search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:54
MENU CLOSE

Τέλος εποχής στην Κούβα – Ποιος θα διαδεχτεί τον Ραούλ Κάστρο

17.04.2018 10:28
Τέλος εποχής στην Κούβα - Ποιος θα διαδεχτεί τον Ραούλ Κάστρο - Media

 

Οι εργασίες της ολομέλειας του κοινοβουλίου της Κούβας, που επρόκειτο να αρχίσουν μεθαύριο Πέμπτη προκειμένου να εκλεγεί ο διάδοχος του προέδρου Ραούλ Κάστρο, επισπεύστηκαν κατά μία ημέρα -θα αρχίσουν αύριο Τετάρτη- και θα αποπερατωθούν σε δύο ημέρες, μετέδωσαν τη Δευτέρα κουβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ολομέλεια της κουβανικής Βουλής, τα μέλη της οποίας εξελέγησαν στην ψηφοφορία του Μαρτίου, είχε προγραμματιστεί να συγκληθεί την Πέμπτη, αλλά πλέον οι εργασίες της θα αρχίσουν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) αύριο Τετάρτη.

Η αλλαγή αυτή αποφασίστηκε για να «διευκολυνθεί η ανάπτυξη των βημάτων που απαιτεί μια ολομέλεια αυτής της σημασίας».

Η πρώτη ημέρα των εργασιών αναμένεται να αφοσιωθεί στο να συνέλθει σε σώμα η νέα Βουλή και να εκλεγεί το προεδρείο.

Την Πέμπτη, η ολομέλεια θα ολοκληρωθεί με την ανάδειξη από τους κουβανούς βουλευτές του Κρατικού Συμβουλίου και του προέδρου του, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ραούλ Κάστρο. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική.

Δώδεκα χρόνια αφότου διαδέχθηκε στην προεδρία τον μεγαλύτερο αδελφό του Φιδέλ Κάστρο, ο Ραούλ Κάστρο, 86 ετών, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει τη σκυτάλη την Πέμπτη, οδηγώντας τη νήσο σε νέα εποχή.

Τα 605 μέλη του κοινοβουλίου της Κούβας αναμένεται να αναδείξουν στην προεδρία της χώρας τον μέχρι σήμερα δεύτερο τη τάξει στην κυβέρνηση της Κούβας, τον πρώτο αντιπρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, 57 ετών, ο οποίος ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών στη νήσο και δεν έζησε την επανάσταση του 1959.

Ο πρεσβύτερος Κάστρο δεν αναμένεται πάντως να εγκαταλείψει όλα τα αξιώματα, καθώς θα παραμείνει Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος ως το 2021.

Η ημερομηνία που επελέγη για την ιστορική μεταβίβαση της εξουσίας στην Κούβα, η 19η Απριλίου, συμπίπτει με την 57η επέτειο της επικράτησης των κουβανικών δυνάμεων μετά την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, που για την Αβάνα αποτέλεσε «την πρώτη ήττα του ιμπεριαλισμού των γιάνκηδων στη Λατινική Αμερική», το 1961.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:54