search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:29
MENU CLOSE

«Μεντεσές» η Μακεδονία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2014
29-03-2018
31.03.2018 03:00
kke_1-15.jpg

 

Ανήσυχο δηλώνει τις τελευταίες ημέρες το ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την εμπλοκή της χώρας στις βορειοατλαντικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό φυσικά αποτελεί μια διαχρονική προσέγγιση του κόμματος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. 

Όμως το ποιοτικό στοιχείο του τελευταίου διαστήματος είναι η έμφαση που δίνει το ΚΚΕ στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Μακεδονία, διαβλέποντας μια (σχετικά) σιωπηρή σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. στη μετατροπή της σε πεδίο ανάπτυξης ισχυρών μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών σχεδίων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, συνολικά η εικόνα που έχει διαμορφωθεί μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί ένα καθεστώς που οδηγεί «σε νέους εξοπλισμούς, που “κουμπώνουν” στους στόχους της βαθύτερης εμπλοκής στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και στην ανάληψη πρόσθετων επικίνδυνων ρόλων στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στην περιοχή, που προωθεί η κυβέρνηση, προς “γεωστρατηγική αναβάθμιση” των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων». 
 
«Προγεφύρωμα» η Β. Ελλάδα
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο τίτλο του «Ριζοσπάστη», η Βόρεια Ελλάδα καλείται να παίξει «ρόλο “μεντεσέ” στα επιχειρηματικά και στρατιωτικά σχέδια ισχυρών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων στα Βαλκάνια». 
Όπως υποστηρίζουν στον Περισσό, αυτή ακριβώς την τακτική ξεδιπλώνει η κυβέρνηση και μάλιστα «μπροστάρης στους σχεδιασμούς κυβέρνησης – κεφαλαίου είναι και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε ότι “η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να αποτελέσει – και θα αποτελέσει – τα αμέσως επόμενα χρόνια την ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλη τη χώρα”, ζητώντας μάλιστα από την κυβέρνηση “να λύσει τα χέρια” της περιφερειακής διοίκησης». 
 
Παράλληλα το ΚΚΕ αποτιμά ως «στόχο της αστικής τάξης το να μετατραπεί η χώρα σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο της περιοχής και η Βόρεια Ελλάδα σε “προγεφύρωμα” για τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων στη Βαλκανική, με ενεργειακούς και άλλους σχεδιασμούς που ξεδιπλώνονται ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα». 
 
Τονίζει μάλιστα ότι «η επισήμανση αυτή αφορά την “ευρωατλαντική ολοκλήρωση” της Βαλκανικής, στην οποία πρωταγωνιστεί η Ελλάδα, μέσα και από την επίλυση των διαφορών της με την ΠΓΔΜ». Η αναφορά στη Ρωσία προφανώς σχετίζεται με επενδύσεις που έχουν γίνει τελευταία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και με τον δυσμενή σχολιασμό που αυτές είχαν από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.
 
Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και με άλλες ευκαιρίες, ο Πάιατ είχε αφήσει αιχμές για τους επενδυτές στον ΟΛΘ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι αμερικανικές εταιρείες φέρνουν τη διαφάνεια και τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν το ίδιο από τους Έλληνες εταίρους τους. Και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά. Έχουμε δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα, όπως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους». 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:28