search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:14
MENU CLOSE

Σημαντικά ερωτηματικά για την λειτουργία των εταιρειών δημοσκοπήσεων

20.11.2011 13:04
Σημαντικά ερωτηματικά για την λειτουργία των εταιρειών δημοσκοπήσεων - Media

Γράφει ο Χαράλαμπος Ξεκουκουλωτάκης, Δημοσιογράφος

Η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της καταγγέλει, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά,«την απατεωνιά των δημοσκοπήσεων».

Γράφει ο Χαράλαμπος Ξεκουκουλωτάκης, Δημοσιογράφος

Η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της καταγγέλει, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά,«την απατεωνιά των δημοσκοπήσεων». Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων «επιχειρούν και οι εταιρείες που τις διενεργούν και τα κανάλια και οι εφημερίδες που τις λανσάρουν, να αλλοιώσουν την ουσία των ευρημάτων και των μετρήσεων, να κρύψουν δηλαδή το αληθινό αποτέλεσμα και να προβάλλουν κάνοντας αυθαίρετη αναγωγή τα κόμματα που στηρίζουν η πληρώνουν αδρά για την δημοσκόπηση, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση στον κόσμο ότι δεν αλλάζει τίποτε, ο λαός τα ίδια πράγματα θα ψηφίσει και έτσι η διαπλοκή και η μιντιοκρατία θα συνεχίσουν να διαφεντεύουν τον τόπο και η όλη οργή, ο θυμός, η διαμαρτυρία της κοινωνίας θα εξατμιστούν χωρίς να επιφέρουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Στην πράξη όμως στις δημοσκοπήσεις συμβαίνουν άλλα πράγματα.

Γίνονται π.χ. δύο χιλιάδες τηλεφωνήματα και πάντοτε χίλιοι εκατό και πλέον κλείνουν το τηλέφωνο υβρίζοντας όλα τα κόμματα. Συνεπώς μόνο 40% των ερωτωμένων επιδοκιμάζουν το πολιτικό σύστημα και δέχονται να απαντήσουν! Από αυτούς τους 800 έως 900 που απαντούν επί συνόλου 2000 ερωτώμενων, το 35% περίπου απορρίπτει τη λίστα των κομμάτων που περιέχει το ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο, πρέπει να γνωρίζετε, περιέχει μόνο τα εντός βουλής κόμματα και όσα έγιναν πρόσφατα σε ρόλο κομπάρσου του κατεστημένου (Δημαράς, Κουβέλης, Μπακογιάννη, Οικολόγοι). Προφανώς οι μεγαλοεκδότες έχουν δώσει εντολή η Ένωση Κεντρώων να μην αναφέρεται πουθενά, ώστε να αποθαρρύνεται ο κόσμος να την ψηφίσει στις εκλογές. Τελικά επί συνόλου 2000 ερωτωμένων, υπέρ των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και των κομπάρσων που προαναφέραμε δηλώνουν μόνο 550 έως 600 άτομα.

Δηλαδή οι δημοσκοπήσεις γίνονται σε ποσοστό 30% το πολύ επί της κοινωνίας, το 70% του λαού απορρίπτει το πολιτικό σύστημα και ζητά κάποια διέξοδο». Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τα κριτήρια που έχουν για να συμπεριλάβουν στις δημοσκοπήσεις που διενεργούν κάποια πολιτικά κόμματα. Η Ένωση Κεντρώων δεν συμπεριλαμβάνεται στα ερωτηματολόγια των διενεργηθέντων δημοσκοπήσεων. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα πρέπει να αιτιολογήσουν το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνουν την Ένωση Κεντρώων στις δημοσκοπήσεις τους.Μήπως προαπαιτούμενο συμμετοχής πολιτικών κομμάτων στις εν λόγω δημοσκοπήσεις είναι η καταβολή χρηματικού ποσού από τα συμμετέχοντα στις δημοσκοπήσεις πολιτικά κόμματα; Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων οφείλουν δημόσια να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση.

(Τα κείμενα των «Ρεπόρτερ στο δρόμο» δεν υφίστανται επεξεργασία και εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:14