search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:47
MENU CLOSE

«Κόκκινη κάρτα» στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2027
28-6-2018
01.07.2018 03:00
dt.jpg
 
Πιστός για ακόμα μια φορά στο προεκλογικό του σύνθημα «America First», o Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να «λύσει» και το μεταναστευτικό ζήτημα. Δηλαδή να διώξει τους κακούς ξένους που «τρώνε» τη δουλειά των Αμερικανών. Μέχρι που ένα βίντεο με ένα παιδάκι να πλαντάζει στο κλάμα ζητώντας τη μαμά του, μια παρέμβαση των γυναικών της οικογενείας Μελάνια και Ιβάνκα και ένα καυστικό εξώφυλλο του «Time» έφεραν τον Αμερικανό Πρόεδρο να υπογράφει ένα εκτελεστικό διάταγμα που σταματάει τον διαχωρισμό γονιών και παιδιών παράτυπων μεταναστών. Δηλαδή σε «κλουβιά» θα συνεχίζουν να βρίσκονται, αλλά… μαζί.
Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ δίνει εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να επιδιώξει την τροποποίηση των δικαστικών αποφάσεων προκειμένου να επιτρέπεται στις οικογένειες που εισέρχονται στις ΗΠΑ παράνομα να παραμένουν μαζί ως κρατούμενοι έως την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας εναντίον τους.
Μετά το διάταγμα του Προέδρου για την επανασύνδεση των οικογενειών, 522 παιδιά βρίσκονται και πάλι μαζί με τους γονείς τους, από τους οποίους είχαν χωριστεί στο πλαίσιο της πολιτικής για μηδενική ανοχή στην παράτυπη μετανάστευση. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ διευκρινίζει επιπλέον ότι αναμένει πως ένας μικρός αριθμός παιδιών που χωρίστηκε από τους γονείς του για άλλους λόγους, που δεν άπτονταν της πολιτικής μηδενικής ανοχής, δεν θα επανασυνδεθούν με τους γονείς τους, μεταξύ των οποίων κάποια παιδιά των οποίων δεν επιβεβαιώνεται η οικογενειακή σχέση με κάποιους ενηλίκους.
 
Η διαδικασία
Ο νόμος με τον οποίο έχει συνδέσει ο Τραμπ το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και ο οποίος θα καθορίσει τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ απορρίφθηκε από το Κογκρέσο και μάλιστα, εκτός από τους Δημοκρατικούς, καταψηφίστηκε και από μια μερίδα σκληρών Ρεπουμπλικανών. Η καταψήφιση ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη μετά τον σάλο που προκάλεσε η υπόθεση με τον χωρισμό των παιδιών μεταναστών από τις οικογένειές τους στα σύνορα με το Μεξικό.
Κατ’ αρχάς στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν κατατεθεί δύο νομοσχέδια για τη μεταναστευτική «μεταρρύθμιση». Οι Ρεπουμπλικανοί κατέβασαν δύο προτάσεις.
● Η πρώτη ήταν συμβιβαστική ανάμεσα στη μετριοπαθή και τη σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος, που προβλέπει την κράτηση των παράτυπων μεταναστών μαζί με τα παιδιά τους στα σύνορα, χρηματοδότηση για το τείχος των συνόρων και μια λύση για το ζήτημα των «Ονειροπόλων», των περίπου 700.000 νεαρών μεταναστών που έφτασαν στις ΗΠΑ σε παιδική ηλικία και το νομικό καθεστώς τους είναι μετέωρο.
● Η δεύτερη, των «σκληρών», εμπεριείχε τα δύο σκέλη, άφηνε όμως εκτός τους «Ονειροπόλους». (Οι «Ονειροπόλοι» είναι οι νέοι που είχαν μπει παράνομα στη χώρα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι και τους είχε χορηγηθεί ένα προσωρινό καθεστώς προστασίας ώστε να μπορούν να σπουδάσουν και να εργαστούν στις ΗΠΑ).
Η πρώτη, που απορρίφθηκε με 231 ψήφους κατά έναντι 193 υπέρ, στόχευε στη δραστική μείωση στη χορήγηση βίζας για νόμιμη μετανάστευση στις ΗΠΑ, αλλά και στην προσωρινή προστασία των «Ονειροπόλων» από την απέλαση. Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της «σκληρής» πτέρυγας, που προβλέπει μεταξύ άλλων και τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα, αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας.
 
Τα highlights…
Στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Μαρκ Μίντοους, ο πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας (House Freedom Caucus) που εκλέγεται στη Βόρεια Καρολίνα, εναντιώθηκε στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν σχετικά με τα δύο μεταναστευτικά νομοσχέδια. Η ένταση μονοπώλησε το ενδιαφέρον εντός και εκτός της Βουλής των Αντιπροσώπων επαναφέροντας στην επικαιρότητα την υποφώσκουσα ένταση μεταξύ της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο νομοθετικό αυτό σώμα και της συντηρητικής ομάδας.
«Το συμβιβαστικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο για την κεντρική συζήτηση. Θα το αφήσω ως έχει» δήλωνε ο Μίντοους στους δημοσιογράφους. Όταν όμως πιέστηκε από ερωτήσεις για την αιτία που προκάλεσε την έκρηξή του, προσπάθησε να υποβαθμίσει το επεισόδιο: «Ήμουν απλώς παθιασμένος» ανέφερε. Στη διάρκεια του επεισοδίου ο Μίντοους απείλησε να υπογράψει για την εφαρμογή ενός ειδικού διαδικαστικού μέτρου (discharge petition), που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή σειράς ψηφοφοριών για τέσσερα μεταναστευτικά νομοσχέδια, ανάμεσά τους κάποια που έχουν την υποστήριξη των Δημοκρατικών. Ωστόσο ο ίδιος, μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, διέψευσε το ενδεχόμενο αυτό.
 
…και στο βάθος οι Δημοκρατικοί
Στο Κογκρέσο την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Ωστόσο τα νομοσχέδια δεν πέρασαν. Προεξοφλώντας τη διαδικασία ο Τραμπ επέρριψε την ευθύνη στους Δημοκρατικούς γράφοντας – πού αλλού; – στο αγαπημένο του Twitter: «Ποιος ο λόγος να ετοιμάζει η Βουλή καλά νομοσχέδια για το μεταναστευτικό όταν χρειάζονται εννέα ψήφοι από τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία κι αυτοί το μόνο που κοιτάζουν είναι πώς θα παρακωλύσουν τη διαδικασία;».
Η απάντηση ήρθε από τη Νάνσι Πελόζι και τον Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα. Με επιστολή τους στον Λευκό Οίκο ζήτησαν από τον Πρόεδρο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους τα 2.300 παιδιά που «χώρισε η απάνθρωπη πολιτική του», με την Πελόζι συγκεκριμένα να χαρακτηρίζει «συμφωνία με τον διάβολο» τη συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλαν για ψήφιση στη Βουλή οι Ρεπουμπλικανοί. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ευαίσθητο μεταναστευτικό ζήτημα είναι ακόμη ανοικτό. Και σε ποιο μέρος του κόσμου δεν είναι…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15