search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:29
MENU CLOSE

Βήμα προς την έξοδο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2014
29-03-2018
31.03.2018 03:00
fof-3.jpg

 

Ως κίνηση απομάκρυνσης εκτιμήθηκε η επίθεση Βενιζέλου στη Γεννηματά για το Σύνταγμα

Ένα βήμα ακόμη προς την έξοδο ή την πλήρη ρήξη του με το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τα πυρά που εξαπέλυσε από τον ΣΚΑΙ, καταγγέλλοντας ουσιαστικά όχι μόνο την προσπάθεια συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και την ίδια τη συγκρότηση του νέου χώρου, λέγοντας απαξιωτικά ότι δεν τον «ενδιαφέρουν τέτοια εγχειρήματα, αλλά τα θέματα που απασχολούν τη χώρα» και σημειώνοντας ότι ουδείς τον προσκάλεσε να μετέχει σε διαδικασίες συγκρότησης της άποψης, όντας αυτός που από το 1995 έχει αναλάβει πολιτικά και επιστημονικά για το ΠΑΣΟΚ τις διαδικασίες αναθεώρησης. 
 
Η ουσία της έκρηξης Βενιζέλου έγκειται στην υποψία ότι με την επιστολή της Φώφης Γεννηματά μπορεί να  ξεκινήσει ένας διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο πολεμά με ένταση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η λογική ήταν ότι, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να «διώκει» πρώην υπουργικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής σπεύδει να απευθύνει επιστολές. 
Το κλίμα αυτό, λένε πολιτικοί φίλοι του Βενιζέλου, έσπευσε να «αξιοποιήσει» ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απάντησε αμέσως στη Γεννηματά προαναγγέλλοντας συνάντησή τους για να συζητήσουν από κοντά το θέμα, παρότι στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουν το μόνο που έχει αξία είναι ο δημόσιος διάλογος. 
 
Έτοιμοι να… σκάσουν
Από τη Χαριλάου Τρικούπη, παρά την έκδηλη οργή τους, κρατάνε την ανάσα και τη ψυχραιμία τους σημειώνοντας ότι στο προσυνεδριακό πλαίσιο έγινε συγκεκριμένη εκδήλωση για την αναθεώρηση, όπου κλήθηκαν οι πάντες να καταθέσουν την άποψή τους και από εκεί απουσίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και από το κλείσιμο του συνεδρίου, όπου τα ζητήματα αυτά ψηφίστηκαν από τους συνέδρους. 
 
Στη Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα «φλερτ» ή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ό,τι είναι να συμβεί θα γίνει εντός του Κοινοβουλίου, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταθέσουν επί της ουσίας τις απόψεις τους – και η Ν.Δ., που δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί της πρότασης.
 
Στην πλευρά Βενιζέλου πάντως πολλοί πιστεύουν ότι μόνη της η Γεννηματά «στήνει ξόβεργες» στον εαυτό της, αφού ο Τσίπρας επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να βάλει πόδι στον χώρο της Κεντροαριστεράς και να αξιοποιήσει διαφορετικές στρατηγικές. Δημοσίως ο Βενιζέλος, με τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, της καταλόγισε στρατηγική σύγχυση, θεωρώντας ότι για το Κίνημα Αλλαγής είναι μονόδρομος η συνεργασία με τη Ν.Δ. μετεκλογικά. 
 
Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν ότι, ύστερα και από τη διαφοροποίησή στις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη Novartis, αλλά και την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για τους τρεις υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βενιζέλος κάνει μια ακόμη κίνηση απομόνωσης και… αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής.
 
Το πακέτο της Φώφης
Είναι προφανές πως η ένταση και ο εκνευρισμός Βενιζέλου εντοπίζεται και στο γεγονός ότι η Γεννηματά, παρά τις έντονες ενστάσεις και τις πιέσεις για τη δημιουργία δημοκρατικού μετώπου για την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, η οποία, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έχει εκτροχιάσει τους θεσμούς και τη δημοκρατία στη χώρα, έσπευσε να στείλει επιστολή προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς (εκτός Χρυσής Αυγής) και τον πρόεδρο της Βουλής εμμένοντας στην πρωτοβουλία της για εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή με βάση ένα μίνιμουμ θεμάτων που μπορούν να τύχουν κοινής αποδοχής. 
 
Παρ’ ότι ουσιαστικά «έφαγε πόρτα» και η πρωτοβουλία δεν φαίνεται να έχει καμία τύχη, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε την πρόταση – όπως λένε οι συνεργάτες της – προκειμένου να επαναλάβει προς πάσα κατεύθυνση πως: 
Διατηρεί στο ακέραιο την αυτονομία της έναντι της πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. και δεν ευνοεί τη δημιουργία άγονων μετώπων. 
Καταθέτει νηφάλιες και ουσιαστικές προτάσεις για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου της ακραίας πόλωσης και της έλλειψης στοιχειώδους διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων.
Απορρίπτει τη λογική της μετωπικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και της προεκλογικής σύμπραξης με τη Ν.Δ. που προωθεί η πλευρά Βενιζέλου. 
Προτείνει τρόπους θεσμικής κατοχύρωσης από τη διαφθορά των πολιτικών, θέμα το οποίο πλήρωσε με εκλογική καθίζηση ακριβώς εξαιτίας συμπεριφοράς στελεχών του. 
Επιχειρεί να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύοντας ότι το κυβερνών κόμμα δεν εννοεί τις διακηρύξεις του περί αντιμετώπισης της διαφθοράς αν τελικά απορρίψει την ανάγκη αλλαγής εδώ και τώρα της διάταξης για την ποινική μεταχείριση υπουργών και πολιτικών προσώπων. 
 
Η πρόταση πολύ συνοπτικά αναφέρεται στην καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου, με το ψαλίδισμα της δυνατότητας να διαλύεται η Βουλή με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, και περιλαμβάνει προτάσεις για 
ουσιαστική αποσύνδεση της προσφυγής σε εκλογές από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, 
αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, 
ενίσχυση της Δικαιοσύνης μέσα από νέο σύστημα ανάδειξης της ηγεσίας,
μέτρα για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, 
αλλαγή του τρόπου αναθεώρησης του ίδιου του συντάγματος, 
εισαγωγή του μέτρου ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, 
ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών,
αλλαγή του τρόπου δικαστικής αντιμετώπισης των πολιτικών.
 
Το αντάρτικο του Ευάγγελου
Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, να σημειώσουμε πως η Γεννηματά, μια εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου για τη δυνατότητα να εκκινήσει η παρούσα Βουλή, μέσα από την πρωτοβουλία 50 βουλευτών της αντιπολίτευσης, την αναθεωρητική διαδικασία, έστω και για μια μικρή δέσμη αλλαγών, απέστειλε τη Δευτέρα επιστολή με το συγκεκριμένο αίτημα και κωδικοποιημένες τις προτάσεις της.
 
Είχε προηγηθεί ένα άρθρο του Βενιζέλου στα «Νέα», με το οποίο όχι μόνο εναντιώθηκε ηχηρά σε μια τέτοια πρόταση, αλλά επιστράτευσε και επιστημονικοφανή επιχειρήματα για να ντύσει ουσιαστικά την άρνησή του για οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική ότι μόνο σε περιόδους άμβλυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης μπορεί να υπάρξει διαδικασία αναθεώρησης.
 
«Δεν υπάρχει πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον κατάλληλο για αναθεώρηση, όταν το κύριο πρόβλημα είναι ο εκβιασμός των θεσμών, η έκπτωση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου, η καταρράκωση της διάκρισης των εξουσιών, η προσβολή της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» επεσήμανε στο άρθρο του ο Βενιζέλος. 
 
Μάλιστα, επιτίθεται στον Αλιβιζάτο και την επιτροπή που επεξεργάστηκε για λογαριασμό του Κινήματος Αλλαγής την πρόταση, σχολιάζοντας ότι «οι έγκριτοι επιστήμονες προτείνουν μια “μίνι” αναθεώρηση για “μάξι” θέματα» και ότι αυτή «δεν είναι λύση, αφού πρώτα πρέπει να διαμορφωθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις μιας σοβαρής αναθεωρητικής διαδικασίας», τονίζοντας παράλληλα ότι μόνον η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το συντομότερο δυνατόν, μπορεί να δώσει λύση. 
 
Πολλές οι εκκρεμότητες
Στη Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν προσεκτικά ότι η άποψη αυτή είναι μια «επιστημονική προσέγγιση του Βενιζέλου, πολύ προσωπική» και δεν θέλησαν να μπουν στην ουσία, παρ’ ότι εκνευρίστηκαν σφόδρα από την παρέμβαση αυτή, θεωρώντας πως είναι ένα ακόμη βήμα απομόνωσής του και απόστασής του από τη μεγάλη δεξαμενή των πολιτών που στηρίζουν το Κίνημα Αλλαγής. 
 
Όπως επισημαίνουν, οι διαφωνίες είναι δεκτές όταν κινούνται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και δεν ξεπερνά κανείς τα πολιτικώς αποδεκτά όρια. Αυτό όμως που επισημαίνουν είναι πως η επιχειρηματολογία Βενιζέλου φαίνεται να έδωσε σήμα στη Ν.Δ. να «απορρίψει» έμμεσα και ευγενικά την πρόταση Γεννηματά, παρ’ ότι, όταν η ιδέα διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον Αλιβιζάτο σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή πριν από δύο εβδομάδες, προκάλεσε θετικά σχόλια από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως φαίνεται λοιπόν δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθούν οι 50 υπογραφές για να προχωρήσει η διαδικασία ως πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει μηνύματα ότι η όποια αναθεωρητική συζήτηση δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον Σεπτέμβριο και μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές. 
 
Το ζήτημα όμως της αναθεώρησης για τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής δεν είναι τα θέματα που θέτει η Γεννηματά στην επιστολή της, αφού υπάρχουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που επιμένουν ότι η διαδικασία πρέπει να είναι ευρύτερη και να περιλαμβάνει και το θέμα του διαχωρισμού Πολιτείας – Εκκλησίας.
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε το θέμα άλλη μια φορά προχθές. Η νέα ηγετική ομάδα φαίνεται να αντιμετωπίζει το θέμα ιδιαίτερα διστακτικά και να έχει παραπέμψει τις συνεδριακές προτάσεις σε επιτροπή που θα επεξεργαστεί μια θέση προκειμένου να «καλύπτει» και τις ανησυχίες όσων λένε ότι δεν πρέπει να «συγκρουστούν» μετωπικά με την Εκκλησία, αλλά και τους πιστούς ψηφοφόρους. 
 
Το ζήτημα όμως είναι ότι η Γεννηματά «εφοδιάζεται» με επιχειρήματα για τις εκλογές, οψέποτε γίνουν, που θα την εμφανίζουν ως τη μόνη δύναμη ευθύνης που προωθεί τον ήρεμο πολιτικό διάλογο και απορρίπτει «προβοκάτσιες» του ΣΥΡΙΖΑ για απαλλαγή από βαρίδια όπως ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος, την ώρα που το κυβερνών κόμμα συνεργάζεται με «προδότες» που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στις πιο δύσκολες στιγμές του.
 
Κατά τα λοιπά, με φαινομενικά χαλαρούς, αλλά παρασκηνιακά έντονους ρυθμούς σχεδιάζεται η πρώτη «διορισμένη» Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, που θα αναλάβει το μεγάλο βάρος εξειδίκευσης και ανάλυσης της κοινής πολιτικής και προγραμματικής κατεύθυνσης του νέου πολιτικού εγχειρήματος.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
 
Με παραλήπτες Βενιζέλο, Λοβέρδο, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
 
Τελικά χθες το μεσημέρι η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής αποφάσισε να απαντήσει σε όλη την κριτική και τα ερωτήματα που τέθηκαν γύρω από την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, με αναφορές σε όλες τις στιγμές – από το 2015 έως σήμερα – που έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι το θέμα τέθηκε και ελήφθησαν αποφάσεις τόσο στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το 2017 όσο και στο τελευταίο συνέδριο, ενώ με το ζήτημα, όπως λένε, έχει ασχοληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ.
 
Οι αναφορές αυτές απαντούν έμμεσα στην κριτική Βενιζέλου ότι η πρωτοβουλία της Γεννηματά ήταν κεραυνός εν αιθρία, χωρίς προσυνεννόηση: 
«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έλαβε την πρωτοβουλία, με σχετική επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, να θέσει το μείζον αυτό εθνικής σημασίας ζήτημα, προκειμένου να σταματήσουν οι εξωθεσμικοί πειραματισμοί και τα επικοινωνιακά παιχνίδια, και να ξεκινήσει η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία για τη μεταρρύθμιση του συνταγματικού μας χάρτη» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Μάλιστα, από το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνουν ότι μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες «θα αναδειχθεί και το ποιες προτάσεις έχουν πραγματικά προοδευτικό προσανατολισμό και περιεχόμενο» απαντώντας στις αιτιάσεις Τσίπρα ότι η αναθεώρηση πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο. 
Η Γεννηματά, αιτιολογώντας την πρωτοβουλία της, επισημαίνει ότι: «Αν δεν ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία αναθεώρησης, ώστε να προλάβει η Βουλή πριν από τις ερχόμενες εκλογές να συστήσει Επιτροπή Αναθεώρησης, να συζητήσει τις προτάσεις της στην ολομέλεια και να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης συγκεκριμένων διατάξεων σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έναν μήνα, τότε η όποια αναθεωρητική πρωτοβουλία παραπέμπεται στις (σ.σ.: ελληνικές) καλένδες. Και τούτο επειδή η αναθεωρητική πρωτοβουλία θα πρέπει να ξεκινήσει στην επόμενη Βουλή και να ολοκληρωθεί στη μεθεπόμενη, με αποτέλεσμα η συνταγματική μεταρρύθμιση να καθυστερήσει μια πενταετία από σήμερα».
 
Σημειώνει όμως, απαντώντας στους Βενιζέλο και Λοβέρδο, που επιμένουν στην αναθεώρηση μετά τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την επάνοδο σε ήρεμο, όπως λένε, πολιτικό κλίμα, ότι: «Τα προβλήματα της χώρας και του πολιτικού συστήματος δεν μπορούν όμως να περιμένουν πότε ο πρωθυπουργός θα κρίνει ότι τον εξυπηρετεί επικοινωνιακά να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αναθεώρησης του συντάγματος».
 
Μάλιστα φροντίζει να επιτεθεί και στη Ν.Δ., με τη λογική των ίσων αποστάσεων, σημειώνοντας: «Τα προβλήματα της χώρας και του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να εντάσσονται στις σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, ενώ μέχρι πριν από λίγο εμφανιζόταν να πιέζει με άρθρα του κ. Μητσοτάκη για την αναθεώρηση, τώρα φαίνεται ότι “κάνει πίσω”».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:29