search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:45
MENU CLOSE

1987: Ο φονικός καύσωνας της Ελλάδας που άφησε πίσω 1.300 νεκρούς

01.07.2017 07:18
1987: Ο φονικός καύσωνας της Ελλάδας που άφησε πίσω 1.300 νεκρούς  - Media

 

Στις 20 Ιουλίου του 1987 ξεκίνησε το πιο θανατηφόρο κύμα καύσωνα στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, που άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση με το TIME να κυκλοφορεί με τίτλο στο εξώφυλλο: “Η εκδίκηση των Θεών” και φωτογραφία από τους χιλιάδες νοσηλευμένους, σχεδόν αποκλειστικά ηλικιωμένους, στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Ο καύσωνας είχε πρωτοφανή διάρκεια αφού έκαιγε σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα επί 7 με 8 ημέρες με τις θερμοκρασίες των πόλεων να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, ενώ μαζί με τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας και τη συνεχή άπνοια δημιούργησε έναν φονικό συνδυασμό και όλα αυτά σε μία χώρα που μόνο οι πλούσιοι είχαν κλιματιστικά μηχανήματα.

Η θερμοκρασία ακόμα και τη νύχτα δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς και η Ελλάδα, που το 1987 δεν είχε παρά μερικές χιλιάδες κλιματισιτκά μηχανηματα, βίωσε έναν πρωτοφανή εφιάλτη που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ηλικιωμένους.

Το φονικό αυτό κύμα καύσωνα άφησε πίσω του επισήμως 1.300 και ανεπισήμως περισσότερα από 1.500 θύματα, ενώ το βαρύτερο φόρο πλήρωσε η Αττική με περίπου 1.115 νεκρούς.

Ο Τύπος της εποχής με τρομακτικά πρωτοσέλιδα για τραγικές ιστορίες και φρικτούς θανάτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την τρίτη ημέρα καύσωνα οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων γέμισαν και η κυβέρνηση άνοιξε τους νεκροθαλάμους των στρατοπέδων ενώ παρόμοιο πρόβλημα δημιουργήθηκε και στα νεκροτομεία.

Να σημειώσουμε ότι κατά ένα παράδοξο τρόπο, τέσσερις μήνες πριν, στα μέσα Μαρτίου 1987, μια σφοδρή χιονόπτωση, εξαιρετικά σπάνια για την εποχή και την περιοχή είχε πλήξει την Αττική.

Πηγή: pronews.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40