search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:25
MENU CLOSE

«Βάλτωσαν» τα ραδιόφωνα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2033
9-8-2018
10.08.2018 12:30
radiofono.jpg

 

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τις άδειες σε παρόχους ραδιοφωνικών δικτύων και δεν άνοιξε ούτε «ρουθούνι». Αρχικά, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απέρριψε δύο αιτήσεις ραδιοφωνικών σταθμών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού και, στη συνέχεια, κήρυξε τον διαγωνισμό άγονο.

Έτσι, το τέλος του διαγωνισμού ακολούθησε και το τέλος σε όλες τις συζητήσεις για το ψηφιακό ραδιόφωνο και τις εξελίξεις στο DAB+ (Σύστημα Συχνοτήτων). Κανένας δεν φαίνεται να ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Η αντιπολίτευση, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η Digea, μέχρι και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών «νίπτουν τας χείρας» τους και το αποτέλεσμα είναι να μην υψώνει κανένας τη φωνή του.

Πάντως, αιτία που δεν ευδοκίμησε αυτό το εγχείρημα δεν είναι το κόστος επένδυσης. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) τόνισαν ότι το κόστος απόκτησης της άδειας παρόχου δικτύου είναι ελάχιστο. Επιπλέον, σημειώνεται ότι δόθηκε η δυνατότητα απόκτησης άδειας παρόχου σε μεμονωμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, που διαθέτουν και λειτουργούν ήδη ιδιόκτητα δίκτυα εκπομπής με πομπούς και αναμεταδότες.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η διαφημιστική αγορά γύρω από το ραδιόφωνο είναι εξαιρετικά μικρή. Έτσι, δεν φέρνει ουσιαστικά έσοδα στους ιδιοκτήτες του, αλλά κυρίως έξοδα. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του το έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια. Έχασε σε μεγάλο βαθμό την επιρροή που είχε κάποτε στους ακροατές του και δεν αποτελεί πλέον την πρώτη επιλογή για επενδύσεις από μιντιάρχες.

Επιπλέον, η πολιτική πίεση για τις ραδιοφωνικές άδειες ήταν ανύπαρκτη σε σύγκριση με εκείνη που ασκήθηκε για τις τηλεοπτικές. Σε όλη αυτή την κατάσταση συνέβαλε και το γεγονός ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η ρυθμιστική αρχή δεν άρχισαν εξαρχής τις διαδικασίες για το ψηφιακό ραδιόφωνο, αλλά ακολούθησαν το μοντέλο της τηλεόρασης.

Αντίστοιχα, το μοντέλο αυτό είχε ακολουθηθεί και το 2012, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση». Τότε, το κράτος προσέφερε άδειες παρόχων ραδιοφωνικού δικτύου για αναλογική εκπομπή σήματος, για ραδιόφωνα – επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη ραδιοφωνικές άδειες. Ωστόσο, ο επίδοξος πάροχος δικτύου δεν είχε καμία σιγουριά για τους πιθανούς πελάτες του. Η διαφορά ήταν ότι στην τηλεόραση δημιουργήθηκε η Digea ως μοναδικός πάροχος δικτύου, ενώ δεν έγινε κάτι αντίστοιχο για το ραδιόφωνο.

Και κάπως έτσι, το εγχείρημα για ανάπτυξη του ψηφιακού ραδιοφώνου βρέθηκε σε αδιέξοδο, ενώ η αγορά βρέθηκε σε αδράνεια. Οι επόμενες κινήσεις είναι αυτές που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο γύρω από το ραδιόφωνο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πιθανή μια νέα πρωτοβουλία από την ΕΡΤ, η οποία προγραμμάτιζε να βγάλει στον αέρα ψηφιακά ραδιόφωνα ήδη από τις αρχές του 2019. Επίσης, θα μπορούσε να βρεθεί λύση με τους παρόχους δικτύου μέσω των τηλεπικοινωνιών, καθώς η ΕΕΤΤ τροποποίησε τον κανονισμό της και επέτρεψε στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μπορούν να αναπτύξουν και ραδιοφωνικά δίκτυα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:25