04/06/2020 05:46:59

Νέα δημοσκόπηση διπλασιάζει (!) το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ανησυχητική δημοσκόπηση: Οι Έλληνες φοβούνται την κρίση περισσότερο από τον κορωνοϊό (PDF) - Media

 

Διπλάσια νούμερα από την έρευνα της ALCO παρουσιάζει δημοσκόπηση της Metron analisis για λογαριασμό της εφημερίδας «Τα Νέα».

Μέσα σε μια… μέρα η κυβέρνηση εμφανίζεται να καταγράφει δημοσκοπικές απώλειες από τη συμφωνία των Πρεσπών που δεν αντισταθμίζονται -σύμφωνα με την εφημερίδα πάντα- με τη συμφωνία του Eurogroup. Σε απλούς αριθμούς, η Metron Analisis δίνει προβάδισμα 10,1% στη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η δημοσκόπηση της ALCO κάνει λόγο για διαφορά 6,2%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron analisis στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,7%, έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 9,9% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή (8%), ΚΚΕ (6,8%), Ενωση Κεντρώων (3,2%), Ελληνική Λύση (2,8%) και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι στο 2%.

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της ΝΔ είναι στο 10,1%, καθώς συγκεντρώνει το 26,3%, έναντι 16,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,1%, η Χρυσή Αυγή με 5,7%, το ΚΚΕ με 4,9%, η Ενωση Κεντρώων με 2,3%, η Ελληνική Λύση με 2% και οι ΑΝΕΛ με 1,5%.

Από την άλλη πλευρά, στη δημοσκόπηση της ALCO, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22,5% έναντι 16,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,9%, η Χρυσή Αυγή με 5,2%, το ΚΙΝΑΛ με 5,1%, η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, η ΛΑΕ με 1,7%, η Ελληνική Λύση με 1,5%, ενώ οι ΑΝΕΛ περιορίζονται στο 1%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 27%, ενώ με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ έχει ποσοστό 26,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 19,2%.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων προκρίνουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Συγκεκριμένα, το 38% θεωρεί ότι το καλύτερο για τη χώρα θα ήταν να γίνουν πρόωρα οι εκλογές, ενώ το 31% είναι υπέρ του να παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το 24% προτιμά να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση, με άλλο πρωθυπουργό.

Πάντως, το 55% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 40% εκτιμά ότι θα γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές.

Στην ίδια έρευνα, το 56% τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και το 40% υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Συμφωνίες

Το 57% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος, ενώ το 25% την κρίνει θετικά.

Αναφορικά με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, το 72% διαφωνεί, ενώ το 23% συμφωνεί.

Οικονομία

Έντονη ήταν η ανησυχία των περισσότερων ερωτηθέντων για την οικονομία της χώρας. Συγκεκριμένα, το 54% εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα χειροτερέψουν οι οικονομικές συνθήκες, ενώ το 46% θεωρεί ότι η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Κυβέρνηση και πολιτικοί αρχηγοί

Στη δημοσκόπηση, το 75% αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης (17% θετικά), ενώ το 73% αξιολογεί αρνητικά τον πρωθυπουργό (20% διαφωνούν).

Το 61% κρίνει αρνητικά τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το 27% έχει θετική άποψη.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης με 42%, τη στιγμή που το 56% εκφράζει αρνητική άποψη.

Η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει 38% στις θετικές απόψεις (59% αρνητική), ο Βασίλης Λεβέντης το 33% των θετικών απόψεων (63%) αρνητικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης ακολουθεί με 32% (65% αρνητική άποψη), ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει 27% θετικών απόψεων (63%) και ο Αλέξης Τσίπρας 26% (72% αρνητικές).

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.