search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:51
MENU CLOSE

Κάλπες με… παλτό 

26.09.2018 09:58

 

Το εθνικό θέμα των Σκοπίων- όπως αυτό έχει χαρακτηριστεί εδώ και σαράντα  χρόνια- αναμένεται να λυθεί στους πρώτους μήνες του ’19 και είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει πολιτικές εξελίξεις σε ότι αφορά το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Δύο τινά θα συμβούν.

Είτε θα λυθεί με την υπάρχουσα συμφωνία των Πρεσπών, με τα όποια αρνητικά και τους συμβιβασμούς περιέχει, είτε θα διαμορφώσει μια ντε φάκτο αναγνώριση του γειτονικού κράτους με το όνομα Μακεδονία- νέτο σκέτο, με όλα τα συμπαρομαρτούντα. 

Θα είναι πολύ δύσκολο η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές- ακόμα και να είναι του ΣΥΡΙΖΑ- να ξαναβάλει στο τραπέζι το πρόβλημα όταν θα έχουν δρομολογηθεί οι αλλαγές από την Σκοπιανή ηγεσία μονομερώς. 

Από την στιγμή που οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί και ξένοι ηγέτες έχουν χαιρετήσει τη συμφωνία των Πρεσπών,θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκινήσει από μηδενική βάση η όποια διαπραγμάτευση. Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει τι εννοεί «μηδενική βάση» διαπραγμάτευσης, αν η καυτή πατάτα πέσει στα χέρια του.

‘Όλα δείχνουν, ότι πολύ δύσκολα η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή για κύρωση- στην περίπτωση που ο Ζάεφ κερδίσει το δημοψήφισμα την Κυριακή και προχωρήσει τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί- αν ο Πάνος Καμένος, αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή.

Είναι αμφίβολο κατά πόσο υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να κυρωθεί η συμφωνία, έστω και οριακά.

Πρώτον ένα εθνικό θέμα δεν το περνάς από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία, πόσω δε μάλλον, όταν αντιδρά ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.
Και δεύτερον πως θα σταθεί μια κυβέρνηση την επομένη όταν ο εταίρος της έχει άρει την εμπιστοσύνη του;

Άρα εκλογές στους πρώτους μήνες του ’19.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:51