19/09/2020 22:20:57
4.11.2017 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1993 στις 02-11-2017

Κέρκυρα: Αναβιώνει ύστερα από 150 χρόνια, η πρώτη ελληνική όπερα

Κέρκυρα: Αναβιώνει ύστερα από 150 χρόνια, η πρώτη ελληνική όπερα - Media
 
 
Η πρώτη ελληνική όπερα στην ιστορία που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα το 1867 αναβιώνει ύστερα από 150 χρόνια! Πρόκειται για την κωμική όπερα «Ο Υποψήφιος Βουλευτής» σε μουσική Σπυρίδωνος Ξύνδα (1817-1896) και λιμπρέτο Ιωάννη Ρινόπουλου (1831-1915), η οποία βασίστηκε σε ελληνικό λιμπρέτο και παρουσιάστηκε από ελληνικό θίασο. 
 
Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό τόσο για τη χρήση της δημοτικής γλώσσας στο λιμπρέτο όσο και για την επιλογή μελωδικών στοιχείων της επτανησιακής και ηπειρωτικής υπαίθρου στη μουσική. Πάνω απ’ όλα, όμως, «Ο Υποψήφιος Βουλευτής» καινοτόμησε ως προς τα μηνύματά του, καθώς ήταν η πρώτη ελληνική όπερα που δεν παρουσίαζε τη δόξα του αρχαίου ή πιο πρόσφατου παρελθόντος, αλλά αντιθέτως εστίαζε στις δυσκολίες της κερκυραϊκής αγροτιάς με τους διαπλεκόμενους πολιτικούς να εκμεταλλεύονται τους φτωχούς και αμόρφωτους αγροτικούς πληθυσμούς του νησιού, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. 
 
Μηνύματα που έκαναν την Ελλάδα της εποχής εκείνης να ταυτιστεί με τον «Υποψήφιο» καθώς μέσα από το έργο διέκρινε τον εαυτό της. Η όπερα ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και τον ελληνισμό της διασποράς, ωστόσο, τα ποικίλα πολιτικοκοινωνικά μηνύματά της είχαν ως αποτέλεσμα πολλά καταγγελτικά σημεία του έργου να κοπούν, με συνέπεια να αλλοιωθεί και να αποκτήσει μια εντελώς λαθεμένη εικόνα. 
Τον Ιούνιο του 2016 νέα τεκμήρια ήρθαν στο φως αποκαλύπτοντας την απόκρυφη ιστορία του έργου. Συγκεκριμένα, ένα νέο χειρόγραφο – γραμμένο από το 1867 – αποκάλυψε την αρχική και άνευ περικοπών μορφή του, «φωτίζοντας» την πραγματική πολιτικοκοινωνική διάστασή του σε όλη της την έκταση. 
 
Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας – με αφορμή τα 150 χρόνια από την ιστορική πρεμιέρα του «Υποψήφιου» – παρουσιάζει το έργο στην αρχική και παντελώς άγνωστη μορφή του. Η πρώτη παρουσίαση του «Υποψήφιου Βουλευτή» στη σύγχρονη εποχή πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 4-5 Νοεμβρίου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας. Τιμές εισιτηρίων: 15, 12, 10 ευρώ. Διεύθυνση παραγωγής και επιμέλεια: Άλκης Μπαλτάς, αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας. Πρωταγωνιστές: Ρόζα Πουλημένου, Παντελής Κοντός, Αντώνης Κορωναίος, Σωτήρης Τριάντης, Πέτρος Καρύδης, Άρης Προσπαθόπουλος. Σκηνοθεσία: Πέτρος Γάλλιας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.