26/05/2020 10:17:35

Ουσία – εμποτισμένη στα μαγειρικά σκεύη ευθύνεται για τα παραπανίσια κιλά σου

Ουσία – εμποτισμένη στα μαγειρικά σκεύη ευθύνεται για τα παραπανίσια κιλά σου - Media

 

Εάν προσπαθείτε να χάσετε μερικά παραπανίσια κιλά θα ήταν καλύτερα να μείνετε μακριά από τις υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (γνωστές ως PFAS), οι οποίες υπάρχουν σε διαφορα κουζινικά σκεύη που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.

Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει αυτές τις ουσίες με καρκίνο, ορμονικές διαταραχές και υψηλή χοληστερίνη, νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει στον μακρύ κατάλογο και την παχυσαρκία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό PLoS Medicine, μελέτησαν 621 υπέρβαρους ανθρώπους που προσπαθούσαν να κάνουν δίαιτα για χρονικό διάστημα δύο ετών. Διαπίστωσαν ότι, ενώ οι συμμετέχοντες έχασαν 6,4 κιλά κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο, μέσα στους επόμενους 18 μήνες ξαναπήραν 2,7 κιλά. Εκείνοι που είχαν ανακτήσει το μεγαλύτερο βάρος, ήταν όσοι είχαν στο αίμα τους υψηλότερα επίπεδα των ουσιών PFAS.

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 60 χρόνια σε μεγάλη γκάμα προϊόντων, από αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη μέχρι χαλιά ανθεκτικά στους λεκέδες, συσκευασίες τροφίμων και άλλα προϊόντα. Μπορούν να συσσωρευθουν στις τροφές και στο πόσιμο νερό, ενώ παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα για αρκετό καιρό, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό και άρα την ταχύτητα καύσης των θερμίδων, με συνέπεια ένας άνθρωπος να χάνει βάρος πιο δύσκολα.

Πηγή: infowoman

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.