search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:05
MENU CLOSE

Τσίπρας: Κόντρες μέσα, επαφές έξω

18.09.2018 05:27
Τσίπρας: Κόντρες μέσα, επαφές έξω  - Media

 

Μετά τη ΔΕΘ κι ενώ έχουν ξεκινήσει οι εντατικές συζητήσεις με τους δανειστές για τη μη περικοπή των συντάξεων, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλα τα βασικά θέματα της επικαιρότητας με κυρίαρχο την πρώτη μενταμνημονιακή κατάρτιση του προϋπολογισμού και τις συντάξεις, τη φορολογία, τη συμφωνία των Πρεσπών, κ.λ.π. 

Η κυβέρνηση επιχειρεί μια δυναμική εκκίνηση της νέας πολιτικής περιόδου που ουσιαστικά είναι και προεκλογική: διαμόρφωση της προεκλογικής ατζέντας, καλλιέργεια προσδοκιών για τις συντάξεις, περιοδείες του πρωθυπουργού, και κόντρα και πόλωση με ΝΔ. Ως προς το τελευταίο θα βοηθήσει και η επανέναρξη του κυβερνητικού μπρίφινγκ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο (σήμερα στις 13:00).

Ειδικότερα, εν όψει και των δημοσκοπήσεων του φθινοπώρου που θα διαμορφώσουν τον πήχη για τους δύο μονομάχους κατά την αφετηρία αυτής της προεκλογικής χρονιάς η κυβέρνηση σηκώνει τους τόνους σε θέματα τα οποία θεωρεί ότι είναι προνομιακά γι’ αυτήν αφού περιλαμβάνονται στις βασικές της εξαγγελίες, όπως οι συντάξεις και το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, το κοινωνικό κράτος. Και σφυροκοπά τη ΝΔ, ειδικά μετά την γκάφα περί «ασφαλιστικού του Πινοσέτ», κάτι το οποίο πλέον η κυβέρνηση χρεώνει στον ίδιο αρχηγό της ΝΔ κατά του οποίου και του κόμματός του εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις καταγγέλλοντας τους για ακραίο νεοφιλελευθερισμό.

Η κυβέρνηση, η οποία κατά καιρούς έχει υποστηρίξει τη θέση περί αναξιόπιστων δημοσκοπήσεων, εκτιμά ότι πλέον, όσο μπαίνουμε σε προεκλογική τροχιά και επικρέμαται το ενδεχόμενο των εκλογών ακόμα και εντός του 2018 πχ για τις συντάξεις, το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει και επομένως θα αρχίσει να καταγράφεται μια περισσότερο «διορθωμένη» δημοσκοπική εικόνα, πιο κοντά στην πραγματικότητα, ειδικά σε ό,τι αφορά την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτική η δημοσκόπηση της Prorata που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σάββατο και η οποία εμφανίζει πλέον την «ψαλίδα» στο 5,5% ενώ σε προηγούμενη μέτρησή της η διαφορά ήταν στις 8 μονάδες. 

Το ερώτημα είναι αν την εικόνα αυτή ευνοεί η αναζωπύρωση του Σκοπιανού, όσο πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα (30 Σεπτεμβρίου) όπου όλα δείχνουν σε επικράτηση του «Ναι» στη Συμφωνία δεδομένης και της στήριξης που λαμβάνει. Η διαφαινόμενη ομαλή υλοποίηση των βημάτων της συμφωνίας από τους γείτονες μπορεί να ικανοποιεί το Μαξίμου, ωστόσο εντείνει την πίεση στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος προκειμένου να εμφανιστεί πειστικός στο ακροατήριό του είπε χθες μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι, όταν έρθει η ώρα, οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν τη στήριξή τους από την κυβέρνηση πριν φτάσει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή.

Αυστριακή Προεδρία και μεταναστευτικό

Ωστόσο, πριν επικεντρωθεί στην εσωτερική πολιτική μάχη ο πρωθυπουργός έχει πλούσιο πρόγραμμα εκτός της χώρας: την Τετάρτη αναχωρεί για το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό. 

Συνάντηση με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την ετήσια 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εκεί, στο περιθώριο εργασιών του Οργανισμού, είναι πιθανό να έχει τετ α τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο το Μαξίμου παραπέμπει στις επίσημες ανακοινώσεις, όταν οριστικοποιηθεί ολόκληρο το πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη θα είναι πυκνό καθώς αναμένονται επαφές με άλλους ηγέτες και παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης, ομιλίες, κλπ . Παρεμπιπτόντως, χθες Τσίπρας και Αναστασιάδης ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. 

Περιοδείες 

Μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, αρχές Οκτωβρίου πια, θα διαμορφωθεί και το πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων του πρωθυπουργού, κάτι που είχε προαναγγείλει ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Χανιά. Εκεί, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: «έχω αποφασίσει να ξεκινήσω από σήμερα και όλο το φθινόπωρο, μια σειρά από περιοδείες και συναντήσεις με τους φορείς σε κάθε Περιφέρεια, για να ελέγξουμε μαζί το πώς προχωρά η υλοποίηση των εξαγγελιών που από κοινού καταλήξαμε στα Περιφερειακά Συνέδρια».

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία για προετοιμασία της ΚΕ

Στο μεταξύ στις 17:00 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής για την ανάδειξη του νέου οργάνου μετά την εκλογή νέου Γραμματέα στα τέλη Αυγούστου. Είναι πιθανή η αναδιοργάνωση της ΠΓ με στόχο μια πιο ολιγομελή σύνθεση. Σήμερα αριθμεί 29 μέλη μαζί με τον Πρόεδρο του κόμματος και τον Γραμματέα και περιλαμβάνει δύο υπο-όργανα το Πολιτικό Συμβούλιο (στο οποίο μετέχουν κυβερνητικά στελέχη και πρωτοκλασάτα κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη) και το Εκτελεστικό Συμβούλιο. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43