search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:57
MENU CLOSE

Αλλαγή ισορροπιών στο ΣτΕ

22.04.2018 03:00
ste.jpg

 

Σε αναζήτηση νέας ηγεσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυβέρνηση

Την ευκαιρία να αλλάξει τις ισορροπίες εντός του Συμβουλίου της Επικρατείας – προκειμένου να αποφύγει μελλοντικές συγκρούσεις, με συνέπειες απρόβλεπτες για την πορεία τόσο της ίδιας όσο και της οικονομικής πολιτικής – έχει η κυβέρνηση.

Το ανώτατο δικαστήριο έχει πολλές φορές σηκώσει τα τελευταία χρόνια ασπίδα ενάντια στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, γεγονός που έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η απόφασή του να κρίνει αντισυνταγματικό τον «νόμο Παππά», πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια όλη την αρχική διαδικασία για την κατανομή των τηλεοπτικών αδειών.

Ωστόσο πλησιάζει ο χρόνος της κυβερνητικής… «αντεπίθεσης», καθώς μέσα στο καλοκαίρι επίκεινται οι αλλαγές στην ηγεσία του ΣτΕ, με το υπουργικό συμβούλιο να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο – βάσει συντάγματος – στην επιλογή του νέου επικεφαλής του. Άλλωστε, μπαίνοντας στην τελική στροφή του δρόμου προς τις εκλογές, στην κυβέρνηση αναζητούν τον κατάλληλο σύμμαχο που θα εξασφαλίσει ότι δεν θα εμφανιστούν νέες εκπλήξεις και ανατροπές στον επιτελικό σχεδιασμό.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση, που αποδεδειγμένα βάσει αποτελεσμάτων έχει ερείσματα στο ανώτατο δικαστήριο, κινδυνεύει να χάσει έναν αποφασιστικό παράγοντα άσκησης πολιτικής.

Βαθιά ενόχληση

Ολοένα και περισσότερο γίνεται πεποίθηση στην κυβέρνηση ότι το Συμβούλιο Επικρατείας, με σημείο – κλειδί την απόφαση που έλαβε για τις τηλεοπτικές άδειες, έχει λειτουργήσει, σε διάφορες υποθέσεις, ως βραχίονας αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Και αυτό διότι, με τις αποφάσεις του, μπλοκάρει κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, επαναφέροντας, όπως σημειώνουν κάποιοι, μνήμες για κράτος δικαστών.

Δεν είναι μόνον η κατάληξη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Θύελλα και πολεμικό κλίμα με το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν σηκώσει οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα πόθεν έσχες των δικαστικών, για τα μισθολογικά τους, για τον ΕΦΚΑ, για ζητήματα και αποφάσεις στον χώρο της Παιδείας, ακόμα και η τελευταία, χρονικά, για τους πρόσφυγες στα νησιά.

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα καλείται η κυβέρνηση να επιλέξει τη νέα ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο βαθιά θα είναι η… «βουτιά» στην επετηρίδα, καθώς το καλοκαίρι λήγει η θητεία του νυν προέδρου Ν. Σακελλαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Σακελλαρίου είχε ταχθεί υπέρ του περίφημου «νόμου Παππά» μετέχοντας στην πλευρά των δικαστών που τελικά μειοψήφησαν με διαφορά στήθους από την πλειοψηφία που έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθέτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τους υποψήφιους για την επόμενη ημέρα στην ηγεσία του ΣτΕ περιλαμβάνει ονόματα όπως του Αθ. Ράντου, της Αικατερίνης Συγγούνα, του Αναστάσιου Γκότση, της Μαίρης Σαρπ, της Μαρίας Καραμανώφ, της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του Ιωάννη Γράβαρη, του Γεώργιου Παπαγεωργίου (ήταν ο εισηγητής στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και είχε συνηγορήσει υπέρ του νόμου) και της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:57