13/11/2019 15:59:15
5.11.2017 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1993 στις 02-11-2017

Στο FBI ο «μπάρμπας από την Κορώνη»

Στο FBI ο «μπάρμπας από την Κορώνη» - Media
 
Τον «Μπάρμπα στην Κορώνη» της αμερικανικής αυτοκρατορίας στο πρόσωπο του Ελληνοαμερικανού συμβούλου του υποψήφιου τότε για την αμερικανική προεδρία και σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ νόμισαν ότι βρήκαν πολλοί και διάφοροι στην Αθήνα εκείνες τις «μακρινές» μέρες του 2016.
Έτσι για τον νεαρό Τζορτζ Παπαδόπουλος, με την ιδιότητα του συμβούλου για τις διεθνείς σχέσεις του υποψήφιου για την αμερικανική προεδρία, οι πόρτες πολιτικών και άλλων αξιωματούχων στην Αθήνα ήταν ορθάνοιχτες. 
Σήμερα που ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος από τους συνεργάτες του Τραμπ που ομολόγησε ενοχή στο πλαίσιο των ερευνών του FBI για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, κανείς στην Αθήνα δεν θέλει να τον θυμάται…
 
Για την ιστορία, ως σύμβουλος επί των διεθνών σχέσεων του υποψήφιου τότε για την αμερικανική προεδρία, ο Παπαδόπουλος είχε περάσει από την Αθήνα και είχε εξασφαλίσει διάφορα σημαντικά ραντεβού με παράγοντες της πολιτικής ζωής αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Μάλιστα, πολλοί τότε, ειδικά όσοι προέβλεψαν παρά τα σε βάρος του προγνωστικά ότι τελικά ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές, είδαν στο πρόσωπο του νεαρού Ελληνοαμερικανού συμβούλου μια «πόρτα» που θα οδηγούσε σε επιρροή στον Λευκό Οίκο.
Αυτά τις παλιές καλές μέρες. Σήμερα ο Παπαδόπουλος, όπως ανακοίνωσε το FBI, ομολόγησε ότι είπε ψέματα «για τον χρόνο, την έκταση και τη φύση των σχέσεων και των επαφών του με ορισμένους ξένους αξιωματούχους που ο ίδιος κατανόησε ότι είχαν στενές επαφές με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους».
 
Ο Ελληνοαμερικανός Παπαδόπουλος τον Μάρτιο του 2016, όπως προκύπτει από την 14σέλιδη «δικογραφία» εντάχθηκε στο επιτελείο του Τραμπ ως σύμβουλος, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τον ονοματίζει για πρώτη φορά ως σύμβουλό του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Washington Post». 
 
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Παπαδόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, στην οποία δήλωσε ότι τυχόν εκλογή Τραμπ «θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. 
Στην ίδια συνέντευξη ο Παπαδόπουλος είχε υποστηρίξει ότι τα μέτρα που είχε λάβει η αμερικανική κυβέρνηση κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας «βοήθησαν στο να στρέψουν τη Ρωσία στην Κίνα ως βασική αγορά για τα ρωσικά προϊόντα και την ενέργεια».
 
Παρ’ όλα αυτά, ο Τζορτζ δεν έμελε να μακροημερεύσει ως σύμβουλος του πλανητάρχη, καθ’ ότι τον «ξεφλούδισαν» εύκολα οι ανταγωνιστές στα ύπατα δώματα της πλανητικής εξουσίας, όταν ο Τραμπ έφτασε τελικά στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα τώρα ο φέρελπις Ελληνοαμερικανός βρίσκεται στο επίκεντρο μιας άνευ προηγουμένου διαμάχης στο βαθύ σύστημα εξουσίας των ΗΠΑ η οποία μπορεί να καταλήξει ακόμα και στην έξοδο του Τραμπ από την προεδρία. 
Προφανώς, τώρα, κανείς απ’ όσους έψαχναν ένα ραντεβού με τον «πιτσιρικά σύμβουλο του Τραμπ» θέλει να θυμάται ότι κάποια στιγμή τον συνάντησε στην Αθήνα…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.