28/02/2021 15:19:50

Μεταμόσχευση ήπατος: Ελπίδες από νέα θεραπεία για τις περιπτώσεις απόρριψης μετά την επέμβαση

Μεταμόσχευση ήπατος: Ελπίδες από νέα θεραπεία για τις περιπτώσεις απόρριψης μετά την επέμβαση - Media

 

Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν μία εν δυνάμει πιο αποτελεσματική λύση στις περιπτώσεις εκείνες που μετά την επέμβαση το σώμα απορρίπτει τη μεταμόσχευσή ήπατος, βάζοντας σε θανάσιμο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Η απόρριψη του μοσχεύματος αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στις μεταμοσχεύσεις. Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως το tacrolimus χορηγούνται απευθείας σε ασθενείς μετά την εγχείρηση τους για την αναχαίτιση των κυτταροτοξικών Τ-κυττάρων. Ωστόσο, η άμεση χορήγηση του tacrolimus από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες.

Πειράματα που έγιναν σε κύτταρα ποντικιών έδειξαν οτι το tacrolimus που ενθυλακώνεται σε δύο υδρογέλες όταν εφαρμόζεται στην επιφάνεια της ουλής του μοσχεύματος έχει καλύτερο αποτέλεσμα στην καταστολή των Τ-κυττάρων, από το συμβατικό φάρμακο tacrolimus. Τα πειράματα με τη μεταμόσχευση ήπατος υποδεικνύουν ότι με την ενδυλακωμένη έκδοση του tacrolimus, τα πειραματόζωα που ανήκουν στην ομάδα πηκτώματος κατέδειξαν ένα σημαντικά αυξημένο μέσο χρόνο επιβίωσης 22 ημερών, ενώ τα πειραματόζωα που έλαβαν το συμβατικό φάρμακο tacrolimus είχαν μέσο χρόνο επιβίωσης 13 ημερών.

Τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του Advanced Materials, επιστημονικό περιοδικό με έδρα τη Γερμανία, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε ποντίκια ωστόσο δεν έχουν ακόμα δοκιμασθεί κλινικά σε ασθενείς.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.