search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:52
MENU CLOSE

Ποιος ήταν ο Μίνωας Κυριακού; Η ζωή του εφοπλιστή που ο θείος του πολέμησε στον Ισπανικό εμφύλιο

03.07.2017 17:28
Ποιος ήταν ο Μίνωας Κυριακού; Η ζωή του εφοπλιστή που ο θείος του πολέμησε στον Ισπανικό εμφύλιο - Media

 

«Εγώ δεν θεωρώ δεξιό τον εαυτό μου. Ποτέ δεν υπήρξα δεξιός. Μέσα μου έχω πολλά αριστερά στοιχεία, από αυτά όμως που στην Αριστερά δεν ευδοκίμησαν ποτέ, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη». Συνέντευξη Μίνωα Κυριακού 

 

Ο Μίνωας Κυριακού γεννήθηκε πριν από 75 χρόνια. Με καταγωγή από εφοπλιστική οικογένεια, προτίμησε να ξεκινήσει μόνος από τα χαμηλά και να ανέβει. Πνεύμα ανήσυχο, εργασιομανής, τελειομανής και από τους ανθρώπους που έδιναν ιδιαίτερη σημασία στη λεπτομέρεια, προκειμένου να ξεχωρίσει, κατάφερε από το μηδέν να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία που σήμερα εξαπλώνεται σε 20 χώρες, στη ναυτιλία, στα media και τον αθλητισμό.

Ίδρυσε δεκάδες επιχειρήσεις και δραστηριοποιήθηκε ενεργά στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις τέχνες, ενώ ακόμη και αυτή την περίοδο κρίσης που διέρχεται η χώρα, ο Μίνωας Κυριακού, ξεχώριζε για τις φιλανθρωπικές του πρωτοβουλίες προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μίνωας Κυριακού ήταν ένα παιδί μόλις 17 ετών. Με όραμα για το μέλλον και ενώ η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα έβγαινε λαβωμένη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αποφάσισε να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση και μπροστάρης έβαλε σκοπό της ζωής του να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία. Ο πατέρας του εργαζόταν στα ναυπηγεία του Γκντανσκ και όπως κάθε παιδί που θέλει να μοιάσει στον πατέρα του, άρχισε να λατρεύει τα πλοία αλλά και τη διαδικασία ναυπήγησης των.

Το ξεκίνημα

Η οικογένεια Κυριακού, ήταν μόνο κατ όνομα εφοπλιστική αφού οι δάφνες του παρελθόντος (που έφτανε και μέχρι το 1821) είχαν χαθεί στη λαίλαπα του πολέμου. Με καταγωγή από τα Μέθανα, αν και ο ίδιος γεννήθηκε στον Πόρο το 1942, μεγάλωσε σε μια οικογένεια με Δημοκρατικές- Βενιζελικές καταβολές. Μάλιστα ένα από τα αδέλφια του πατέρα του, έφυγε από την Ελλάδα και πήγε να πολεμήσει στον Ισπανικό εμφύλιο, στο πλευρό των Δημοκρατικών και των Διεθνών Ταξιαρχιών. Η μοίρα του θείου του μετά τον πόλεμο και την ήττα ήταν ίδια με εκείνη χιλιάδων ρομαντικών ιδεολόγων.

Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ότι δεν ένιωθε ούτε ήταν ποτέ του Δεξιός.

Γνώριζε πολύ καλά πως για να ανέβει κάποιος εκείνη την περίοδο έπρεπε να σπουδάσει. Φεύγει από την Ελλάδα και πάει στη Γαλλία. Όταν επέστρεψε το 1965, σε ηλικία 23 ετών, ιδρύει τη ναυτιλιακή εταιρεία Athenian Tankers Inc με έναν στόλο 4 υπερδεξαμενόπλοια. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Με άπειρα ξενύχτια και ώρες εργασίας, αποφασίζει να μην αφήσει τίποτε στην τύχη του και σιγά σιγά ο στόλος αλλά και η εταιρία του επεκτείνεται.

Το 1976, δημιουργεί  δύο εταιρείες Εμπορίου Πετρελαιοειδών, την Bacoil International και την Athenian Oil Trading Inc. Πέντε χρόνια μετά στόλος του αριθμεί 16 πλοία που μεταφέρουν ειδικά χημικά φορτία και βρώσιμα έλαια.

Ήταν όμως ένα ανήσυχο πνεύμα. Αποφάσισε παράλληλα με τη ναυτιλία να επενδύσει και να συμμετέχει στην εμπορία σε φυτείες καρύδας και φοίνικες στην Ινδία και τις Φιλιππίνες.

Ο κολοσσός είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Οι αγορές και οι δραστηριότητες του κάλυπταν ολόκληρο τον πλανήτη. Λίγο πριν τη νέα χιλιετία, οι εταιρείες του, Athean Sea Carries και Athenian Tankers συμμετέχουν σε μεγάλα επιχειρηματικά deals αγορών, προσοδοφόρων μεταπωλήσεων και χτισίματος νέων πλοίων άξιας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

To 2004 αφήνει άφωνο τον εφοπλιστικό κόσμο, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, όταν ανακοινώνει πως θα αποσυρθεί από τη ναυτιλία. Όμως δυο χρόνια αργότερα, με μια θεαματική κίνηση ναυπηγεί στην Κορέα στα ναυπηγεία Hyundai, 4 σούπερ τάνκερ VLCC μεταφορικής ικανότητας το καθένα 310.000 τόνων. Το κάθε πλοίο κοστίζει 127.000.000 δολάρια.

Όλα του τα πλοία έφεραν το όνομα «Αθήνα». Το 2010 οι Κορεάτες είχαν έτοιμο το «Athenian Victory» λίγους μήνες αργότερα, το «Athenian Success» και το «Athenian Harmony» ενώ ένα χρόνο μετά παραδόθηκε το τέταρτο  υπερδεξαμενόπλοιο «Athenian Glory».

Τα ΜΜΕ και ο ΑΝΤ1

Παράλληλα από τα μέσα της δεκαετίας του 80 όταν άρχισε η άνθηση των ραδιοφωνικών σταθμών και λίγο αργότερα των ιδιωτικών τηλεοπτικών, ο Μίνωας Κυριακού είχε στήσει ήδη τον ΑΝΤ1. Ήταν το «παιδί του» όπως έλεγε και το προσωπικό του στοίχημα. Στον χώρο του τύπου βέβαια κανείς δεν γνώριζε το όνομα Κυριακού.

Σήμερα όλοι μιλούν για τον άνδρα που αγάπησε τα ΜΜΕ, που επένδυσε σε αυτά, που ήταν ένας δίκαιος εργοδότης, απλός και αγαπητός στους εργαζόμενους του. Δεν είναι λίγες οι ιστορίες από τον ΑΝΤ1, που κατέβαινε στα γραφεία και μιλούσε με τον κόσμο, αφουγκράζονταν τις ανάγκες και άκουγε τις ιδέες του. Όταν μάθαινε πως κάποιος εργαζόμενος του αντιμετώπιζε εκείνος ή η οικογένεια του σοβαρό πρόβλημα υγείας, αναλάμβανε διακριτικά να βοηθήσει.

Ο ΑΝΤ1 σήμερα, έχει παράξει περισσότερες από 220 τηλεοπτικές σειρές, που μεταφράζονται σε τουλάχιστον 150.000 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος. Σήμερα ο όμιλος που ίδρυσε ο Μίνωας Κυριακού και συνεχίζει στο τιμόνι του ο γιος του Θοδωρής, δραστηριοποιείται  σε 20 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική Αυστραλία και Ασία, ενώ σε πολλές από αυτές εδραιώνεται στις πρώτες θέσεις.

Ο αθλητισμός

Η μεγάλη του αγάπη ήταν και ο κλασσικός αθλητισμός. Από το 2004 μέχρι το 2009 ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ «ανέστησε» ένα ιστορικό σωματείο όπως ο Πανελλήνιος και το έβαλε σε τροχιά της νέας εποχής.

Πολιτικοί Αρχηγοί

Ο θάνατος του συγκλόνισε τον πολιτικό κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε πριν τη λύπη του για την απώλεια του Μίνωα Κυριακού. Συγκεκριμένα στη δήλωση του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Μίνωα Κυριακού. Υπήρξε ένας άνθρωπος με όραμα, αρχές και ιδανικά. Σημάδεψε με την πορεία του την επιχειρηματική ζωή του τόπου για πολλές δεκαετίες.

Μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή στο χώρο της ναυτιλίας, προχώρησε στην ίδρυση του τηλεοπτικού σταθμού “ANT1”, συνεισφέροντας σημαντικά στην αντικειμενική ενημέρωση, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, με ανακοίνωση της τόνισε: «Θέλω να εκφράσω τη βαθειά μου θλίψη για την απώλεια του Μίνωα Κυριακού. Υπήρξε ένας δραστήριος και καινοτόμος επιχειρηματίας στη Ναυτιλία και στα Μέσα Ενημέρωσης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτέλεσε έναν από τους βασικούς θεμελιωτές της ιδιωτικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη συμβολή στην ενημέρωση και στην πολυφωνία. Μα πάνω από όλα ήταν ένας ζεστός άνθρωπος, ένας στοργικός πατέρας, ένας καλός  φίλος.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, αλλά και στη μεγάλη οικογένεια του ΑΝΤ1»

Το ΠΟΤΑΜΙ σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Ο Μίνως Κυριακού πρωταγωνίστησε στην επιχειρηματική ζωή του τόπου και διέγραψε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στο χώρο της ναυτιλίας και των ΜΜΕ.  Άνθρωπος με αγάπη για τη χώρα, ανοιχτό πνεύμα και διάθεση προσφοράς άφησε σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς. Με την ίδρυση του ΑΝΤ1 συνέβαλε σημαντικά στην πλουραλιστική ενημέρωση στη χώρα. Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στην οικογένεια του ΑΝΤ1»

«Παιχνίδια της τύχης»

Ο Μίνως Κυριακού έφυγε από τη ζωή την Κυριακή στα 75 του χρόνια. Την προηγούμενη μέρα βρέθηκε στην τελετή του γάμου του γιου του Θοδωρή με τη Δήμητρα Μπιθαρά, ενώ προηγουμένως ήταν ένας ευτυχής παππούς που βάπτισε την εγγονή του. Τα δυο χαρμόσυνα γεγονότα εξελίχθηκαν στο εξοχικό κτήμα του στον Άγιο Αιμιλιανό νότια από το Πόρτο Χέλι. Εκεί, την Κυριακή, η καρδιά του δεν άντεξε. Άφησε την τελευταία του πνοή το ίδιο απόγευμα βυθίζοντας  στο πένθος τα τρια παιδιά του Ξενοφώντα, Αθηνά και Θοδωρή…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44