search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:35
MENU CLOSE

Νταβατζιλίκι εθνοπατέρων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1992
27-10-2017
28.10.2017 03:00
anad.jpg

 

Φωτιά στα μπατζάκια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ανάβουν οι διεκδικήσεις αναδρομικών από πρώην βουλευτές

Αντιμέτωποι με έναν ακόμη σκελετό που κρύβεται στην ντουλάπα τους βρέθηκαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες. Αφορά πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές που με τις απαιτήσεις τους αμαυρώνουν την εικόνα των δύο κομμάτων. 
 
Την ώρα που η Ν.Δ. επιχειρεί να ξεφύγει από τον κλοιό της αμηχανίας που της έχει προκαλέσει η ακροδεξιά – υπερσυντηρητική στροφή της σε μια σειρά μείζονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μέσα σε μια διαδικασία αναζωογόνησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, τα δύο κόμματα καλούνται να απολογηθούν για τη δράση πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών που διεκδικούν δικαστικά και χαριστικά, εθιμικώ δικαίω, τις περικοπές των αποδοχών τους που έγιναν τα τελευταία χρόνια. 
Η είδηση του «Ελεύθερου Τύπου» ότι τελεσιδίκησαν στα δικαστήρια οι προσφυγές περίπου 100 βουλευτών έσκασε σαν βόμβα στο πολιτικό σκηνικό. Οι απαιτήσεις των πρώην βουλευτών δεν βασίζονται σε κάποιον νόμο, αλλά στη συνταγματική διάκριση των εξουσιών, που ερμηνεύτηκε ως ισοδυναμία των τριών εξουσιών, και βάσει αυτής ζητούν εξομοίωση των αποδοχών τους με αυτές των ανώτατων δικαστικών. Οι αξιώσεις φτάνουν μέχρι το 2008, διότι η τότε Βουλή ψήφισε των αποσύνδεση των αποδοχών με τις μισθολογικές «ωριμάνσεις» των ανώτατων δικαστών. 
 
Σύμφωνα με το αρχικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το ποσό που διεκδικούν οι πρώην βουλευτές ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ξεπερνούν τις 160 από πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ περιλαμβάνονται και συγγενείς τους σε περιπτώσεις που οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. 
Το εντυπωσιακό είναι πως στη λίστα φιγουράρουν πρώην βουλευτές Επικρατείας και ευρωβουλευτές που δεν κόπιασαν ούτε στιγμή για την είσοδό τους στην πολιτική και αμείφθηκαν πλουσιοπάροχα έκτοτε. Όσο για τα χρήματα που διεκδικούν, πρόκειται για ποσό εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζουν οι θεσμοί, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
 
Πολιτικός καυγάς
Όπως αναμενόταν, αμέσως άναψε καυγάς για το θέμα αυτό, αφού η Ν.Δ. κατηγόρησε τον Γιώργο Κατρούγκαλο ότι με δική του κρυφή διάταξη άνοιξε ο δρόμος για τη διεκδίκησή τους, ενώ ο ίδιος πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι η διάταξή του αφορούσε τον τρόπο εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων παρατείνοντας τον τρόπο απόδοσης των χρημάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Ν.Δ. και το μαλλιοτράβηγμα άναψε για τα καλά: 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να απειλήσει με διαγραφή από τη Ν.Δ. όποιον συνεχίσει τη διεκδίκηση των αναδρομικών.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάλεσε τα στελέχη της να αποσύρουν τις προσφυγές αυτοβούλως, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης έσπευσε να δηλώσει πως «υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες». 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ντροπιαστική διεκδίκηση, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μίλησε δηκτικά για όριο προσωπικής ευθύνης: «Το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να κάνει χρήση μιας δυνατότητας που έχει δεν σημαίνει ότι πρέπει και να την κάνει, ανεξαρτήτως συγκυρίας και συνθηκών», σημείωσε.
Το ΚΚΕ ήταν πιο επιθετικό σημειώνοντας πως κανένας συνταξιούχος πρώην βουλευτής, μέλος του κόμματος, δεν διεκδικεί αναδρομικά, ενώ επιπλέον το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα προτείνει την πλήρη κατάργηση των συντάξεων και προνομίων τόσο των βουλευτών όσο και των άλλων αιρετών.
 
Ποιοι διεκδικούν
Το ζήτημα είναι ότι η αξίωση αυτή εκθέτει τα δύο άλλοτε μεγάλα κόμματα εξουσίας και εμφανίζει στελέχη να περιφρονούν την οικονομική πραγματικότητα της χώρας και να διεκδικούν τεράστια ποσά την ώρα που οι συνταξιούχοι είδαν μειώσεις μέχρι και 50% στις συντάξεις τους. Το πρόβλημα είναι ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν πολύ λίγα περιθώρια πιέσεων, αφού ελάχιστοι πρώην βουλευτές είναι αποφασισμένοι να υπακούσουν στα κελεύσματα των κομμάτων τους και να αποσυρθούν από τη διεκδίκηση. 
 
Οι περισσότεροι έχουν αποσυρθεί από την πολιτική ζωή απογοητευμένοι, θεωρώντας ότι πολεμήθηκαν από ηγετικές ομάδες για να μην επανεκλεγούν, ενώ αρκετοί έχουν κόψει κάθε συναισθηματικό και πολιτικό δεσμό με το κόμμα που τους ανέδειξε. Μόνο όσοι διατηρούν τις πολιτικές φιλοδοξίες τους δήλωσαν ότι παραιτούνται ή έχουν παραιτηθεί του δικαιώματός τους. Ποιοι είναι αυτοί; Από τη Ν.Δ. οι Σάββας Τσιτουρίδης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Λευτέρης Ζαγορίτης, Μιχάλης Λιάπης, Μιχάλης Μπεκίρης, Πέτρος Δούκας, Πέτρος Τατούλης, Αναστάσιος Λιάσκος, Σταύρος Κελέτσης και Δημήτρης Γαλαμάτης.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες, οι πρώην βουλευτές και οι οικογένειές τους που διεκδικούν αναδρομικά είναι: 
1Από τη Ν.Δ. οι Ν. Αγγελόπουλος, Π. Αδρακτάς, Θ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ι. Βαληνάκης, Στ. Δαϊλάκης, Γ. Δεικτάκης, Θ. Δημοσχάκης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αν. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θ. Κασίμης, Ν. Κατσαρός, Θ. Κατσίκης, Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, Β. Κορκολόπουλος, Ι. Κοσμίδης, Ανδ. Κουτσούμπας, Γ. Κωνσταντόπουλος, Λ. Λυμπερακίδης, Άρια Μανούσου – Μπινοπούλου, Π. Μαντούβαλος, Π. Μελάς, Αντ. Μπέζας, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αρ. Παυλίδης, Αδ. Ρεγκούζας, Γ. Σαλαγκούδης, Δ. Σαμπαζιώτης, Π. Σκανδαλάκης, Θ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αρ. Σταθάκης, Ν. Σταυρογιάννης, Απ. Σταύρου, Ν. Τσιαρτσιώνης, Κ. Τσιπλάκης, Αρ. Τσιπλάκος, Γ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου – Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγ. Χαϊτίδης.
2Από το ΠΑΣΟΚ προσφυγές είχαν υποβάλει το 2011 οι Αλ. Ακριβάκης, Ι. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Π. Αντωνακόπουλος, Γ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ι. Βαθειάς, Ι. Βαΐνας, Β. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλ. Βούλγαρης, Δ. Γεωργακόπουλος, Ι. Γιαννακόπουλος, Μ. Γικόνογλου, Γκ. Γκαλήπ, Μυρσίνη Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρ. Θεοδώρου, Ι. Θωμόπουλος, Λ. Κανελλόπουλος, Θ. Κατσανέβας, Ελεονώρα – Νόρα Κατσέλη – Καλογεροπούλου, Ι. Καψής, Θ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Β. Κοντογιαννόπουλος, Σωκρ. Κοσμίδης, Θ. Κοτσώνης, Δ. Κουλουριάνος, Φλ. Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αν. Μαντέλης, Αλ. Μπαλτάς, Αθ. Μπάτσος, Φρ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Β. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής – Λιακατάς, Ι. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Ι. Τσακλίδης, Π. Τσερτικίδης, Β. Τσιλίκας, Α. Τσοχατζόπουλος, Π. Φωτιάδης, Αλ. Χρυσανθακόπουλος και Αν. Χωρέμης. 
Από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου φέρεται να έχουν δικαιωθεί οι πρώην βουλευτές Β. Μπρακατσούλας (ΠΑΣΟΚ), Αγ. Αγγελούσης και Καλλιόπη Μπουρδάρα (Ν.Δ.), ενώ εκκρεμούν οι αγωγές των κληρονόμων τεσσάρων πρώην βουλευτών (Γ. Σκουλαρίκης, Α. Ντεντιδάκης, Ε. Ανθοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και του ανεξάρτητου Ν. Παπαηλία). Αντιθέτως η χήρα του πρώην βουλευτή Σπ. Πλασκοβίτη έχει αποσυρθεί από τη διεκδίκηση των αναδρομικών.
 
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε χθεσινές δηλώσεις του εμφανίστηκε ενωτικός και υπερασπιστικός της τιμής του πολιτικού συστήματος και, μιλώντας στο «Κόκκινο», τόνισε ότι «το πολιτικό σύστημα έχει προειδοποιήσει αυτούς εκ των συνταξιούχων βουλευτών που εγείρουν απαιτήσεις για τα αναδρομικά, υπάρχει ταύτιση απόψεων και θα αποτραπεί αυτή η ηθικοπολιτικά απαράδεκτη ενέργεια». 
Το ζήτημα όμως είναι ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων εκδίδονται συνεχώς και ελάχιστοι από τους συνταξιούχους βουλευτές δείχνουν σημάδια υπαναχώρησης από τις παράλογες για την εποχή απαιτήσεις…
 
Ψάχνει θετική ατζέντα η Ν.Δ.
Το μείζον ζήτημα πάντως είναι πώς θα δοθούν αυτά τα ποσά σε μια περίοδο όπου οι πολίτες έχουν υποστεί τραγικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι, πέραν της ηθικής πλευράς του ζητήματος, δεν μπορεί να αγνοήσει τις δικαστικές αποφάσεις. 
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο είτε για πληρωμή με ομόλογα του Δημοσίου είτε με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους πρέπει να πάρουν πάνω από 50.000 ευρώ, αφού ο νόμος δίνει τη δυνατότητα επιστροφής αναδρομικών σε βάθος πενταετίας, γι’ αυτό και εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταβληθούν ανά 20% ετησίως. 
 
Με στόχο να πατάξει εν τη γενέσει τους τα όποια φαινόμενα εσωστρέφειας υποφώσκουν σε εσωκομματικό επίπεδο με φόντο την αθρόα είσοδο υποψηφίων που θα πλαισιώσουν τις λίστες από το μητρώο στελεχών συνεδρίασε την Τετάρτη η Κ.Ο. της Ν.Δ., της οποίας τα μέλη ειδοποιήθηκαν με μήνυμα την Παρασκευή. 
Ο Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη ανανέωσης και διεύρυνσης του κόμματος. Ταυτόχρονα στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να αλλάξει την αδιέξοδη στρατηγική της μετωπικής πολωτικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, που δεν του βγήκε, ζητώντας από όλους να προβάλλουν το θετικό σχέδιο της Ν.Δ. για τη διακυβέρνηση της χώρας, έτσι όπως θα αποκρυσταλλωθεί στο προγραμματικό συνέδριο του Δεκεμβρίου. 
 
Ταυτόχρονα θα συνεχίσει τη δεξιά ατζέντα εμμένοντας στα ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών, ενώ τη Δευτέρα επανήλθε στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων μεταναστών εκφράζοντας τη δυσφορία του για το ότι επί 18 μήνες δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή. 
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που αφορά όχι μόνο τους ομογενείς, αλλά και τους νέους μετανάστες, όλοι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό θα μπορούν να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους, αρκεί να είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας μας, και οι ψήφοι τους θα προσμετρώνται στο πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων – θα ψηφίζουν δηλαδή το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 
 
Όσοι το επιθυμούν θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως το αργότερο 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών το προξενείο που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια στην οποία διαμένουν. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα καταρτίζει τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
 
Η Παπακώστα
Η διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από τη Ν.Δ. και τα ψηφοδέλτια του κόμματος εξ αιτίας της άγριας κόντρας της με τον Άδωνι Γεωργιάδη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολύ σκληρή στάση του, που προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους βουλευτές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί διαφοροποιήσεις από τη γραμμή για κόντρα μέχρις εσχάτων με την κυβέρνηση και ότι στηρίζει δυναμικά τον αντιπρόεδρό του.
 
Το ζήτημα που ανακύπτει πάντως είναι ότι η ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ., που ενορχηστρώνεται από την ηγετική ομάδα και εκφράζεται οπαδικά από τον Γεωργιάδη, έχει προκαλέσει τριγμούς στην καραμανλική ομάδα, εκλεκτό μέλος της οποίας δηλώνει η Παπακώστα. 
Η καθαιρεμένη βουλευτής είχε προχθές το βράδυ υποστηρίξει τον Πάνο Καμμένο σε κόντρα του με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. λέγοντας πως η συζήτηση για το Λονδίνο είναι προσωπική και εκτός θέματος. Αποτέλεσμα της παρέμβασής της ήταν ο Καμμένος να εντάξει την Παπακώστα σε επιτροπή για τις συντάξεις χηρείας δημιουργώντας σάλο στη Βουλή, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να διαμαρτύρεται έντονα αφού το θέμα ήταν πρωτοβουλία της ΔΗΣΥ, ενώ ο Άδωνις προειδοποίησε πως κανένας βουλευτής της Ν.Δ. δεν «θα τσιμπήσει στις προβοκάτσιες Καμμένου».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:35