και αποβίβασης που έχουν υποδείξει οι προαναφερόμενοι Δήμοι.

6) Θα διατεθούν τα δύο ειδικά λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ. για την μετακίνηση των ΑμεΑ, για τους πολίτες που θα χρειαστούν την εν λόγω υπηρεσία. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τους οικείους Δήμους για να δηλώσουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Επί ποδός η αστυνομία για αποφυγή κλοπών και διαρρήξεων

Η αστυνομία έχει ενημερώσει τους αρμόδιους ότι θα περιφρουρήσει την επιχείρηση με 1.000 αστυνομικούς και θα τοποθετήσει κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων για να καλύψει όλη την περιφέρεια της ζώνης εκκένωσης, που θα αναπτυχθεί, σε ακτίνα 1.900 μέτρων, από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα.

Τα μέτρα της αστυνομίας θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Κυριακής, ενώ οι αρχές διαβεβαιώνουν τους πολίτες για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:54